Кои са правата ни по Конституция и как да ги

...
Кои са правата ни по Конституция и как да ги
Коментари Харесай

Конституционните права – дискриминация и защита

Кои са правата ни по Конституция и по какъв начин да ги защитим? От кого и по какъв начин се търси отговорност, когато е нарушена Конституцията? Застрашени ли са правото ни за свободен живот и върховенството на Закона в европейски мащаб? 

Д-р Орлин Колев, учител по конституционно право в ЮФ на СУ, член на Комисията за отбрана от дискриминация и съветник на „ Законът и Темида “, разяснява в предаването:

Знаем ли правата си като български жители

" Основните ни права са уредени в Конституцията . Вярно е, че у нас образованието по отношение на главните права не е застъпено в междинното обучение. Не би било неприятно да се даде една обща картина на подрастващите за главните им права и по какъв начин те да бъдат предпазени.  Не можем да вменим обвързване на жителите да са осведомени с правата си. Държавата е открила механизъм, по който жителите – осведомени и незапознати – да потърсят правата си . Един от тези организационни модели за търсене на правата е посредством Комисията за отбрана от дискриминация – жителите постоянно могат да подадат тъжба. Важно е жителите да не се тормозят, че не знаят тъкмо правата си и по кой симптом тъкмо са дискриминирани. В самото произвеждане по отбрана от дискриминация, в първичния обзор на жалбата, ние надлежно изпращаме писмо до жалбоподателя за премахване на пороците, където посочваме какво да се уточни в спомагателната тъжба. "  



" Всички хора се раждат свободни и равни по достолепия и права " * – по какъв начин това се съвместява със " зеления документ " и наложителното имунизиране

" В тази пандемична обстановка следва да знаем, като общество, че  всеки от нас би трябвало да поеме известни ограничавания на своите права, с оглед битката ни против главния зложелател – коронавирусната зараза . С оглед заповедта на министъра на образованието, с която се постановиха избрани ограничаващи ограничения,  КЗД цели да подкрепи ръководещите, натоварени с тази задача, при преценката си за ограничаващи ограничения да не стигат до нарушение на правилото на равенството на жителите.

Не сме в изключително състояние по смисъла на Конституцията и не би следвало да се слага последователност във правата. Но предвид на съответната цел, за превъзмогване на създалата се конюнктура може и е възможно някои от правата да бъдат лимитирани . "

Казусът с двойното поданство

" По този случай Конституционният съд се произнесе неотдавна с решение, получили необятен публичен отзив, и следва да бъде изпълнено. С оглед на решението, мога да кажа, че  Конституционният съд за следващ път удостовери безусловната и невнасяща двусмислие забранителна наредба на Конституцията – те са две – 110 и член 65 – непозволяващи друго поданство за заемането на поста министър, респективно – депутат

Конституционният съд не е прокуратура и не може да се самосезира, той не е в правосъдната власт. Той може да постанови свое решение единствено когато бъде сезиран от тези субекти, по смисъла на чл. 150 от Конституцията. 

Много отзиви се изрекоха по тематиката дали са нищожни актовете на несъмнено лице с двойно поданство, взети по време на неговото ръководство като министър.  Трябва ясно да разграничим процедурата пред Конституционния съд и тази, която ще следва във Върховния административен или в Административния съд. Не следва да приравняваме . "

Д-р Орлин Колев акцентира, че от президента може де се търси отговорност на съображение нарушение на Конституцията единствено тогава, когато нарушаването на Конституцията е значително .

Повече детайлности можете да чуете в звуковия файл.

Снимки –  БГНЕС, КЗД

*чл. 6 от Конституцията на Република България
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР