Кои служители се определят като ценни? Дали са тези с

...
Кои служители се определят като ценни? Дали са тези с
Коментари Харесай

Най-ценните служители имат тези 6 навика

Кои чиновници се дефинират като скъпи? Дали са тези с най-високо обучение и най-явна подготвеност? Или пък тези, които отхвърлят най-вече работа? А може и да са хората с положителни обществени и отзивчиви умения.

Истината е, че всеки началник би ви дал друг отговор по отношение на спецификите на сферата на активност. Според Inc.com обаче има няколко навика, които са присъщи за скъпите чиновници на всички места.

1. Те са хора с висока прочувствена просветеност.

Докато положителното обучение и високият коефициент на просветеност (IQ) не престават да бъдат положителни предвестници на професионалният триумф, когато най-сетне получите мечтаната позиция и започнете да мислите за новите си цели, за бъдещото покачване, за работата в екип и за политическата конюнктура в работата, IQ-то стартира да губи своята значителност и на напред във времето излиза прочувствената просветеност.

2. Не драматизират ненужно проблемите.

Тези хора могат да обезвредят прочувствено заредена обстановка със спокойното си държание, като показват решение на казуса и изслушат предложенията на всички наранени страни.

3. Добри слушатели са.

Ефективната връзка не е обвързвана единствено с положителните декламаторски умения, само че и със способността да слушате другите и да се поставяте на тяхно място.

4. Контролират страстите си.

Разумните хора, или другояче казано - тези, които могат да управляват страстите си, оказват помощ за построяването и поддържането на обективна и безвредна работна среда.

5. Търпеливи са.

Хората, които са по-търпеливи, имат способността да преценяват по кое време една обстановка се утежнява, да видят нещата в вероятност, да слушат без да съдят и да подлагат на критика някой, с който не са на едно мнение, и да заобикалят прибързаните оценки.

6. Умеят да провеждат времето си по най-хубавия метод.

Ценните чиновници хора могат дейно да ръководят своите цели, задания и живота си като цяло. Те стартират и завършват срещите в точния момент и не се отклоняват от дневния ред. Определят ясни граници сред себе си и останалите и знаят по какъв начин да кажат „ не “ на другите, когато това е належащо

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР