Кожата ви произвежда себум, който може да бъде доста мазен.

...
Кожата ви произвежда себум, който може да бъде доста мазен.
Коментари Харесай

Какво е себум и защо се натрупва върху кожата и косата?

Кожата ви създава себум, който може да бъде много лоен. Производството на себум може да способства за акне, само че също по този начин овлажнява и предлага отбрана за вашата кожа.

Себумът, произхождащ от мастните жлези на тялото ви, е мазна субстанция с голям брой функционалности, в това число покриване на кожата, навлажняване и отбрана.

По създание себумът може да се преглежда като естествените масла на вашето тяло, включващи комплицирана примес от мастни киселини, захари, липиди и други естествени съединения, които дружно образуват защитна преграда против загуба на влага.

За да навлезем в детайлности, себумът се състои от триглицериди и мастни киселини (57%), восъчни естери (26%), сквален (12%) и холестерол (4,5%). ( 1 )

В случаи на прекалено мазна кожа, производството на тази липидна примес, която съставлява себум, може да бъде нараснало от тялото ви.

Важно е да се означи, че веществото, което нормално назоваваме „ кожно масло “, обгръща повече от себум. Той също по този начин съдържа примес от пот, мъртви кожни кафези и дребни частици от околната среда.

Къде се намират мастните жлези?

Мастните жлези са необятно публикувани в тялото ви, като доста от тях се намират независимо, а не извънредно към космените фоликули.

Регионите с най-висока централизация на тези жлези са лицето и скалпа, където можете да намерите забележителна компактност до 900 мастни жлези на квадратен сантиметър кожа.

За разлика от тях области като пищялите и други гладки повърхности нормално имат по-малко мастни жлези. Забележително е, че дланите на ръцете ви и стъпалата на краката ви са единствените области на кожата ви, които са изцяло лишени от тези жлези.

Всяка мастна жлеза е виновна за отделянето на себум. За да предложите по-ясен ментален облик на този развой, можете да извършите паралел с това по какъв начин вашите слъзни канали освобождават естествената влага в очите ви.

Докато мастните жлези са доста по-малки от слъзните канали, тяхната функционалност работи по сходен метод.

Каква е задачата на себума?

Производството на себум остава комплициран развой, който не е изцяло свестен от учените.

Въпреки това, откривателите са открили, че главната му цел е да защищити кожата и косата ви от загуба на влага.

Някои учени изложиха теории, че себумът евентуално може да служи като антимикробен или антиоксидантен сътрудник. Освен това може да играе роля в освобождението на феромони. В момента се организират изследвания на тези евентуални функционалности.

Себум и вашите хормони

Вашето произвеждане на себум се контролира от вашите андрогени.

Андрогените, като тестостерон, са мощно дейни хормони, създавани от надбъбречните жлези и яйчниците или тестисите.

Тези жлези от своя страна са под контрола на хипофизната жлеза на мозъка ви, която ръководи цялата ви хормонална система.

Колкото по-активни стават вашите андрогени, изключително тестостеронът, толкоз по-голямо количество себум може да генерира тялото ви.

Въпреки че прогестеронът, характерен за дамите сексуален хормон, не е систематизиран като андроген, той наподобява въздейства върху производството на себум.

Прогестеронът понижава въздействието на ензима 5 алфа-редуктаза, който е виновен за задействането на производството на себум.

На доктрина по-високите равнища на прогестерон би трябвало да доведат до понижено произвеждане. Това обаче нормално не е по този начин. Изследователите са разкрили, че нарасналите равнища на прогестерон постоянно водят до нараснало произвеждане на себум. Необходими са спомагателни проучвания, с цел да се разкрият аргументите зад това събитие.

Себум и възраст

Може да е изненада, само че вашите мастни жлези стартират да работят още преди да се родите.

Докато сте в утробата, тези жлези основават vernix caseosa, бяло, сходно на паста вещество, което работи като предпазен и овлажняващ пласт за кожата ви, до момента в който не се родите.

След раждането вашите мастни жлези стартират да създават себум.

През първите три до шест месеца от живота ви тези жлези създават количество, сравнимо с това на възрастен. Впоследствие производството на себум се забавя до постигане на пубертета.

При постигане на пубертета производството на може да се усили с до 500 %. Подрастващите момчета нормално генерират повече себум от  дамите, което постоянно води до мазна кожа, склонна към акне.

Какво друго въздейства върху производството на себум?

Множество фактори, в това число медикаменти, съществени здравословни положения и външни въздействия, могат да повлияят на интензивността на вашите мастни жлези, като след това повлияят на количеството себум, което генерират.

1. Увеличено произвеждане

Хормонални медикаменти като тестостерон, характерни прогестерони и фенотиазин постоянно покачват производството на себум.

Болестта на Паркинсон е обвързвана с нараснало произвеждане на себум.

Различни положения, засягащи хипофизната жлеза, надбъбречните жлези, яйчниците и тестисите, могат да доведат до съмнения в производството на себум.

2. Намалено произвеждане

Някои медикаменти, като характерни противозачатъчни хапчета, антиандрогени и изотретиноин, имат наклонност да понижават производството на себум.

Производството на себум може да намалее заради недояждане и дълготрайно недохранване.

Състояния, свързани с хипофизната жлеза, надбъбречните жлези, яйчниците и тестисите, могат да доведат до нараснало или понижено произвеждане на себум.

Как да балансираме производството на себум

За да управлявате признаците, свързани с прекалено или незадоволително произвеждане на себум, постоянно можете да прилагате кремове, сапуни и други местни лекувания.

Въпреки че са нужни спомагателни проучвания, има някои признаци, че вашата диета може да повлияе на производството на себум. Ако ви е мъчно да идентифицирате съответни аргументи, може да помислите да експериментирате с елиминираща диета.

При тежки случаи медицинският експерт може да предложи хормонални медикаменти или добавки за вътрешно контролиране на производството на себум.

Как да намалите производството на себум, в случай че имате мазна кожа или коса

Обсъждането на комбинирани противозачатъчни хапчета с вашия снабдител на здравни услуги е алтернатива, която си коства да обмислите. Тези хапчета, които съдържат както естроген, по този начин и прогестин, биха могли евентуално да понижат производството на себум.

Ако сега употребявате хапче, съдържащо единствено прогестин, или комбинирано противозачатъчно хапче, само че имате проблеми, целесъобразно е да се консултирате с Вашия доктор по отношение на прекосяването към по-подходяща опция.

За хора, които се занимават с тежко акне, изотретиноин, перорално лекарство, може да бъде предписано от вашия медицински експерт. ( 2 )

Изотретиноинът има капацитета да понижи производството на себум с до 90 %.

В допълнение, характерните диетични избори са свързани с нараснало произвеждане на мазнини и акне.

Може да намерите за потребно да избягвате храни, които нарушават равнищата на кръвната ви захар или са с високо наличие на наситени мазнини, защото те могат да оказват помощ за контролиране на вътрешното ви произвеждане на мазнини.

Как да увеличите производството на себум, в случай че имате суха кожа и коса

Когато се справяте с терзанията за сухота, значимо е да прецените продуктите, които нанасяте върху кожата и косата си, в това число шампоани, почистващи препарати, грим и даже препарат за пране – всъщност всичко, което влиза в контакт с тялото ви.

Имайте поради, че алкохолът, киселините и ароматите са постоянно срещани съставки, които могат да доведат до раздразнение. Ако е допустимо, помислете за прекосяване към артикули, особено предопределени за сензитивна кожа или такива, обозначени като без аромати.

Друга потребна стъпка е прекосяването от парещ душ към хладък. Продължителното излагане на гореща вода може да отстрани естествените мазнини както от косата, по този начин и от кожата ви.

Ако към момента не сте присъединили овлажнител за лицето си и лосион за тяло в рутината си, добър миг е да започнете да го вършиме.

Повишаването на равнищата на хидратация и увеличението на потреблението на здравословни мазнини, като омега-3, също може да бъде от изгода.

Ако подозирате, че пониженото ви произвеждане на себум е обвързвано с хормонален дисбаланс, целесъобразно е да се консултирате с медицински експерт. Те могат да оценят вашата обстановка и, в случай че е належащо, да предлагат тестостеронова терапия за стимулиране на производството.

Заключение

Себумът играе решаваща роля в поддържането на здравето на кожата, като обезпечава влага и отбрана на съвсем всички елементи на тялото ви.

Въпреки това е значимо да се означи, че вярното количество себум може да варира от човек на човек и съществуването на остатък или недостиг може да докара до кожни проблеми.

Ако имате проблеми като напукана или суха кожа, прекалено омазняване или тежко акне, целесъобразно е да се консултирате със здравен експерт или доктор.

Те могат да предложат насоки за домашни средства за ребалансиране на производството на себум и, в случай че е належащо, да обезпечат клинично лекуване за справяне с вашите характерни проблеми.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР