Кои са най-желаните и най-търсените позиции в ИТ сектора у

...
Кои са най-желаните и най-търсените позиции в ИТ сектора у
Коментари Харесай

Над 10 000 лева месечно: кои са най-търсените ИТ позиции у нас и как са заплатени

Кои са най-желаните и най-търсените позиции в ИТ бранша у нас, действително ли са заплатени или пазарът е очевидец на " балон ", който следва да се спука? На тези и други въпроси отговаря основателят и изпълнителен шеф на Noble Hire Георги Иванов в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

Проучване на компанията му измежду позиционираните у нас ИТ компании демонстрира, че за интервал от една година заплатите в бранша са нарастнали с сред 25 и 50 %.

Заплатите - сред 5000 и 15 000 лв. месечно

" Забелязваме сериозен растеж от приблизително 25 % на заплатите измежду съвсем всички позиции в бранша, като главната причина за това е гладът за фрагменти в промишлеността. В София съответно има заплати от над 10 000 лв. и даже до 15 000 лв. на месец ", съобщи Иванов.

Около 5400 лв. нето е междинната месечна заплата в ИТ бранша в България тази година, като прогнозата е следващата година тя да нарасне. Заплатите са високи както в интернационалните компании на българския пазар, по този начин и измежду българските.
 Средната заплата в ИТ бранша у нас е над 4 000 лв. и се чака да пораства още
Ето какъв брой стана междинната заплата в ИТ бранша у нас: ще продължи ли да пораства?

Актуалните данни на Национален статистически институт демонстрират вероятностите за нарастване на заплащането в бранша

Стартовата заплата за младши чиновници в София е към 1200-1500 лв., като почти на всеки шест месеца тя може да се повишава с към 500-600 лв. в процеса на набиране на опит.

Кои са най-търсените позиции?

Едни от най-търсените позиции в бранша са така наречен лийд позиции, както и всички свързани с програмиране и техническа част. Лидери са Java и JavaScript, а все по-голям интерес се вижда и към секюрити позициите и за продуктови мениджъри.

През последните години у нас в ИТ промишлеността има от ден на ден дами и повишаването продължава.

" България е водач в Европа по този индикатор и имаме страхотни експерти дами в бранша ", разяснява специалистът.

Има ли " балон " и може ли да се спука?

Два са разновидностите. Първият е " балонът " да се спука и да следим банкрути на интернационалните и български компании от ИТ бранша, което да докара до прекъсване на растежа в заплащането или даже до леко намалявене. Вторият и по-вероятен, съгласно Георги Иванов, вид е промишлеността да продължи да бележи напредък.

" Особено в България, където имаме доста добър продуктов бекраунд, и сме все по-добре позиционирани, имам вяра, че ИТ секторът ще продължи да пораства и да е във все по-добра позиция ", акцентира Иванов.

Експертът разяснява и наемането на украинци в български ИТ компании след началото на войната. По думите му темповете на това са слаби, тъй като по-голямата част от представителите на българските ИТ компании избират да наемат българи, най-много поради езиковата преграда

В ИТ промишлеността у нас работят сред 50 и 60 000 души.
 Кои са най-търсените ИТ експерти у нас през септември?
Кои са най-търсените ИТ експерти у нас през септември?

Към момента 1 150 тех работодатели от София, Варна, Русе, Бургас и Пловдив търсят чиновници за проекти
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР