Кои са водещите световни новини в сряда може да прочетете

...
Кои са водещите световни новини в сряда може да прочетете
Коментари Харесай

К:България: Силно напрежение заради опита да се овладее епидемията, учениците в София минават онлайн

Кои са водещите международни вести в сряда може да прочетете.Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани в резюме.Днешния ден мина напълно под знака на новото пробуждане на коронавирус рецесията. Опитите на служебното държавно управление да овладее рецесията с въвеждането на зелен документ провокираха през днешния ден политическа стихия и всеобщо неодобрение. През това време броят на инфектираните продължава да пораства остро и евентуално здравната рецесия занапред следва да се разпростира през идващите дни. Най-важното от деняПротести против зеления документ, лечебните заведения са претрупани
Обявените във вторник здравни ограничения, които вкарват така наречен зелен документ за имунизирани и преболедували за достъп до избрани места провокираха бурни реакции от жители, браншови организации и политически сили. В същото време броят на записаните инфектирани остава извънредно висок, а работата на лечебните заведения към този момент стартира съществено да се затруднява. Две от най-големите лечебни заведения в София - " Пирогов " и " Александровска " оповестиха, че стопират плановия банкет и интервенции. Ето най-важните събития от този сюжет денем:

Още от сутринта пред пунктовете за имунизация в София се извиха опашки от искащи да се имунизират. Подобна беше обстановката и в други регионални градове - Бургас и Пловдив. Две от огромните партии - Българска социалистическа партия и ГЕРБ, желаеха оставката на здравния министър Кацаров, а друга - " Възраждане ", провежда митинг против ограниченията пред постройката на Министерски съвет. В позицията на Българска социалистическа партия се показва, че имунизирането е непринуден акт и не би трябвало посредством условието за документ да се лимитират конституционните права на жителите. " Тези ограничения се ползват в европейски страни, където висок % от популацията е имунизирано, само че е неприложимо за България. Настояваме решенията да бъдат анулирани и ограниченията да се обсъдят деликатно още веднъж. Министър Кацаров не е в положение да се оправи с рецесията, която се задълбочава. Очакваме да подаде оставка. ", се споделя още в позицията на Българска социалистическа партия. ГЕРБ пък дадоха брифинг, на който оповестиха, че " всеки час, в който министър Кацаров продължава да стои на поста ", е " груба корист с доверието на хората ". Бившият министър Костадин Ангелов съобщи, че Кацаров е " забъркал огромна каша, а резултатът от ограниченията ще е нулев ".

Партия " Възраждане ", чийто водач Костадин Костадинов е претендент за президент и за народен представител, провежда митинг пред постройката на Министерски съвет. По време на митинга се стигна и до експанзия от страна на протестиращите към просветителния министър Николай Денков. Нито една от партиите не предложи различни дейности, които да разрешат здравната рецесия. Министър Кацаров отговори, че с препоръчаните ограничения се защищават хората и дефинира настояванията за оставката му и митингите като " политически ".
Всички възпитаници в София ще учат онлайн от на следващия ден
Министърът на образованието и науката Николай Денков издаде заповед, с която всички възпитаници в общини с двуседмична заболеваемост над 750 на 100 000 души, минават към онлайн образование от четвъртък (21 октомври). В момента това са София град, както и общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник. На съвещание на Столичния действен щаб по-рано през днешния ден шефът на Столичната районна здравна ревизия (СРЗИ) доктор Данчо Пенчев разгласи, че заболеваемостта в София сега е 812 души на 100 000 души.

Щабът предложи на МОН учениците в началните курсове (I-IV клас) да останат на учебно заведение присъствено до петък, с цел да имат време родителите им да провеждат грижата за децата си. От МОН оповестиха, че са предложили мярката за най-малките възпитаници на Министерството на здравеопазването, само че не са получили единодушие от здравното министерство до 16 часа в сряда. По тази причина заповедта за образование от къщи важи за всички възпитаници в столицата и другите наранени общини. Така за следващ път заповедта за прекосяването на просветителната система онлайн се случва от през днешния ден за на следващия ден без действително време за просветителната система или родителите да се приготвят съответно. Засега детските градини и ясли остават отворени.
Валидността на документите за преболедуване ще бъде удължена
Здравното министерство скоро ще издаде заповед документите за преболедуване да са годни за една година. Това е с шест месеца повече от настоящия период. Това заяви пред БНР проф. Радка Аргирова, ръководител на Българското сдружение по здравна вирусология и член на експертния съвет по вирусология при министъра на опазването на здравето. Заедно с това ще бъде продължен и срокът на документите за имунизирани - от една година, те ще са годни безсрочно.
КПКОНПИ: Панайот Рейзи е бил в спор на ползи
Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е открила, че някогашният кмет на Созопол Панайот Рейзи е бил в спор на ползи до момента в който е управлявал морския град. Според решението той е подписал персонално шест превода за дотации от общината към Сдружение " Футболен клуб Созопол ", на което е бил ръководител на Управителния съвет от 2009 година до 2019 година Рейзи твърди, че не е получавал заплащане от футболния клуб и че дейностите му са въз основа на взети решения от общинския съвет. Той обаче ще би трябвало да заплати санкция в размер на 5000 лева Отнета е и сумата от 155 хиляди лева, представляваща размера на дотацията, разпределена на футболния клуб през 2018 и 2019 година Според КПКОНПИ, с цел да няма спор на ползи, Рейзи е трябвало да си направи самоотвод и да делегира подписването на дотацията на клуба на собствен заместител. Pandora Papers: Бареков не е заявил офшорка на партньорката си

Мария Календерска е била притежател на основаната през октомври 2014 година Sirius Investing, която няколко седмици по-късно придобива българското сдружение " Инвестиция.БГ ". Това заяви българския сътрудник в следствието BIRD.bg, като напомни, че последното на собствен ред има къща в Драгалевци за 1 млн. лева, в която живее по това време изгряващия като политик досегашен публицист и шеф на TV7 Николай Бареков. Новината не е изключително изненадваща, поради че още от началото на 2017 година " Инвестиция.БГ " се ръководи от родителите на Бареков, а от 2019 година Календерска е и непосредствено едноличен притежател на компанията.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коронавирус 2 Коронавирус 3 Политика 1 Коронавирус 2 Коронавирус 3 Политика 1 Коронавирус 2 Политика 3 Политика
Проблемният миг е, че Sirius Investing не попада в декларациите на двете политически лица, живеещи на фамилни начала. В свои постове във Фейсбук Календерска и Бареков декларират, че нямат банкови сметки, прехвърляния, заеми или парцели в чужбина - неща, които в публикацията не се настояват. " Всичко налично постоянно и тъкмо съм заявил. Проверено! Мария Календерска е заявила всичко по закон съответно и правилно пред българските управляващи и си е платила за това и с пари за налози, и с доста гнусни незаслужени офанзиви против нея през годините ", написа Бареков, който твърди че това е " претопляне на остарели манджи ", а себе си разказва като " незает от години ".
Още от деня
Правителството направи рокади в регионалните администрации в Пловдив и Кюстендил. С решение на Министерски съвет от поста регионален шеф на Пловдив се освобождава Ангел Стоев. На негово място е назначена Даниела Николова-Кършева, която досега беше зам. регионален шеф. Със заповед на премиера Стефан Янев от длъжността заместител регионален шеф на Кюстендил е освободен Йордан Гогев.
Кои са водещите международни вести в сряда може да прочетете.Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани в резюме.Днешния ден мина напълно под знака на новото пробуждане на коронавирус рецесията. Опитите на служебното държавно управление да овладее рецесията с въвеждането на зелен документ провокираха през днешния ден политическа стихия и всеобщо неодобрение. През това време броят на инфектираните продължава да пораства остро и евентуално здравната рецесия занапред следва да се разпростира през идващите дни. Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР