Кои са най-риковите фактори за сърдечно-съдоите заболявания? На въпросите на

...
Кои са най-риковите фактори за сърдечно-съдоите заболявания? На въпросите на
Коментари Харесай

Кардиологът д-р Маринов: Ако искаме да сме в добро здраве, профилактичните прегледи трябва да са рутина

Кои са най-риковите фактори за сърдечно-съдоите болести? На въпросите на " Фокус " дава отговор доктор Атанас Маринов, кардиолог към Медицински център " Проф. доктор Александър Чирков “

Д-р Маринов, здравейте. Представям ви на нашите слушатели като кардиолог с огромен опит. Искам да обърнем внимание на една наболяла тематика каквато са сърдечните болести. Колко значим е органът " сърце " в човешката система, в човешкия организъм, да стартираме от там.


Трудно е да се отдели значимостта на обособените органи, да се степенуват по някакъв метод. Всеки орган е безусловно значим и не може да се отделят по този метод. Всеки орган си има характерни функционалности. Сърцето просто е част от целия организъм, който е цялост от органи и системи, които си извършват своите функционалности. Естествено всеки орган и системи си имат специфичности във функционалността и надлежно пък и в болесттите, в тяхната изява във времето, методът на протичане, затруднения, метода в лекуването и профилактиката, доста е друг. При сърдечно-съдовите болести, има до голяна степен,поради метода на действие на сърцето, огромна част от патологията е обвързвана и със спешности, когато би трябвало да се реагира безусловно на момента. В други случаи пък се цели реализиране на резултати във времето, което от време на време ти лишава месеци, години. Така че сърцето взе участие в целия организъм и не може да бъде отделено по принцип като нещо изолирано и настрана, и си има своите особености.

Какви са най-интересните особености на сърцето и кои са най-честите болести, които се срещат при него?

Сърдечно-съдовите болести, може да се каже в международен мащаб са били и са към момента водеща причина за болестност и смъртност и в действителност те са част от така наречен обществено значими болести, защото повлияват на голяма част от обособените общества, популацията. Отнемат огромна част от здравните запаси, по тази причина се дефинират като обществено значими, водят до огромна болестност, надлежно смъртност. Особеностите на сърдечно-съдовите болести са, че са доста публикувани и по този метод повлияват на доста хора и в частност задачите здравни системи се натоварват, което дефинира значимостта да има построена политика на здравните системи, ориентирани към намаляването. Всъщност, задачата е да намалее този товар, който е в действителност огромен, визира огромен запас от обществото. Целта е да се понижи товара от сърдечно-съдовите болести, защото те, както казахме са доста публикувани и засягат доста хора. Особеното е, че са доста публикувани.

Има ли някаква рецепта за дългоденствие? 

Това, което казахме, че срещаните болести, присъщото за тях е, че са доста публикувани и това дефинира тяхната значителност. Има през последните десетилетия са се натрупали доста данни каква е повода за това. А аргументите в действителност се дължат най-много на съществуването на доста публикувани рискови фактори, които водят до изявата на сърдечно-съдови болести, фактори, които са доста публикувани измежду хората.

Казахте рискови фактори, кои са те?

Ще кажем, да. Ако в избрани общества са реализирани положителни резултати в понижаване на болесттите сърдечно-съдовите, това е реализирано най-много, не толкоз посредством лекуването на изявената сърдечно-съдова болест, а по-скоро посредством предварителна защита, посредством профилактика, която има много продължително би трябвало да се организира, за доста интервали от време, върху огромна група от хора, с цел да се реализира подобен добър резултат, какъвто има в някои развити западни общества реализиран. Това, което целим с тези способи е да понижим този товар, който има в обществото тези болести. Това се реализира най-много посредством профилактика на тези сърдечно-съдови рискови фактори, както ние ги назоваваме. Те са необятно известни на доста хора, защото се приказва за това доста, въпреки, че е мъчно постижимо, защото изисква старания за доста дълго време върху огромна група от хора. Това са най-много фактори, свързани с метода на живот, физическа интензивност, хранене, поддържане обикновено телесно тегло. Големи рискови фактори са артериалната хипертония, захарния диабет, тютюнопушенето, някои съпътстващи болести други, като бъбречни болести, като някои наследствени болести. Целта е в действителност да се повлияят тези рискови фактори и това носи огромната изгода за понижаване на сърдечно-съдовата болестност и смъртност. Това изисква доста целенасочени дейности на самостоятелно равнище, т.е. ориентирано към пациента и на публично равнище към огромна група хора.

Д-р Маринов, вие наблегнахте на профилактиката, а точно какъв брой значима е тя. В днешно време идват ли хора, ваши пациенти, на профилактични прегледи, а освен когато почувстват, че имат проблем? Идват ли на профилактика, с цел да ревизират здравето си?

Факт е, че идват хора, в този момент дори бих споделил, моят опит демонстрира, че от ден на ден, а и се насочват от персоналните лекари, някои по самодейност. Има такива хора, и в действителност това е едно заричане, в случай че такава наклонност в действителност съществува в обществото ни, това е едно заричане за по-добро въвеждане на тези профилактични ограничения, които биха довели до понижаване на товара от сърдечно-съдовите болести. Това зависи значително и от здравната система, обществото, медиите, изобщо да се сътвори устременост в мисленето и на хората, и на участниците в здравната система за потребността от подобен вид профилактика, целеустремено обхващаща доста хора, защото в действителност казусът сърдечно-съдова заболяемост и смъртност е доста сериозен.

Относно жегите и лятото, което е съвсем към своя край, само че знаем, че от време на време и септември има много високи температури, какви храни би трябвало да се заобикалят, изключително при хора, които имат сърдечно-съдови болести?

Да, по принцип рисковите, крайните температурни условия, дали ще са високи или ниски температури, са по-трудно търпими от хората със сърдечно-съдови болести, това води постоянно до утежняване на положението им, изява на повече признаци. Най-важното, особено, в случай че приказваме за високи температури и за жеги, е човек да бъда с една постоянна консумация на задоволително течности, да не се стига до обезводняване. Особено пациенти, които са със сърдечно-съдови болести, постоянно са с диуретична терапия, това в по-топлото време основава риск от дехидратация и надлежно изява на признаци. Диетата би трябвало да е по-скоро лека, основана повече на растителен генезис, на плодове и зеленчуци, естествено, с по-малко количество мазнини, изключително произхождащи от скотски генезис, наситени. И по този начин, една лека и задоволителна диета, осигуряваща добра хидратация.

Какво значи сърцето да ти излезе отвън темп? И по какъв начин можем да се оправим с това? Как можем да си върнем сърцето в естествения темп?

Смисълът, който влагат доста хора в това, това в действителност е най-често срещаната аритмия. Аритмиите са доста типове, само че най-често срещаната се назовава пристъпно предсърдно мъждене. Смисълът, който влагат хората в този термин “излизане от темп " е припадък от подобен вид аритмия, най-честата измежду хората аритмия. Диагнозата не може да се сложи единствено по субективното чувство на пациента, то основава подозрение, че може да има подобен проблем. Диагнозата е единствено и само, посредством определяне с електро-кардиографски запис на тази аритмия. И когато има такова подозрение, зародило или у пациента, или у лекуващия доктор, постоянно би трябвало да се направи опит да се обясни, тъй като този вид аритмия, която назоваваме “излизане отвън темп " носи основни опасности за живота и здравето и има характерно лекуване и ограничения, които би трябвало да се вземат.

Аритмията при по-възрастни хора ли се среща или и при по-млади, в днешно време?

Със сигурност възрастта постоянно е рисков фактор за изява на всевъзможни сърдечно-съдови проблеми, в това число и аритмията. С възрастта има съвсем линейна взаимозависимост сред възрастта и честотата на изява на аритмия, по този начин, че при възрастните е по-честа, само че се среща и при по-млади хора, като има разлики към този момент в другите типове аритмии, които се изявяват при по-възрастните и при по-млади. За тази най-честа аритмия предсърдно мъждене, за която стана въпрос, несъмнено е по-често срещана при по-възрастни пациенти.

Д-р Маринов, финален въпрос, като свършек на нашия диалог. Сърцето боли ли, може ли човек да усети физическа болежка, в случай че сърцето има проблем? Защото аз съм усещала от време на време бодеж при поемане. И всеки си помислям, че ме боли сърцето. Моите родителите са ми казвали, умерено, сърцето не боли, само че дали в действителност е по този начин, дали може човек да усети болежка?

Много хора, постоянно в кабинета хора споделящи някакъв гръден дискомфорт, споделят, че по принцип знаят, че сърце не боли, което аз не знам от кое място идва това нещо. Всъщност, сърцето боли, това е един главен признак, който се изявява при избрани патологични положения на сърцето, най-много свързани с така наречен исхемична болест на сърцето, при която в избрани обстановки поражда дефицит на кръвоснабдяване, надлежно кислородно доставяне на мускула на сърцето, това се изявява със признак, който постоянно е болежка и ние го назоваваме стенокардия. Така че сърцето обикновено боли, само че не всяка гръдна болежка произлиза от сърцето. Гръдната болежка, която произлиза с огромна възможност от сърцето, има избрани характерности, които могат да ни насочат, че при този пациент може да има проблем кардиологичен, и надлежно би трябвало да се създадат спомагателни проучвания, с цел да се посочи. А в други случаи, като вашия, който споделяте за гръдна болежка, влияеща се, провокираща се от дишане, нормално не произлиза от сърцето, е с различен, постоянно нищожен генезис. Но постоянно при гръдна болежка пациентът би трябвало да се съветва с персонален доктор, в случай че би трябвало и следващи проучвания, тъй като сърце боли.

Много прекрасен свършек на диалога. И да обобщим към слушателите и читателите, че е най-важно да идват на профилактични прегледи освен при потребност, а по принцип. Както се споделя “Здрав дух в крепко тяло ".

Категорично е по този начин, тъй като можем да обобщим, че това, което хората имат все още дадения, като здраве, в това число и сърдечно-съдово здраве, значително се дефинира от това, което са правили преди години. А това, което пък ще имат в бъдеще като здраве общо и сърдечно-съдово, пък значително се дефинира от това, което вършат все още. Тоест, с цел да се насочи методът на живот на пациента, който ще му обезпечи по-благоприятно бъдеще здравословно, е добре да се вършат тези профилактични прегледи и съвещания, изгода постоянно ще има.

Много благодаря за това изявление.

Благодаря и аз.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР