Кои според вас са двата най-големи убийци в света? Въз

...
Кои според вас са двата най-големи убийци в света? Въз
Коментари Харесай

Как едно лекарство може да лекува и двете водещи причини за смърт в света

Кои съгласно вас са двата най-големи убийци в света? Въз основа на медийното отразяване може би ще предположите естествените катаклизми или може би автомобилни произшествия.

На пръв взор тези две заболявания са много разнообразни. Но новооткритите паралели сред произхода и развиването им значат, че някои лекувания могат да бъдат ефикасни и против двете!

Брайън Смит е биомедицински инженер, който прекарва две десетилетия в проучване и създаване на способи за възстановяване на метода, по който медикаментите минават през тялото. Оказва се, че дребни, конструирани наночастици, които могат да се насочват към характерни имунни кафези, могат да бъдат вид за лекуване както на рак, по този начин и на сърдечносъдови болести.

Атеросклерозата е най-смъртоносната форма на сърдечносъдово заболяване. Тя е резултат от инфектиране и струпване на мазнини, холестерол и други липиди в стената на кръвоносните съдове като по този начин се образува плака. Повечето инфаркти се предизвикват от скъсване на тази плака. Опитът на организма да се излекува може да образува кръвен съсирек, който блокира кръвоносните съдове и води до сърдечен удар.

От друга страна, ракът нормално поражда вследствие на генетични разновидности, които карат клетките да се разделят неконтролируемо. Този неконтролируем, бърз напредък, който не се лекува таргетирано, може да бъде унищожителен, защото е мъчно да се спре, без да се увредят здравите органи. Ракът може да се появи във всеки орган на тялото.

Въпреки че тези страшни болести наподобяват с друг генезис и аргументи, те имат доста общи рискови фактори. Например затлъстяването и неправилното хранене, тютюнопушенето, хроничният стрес и някои типове метод на живот са свързани и с двете.

Но за какво имат сходни рискови фактори?

Много от приликите сред двете могат да бъдат проследени до възпалението. Хроничното инфектиране е съществена причина за атеросклерозата, като поврежда клетките, които покриват кръвоносните съдове, и последователно утежнява плаките. По същия метод хроничното инфектиране може да инициира рак посредством увеличение на разновидностите и да подкрепя оцеляването и разпространяването на раковите кафези като усилва растежа на кръвоносните съдове, които ги зареждат с хранителни субстанции, и като потиска имунния отговор на организма.

 Comparison of nanomaterials sizes

Сравнение на размерите на наноматериали

Изследванията демонстрират, че терапиите, предопределени за лекуване на рак, могат да оказват помощ и за лекуването на атеросклероза.

Един от образците са медикаменти, ориентирани към имунни кафези, наречени макрофаги, в туморите, които ги карат да изяждат раковите кафези. Оказва се, че сходно лекарство може да накара макрофагите да изчистят и мъртвите и умиращи кафези при атеросклероза, което води до стесняване на плаките.

Друг образец са антигликолитичните лечения, които предотвратяват разграждането на глюкозата. Глюкозата, или захарта, е главният източник на сила за организма. Тези медикаменти могат да накарат болните туморни кръвоносни съдове и атеросклеротичните кръвоносни съдове да наподобяват по-„ естествени “, като всъщност обръщат болестния развой в тях. Те могат също по този начин да понижат възпалението при атеросклероза.

Въпреки че предлаганите понастоящем на пазара лекувания като статини и фибрати могат да намалят равнищата на липидите и съсирването на кръвта при атеросклероза, тези медикаменти не се оправят в задоволителна степен с риска от гибел от сърдечносъдови болести. За да подобрят резултатите, лекарите все по-често употребяват голям брой прапарати, ориентирани против разнообразни цели. Един завладяващ клас лекувания са инхибиторите на натриевия глюкозен котранспортер-2, които обичайно се употребяват за лекуване на диабет. Изследователите потвърждават, че тези медикаменти по едно и също време обезпечават забележителна отбрана от сърдечносъдови болести и лекуват рак.

Клиничните проби на статини и инхибитори на натриевия глюкозен котранспортер-2 демонстрират тясно припокриване сред възпалението, метаболизма и сърдечносъдовите болести, което допуска нови благоприятни условия за лекуване. Един образец за това са имунотерапиите, които „ инхибират инхибирането “ на имунитета – т.е. отстраняват спирачките, които туморите слагат на имунната система. Този метод за лекуване на рака също по този начин понижава атеросклеротичните плаки при изследвания върху животни и понижава възпалението на съдовете при малко изследване върху хора.

Едно скорошно изобретение сподели, че нанотръбичките – доста дребни частици, направени от въглерод, които са над 10 000 пъти по-тънки от човешки косъм – могат да попаднат в характерни имунни кафези, да преминат през кръвния поток и да навлязат в туморите като троянски кон. И те могат да придвижват всичко, което откривателите слагат върху тях, в това число медикаменти и контрастни субстанции (за фотоси със скенери).

Имунните кафези, носещи нанотръбичките, естествено се насочват към туморите посредством възпалителна реакция. Тъй като и ракът, и атеросклерозата са възпалителни болести, сега се изследва дали имунните кафези, натоварени с нанотръбички, могат да служат и като транспортни средства за доставка до плаките.

Нанотръбичките могат да бъдат заредени с препарат, който подтиква имунните кафези да „ изядат “ остатъците от плаките. Освен това ограничението на доставянето на лекарството съответно до тези имунни кафези понижава риска от странични резултати. Тези нанотръбички могат да се употребяват и за възстановяване на диагностиката на сърдечносъдовите болести посредством осветление на плаките.

Друг метод, по който наночастиците могат да навлязат в туморите, е като се промъкнат през отвори в нови кръвоносни съдове, израснали при възпалението. При този резултат по-големи молекули и наночастици се натрупват в тъкани с пропускливи кръвоносни съдове и остават там за известно време заради размера си. Открит за първи път при рака, откривателите го ползват за възстановяване на доставката на медикаменти при сърдечносъдови болести, при които също може да има нужните пропускливи кръвоносни съдове.

Молекулярните пътища, които ракът и сърдечносъдовите болести споделят, имат значими регулаторни последствия. По принцип разноските, свързани с стартирането на медикаменти в клиниката, са големи, само че опцията за използване на едно и също лекарство при две разнообразни групи пациенти предлага огромни финансови тласъци. Освен към този момент изяснените предимства…

Лекарствата за рак въз основата на наночастици за първи път се появяват още през 1995 година и от този момент откривателите са създали още доста други. Но сега има единствено едно сърдечносъдово нанолекарство, утвърдено от Агенцията по храните и медикаментите. Това допуска опция за нови подходи в региона, които да подобрят ефикасността на сърдечносъдовите медикаменти и да понижат страничните им резултати.

Поради паралелите сред раковите и сърдечносъдовите болести, раковите нанолекарства могат да бъдат мощни претенденти за лекуване на сърдечносъдови болести и противоположното. Тъй като фундаменталната просвета продължава да открива и други молекулярни паралели сред тези болести, пациентите се чака да бъдат облагодетелствани от още по-добри лечения, които могат да лекуват и двете.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР