Кохезионната политика е най-важната за свързаността на Европа. Това каза

...
Кохезионната политика е най-важната за свързаността на Европа. Това каза
Коментари Харесай

Борисов: Най-важна за свързаността на Европа е кохезионната политика

Кохезионната политика е най-важната за свързаността на Европа. Това сподели министър-председателят Бойко Борисов при започване на Конференция на високо равнище, отдадена на Кохезионната политика на Европейски Съюз: Перспективи за конвергенция и устойчиви райони след 2020 година, съобщи „ Фокус “.

„ Няма да приказвам и за България. Всичко положително, което сме създали в последните години за над 20 милиарда лева, сме го създали по тези стратегии. Това дава опция за повече вложения Брутният вътрешен продукт, подготовка на хората, които упражняват труда си и несъмнено съгласуваност сред континентите. Ние сме на стратегическо място и инфраструктурата е извънредно значима. То не е единствено в областта на инфраструктурата както я познаваме, само че в това време и конкурентоспособност, цифрова, енергийна съгласуваност “, съобщи Борисов. По думите му кохезионната политика може да събира много сфери и политики на Европейски Съюз.

„ Всички съжаляваме за решението на Англия да напусне Европейски Съюз и в идната финансова рамка до 2027 година липсват много милиарди. В същото време Европа е амбициозна. Имаме още няколко значими тематики – киберисигурност, цифрова инфраструктура, обща европейска защита, за която все по-често се приказва. Не на последно място в резултат на войните – миграционната рецесия. Дни наред нашето председателство поставя големи старания и за решение на този въпрос – Дъблинският развой, това, което сме се договорили, да се откри някакъв рационален компромис “, добави министър председателят.

Той акцентира, че всеки следи интернационалния продан и вижда по какъв начин десетки души дневно не престават да се давят, да страдат и всички имат една притегателна точка, наречена Европа.

„ България освен прецизно си съблюдава уговорките като външна шенгенска граница на Европейски Съюз, само че имаме нулев миграционен напън и споразуменията ни с Турция работят съвършено. В днешния ден, отчитайки тези нови провокации, а те нито са нови, нито ще престанат, с решението на Съединени американски щати да излязат от нуклеарното съглашение с Иран и твърдата позиция на Европейски Съюз по тематиката, засичаме от ден на ден мигранти и от Иран. Когато нещо предвещава война, нищо не може да спре хората да търсят по несъмнено място за живот. Те живеят през днешния ден, в случай че се сложим на мястото на сирийците, иракчаните или либийците и си представим, че на нашите деца и внуци учебното заведение или болничното заведение им са разрушени, по какъв начин бихме подходили? Всеки ще търси място, където децата му да порастват в мир. С мира като дума ще завърша и последния си прочит за обстановката на Западните Балкани, тъй като тя доста бързо може да се трансформира в това, което беше преди 20 години – войната в Косово, всеобщите гробове “, разясни министър председателят. Според него на Балканите всичко се случва доста бързо и по-късно се придвижва на европейския терен. „ Включително имаме и военни, които са в Босна и Херцеговина, в Косовска Митровица. Какво може да даде вероятност? Разбирам, че за доста от вас Балканите са доста далечна тематика. Вълшебната дума е съгласуваност “, сподели още Бойко Борисов.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР