Кохезионната политика е ключов инструмент, подкрепящ икономиката на България, за

...
Кохезионната политика е ключов инструмент, подкрепящ икономиката на България, за
Коментари Харесай

Еврокомисар Елиза Ферейра: Кохезионната политика помага на България да догони ЕС


Кохезионната политика е основен инструмент, подкрепящ стопанската система на България, с цел да догони останалите страни-членки на Европейски Съюз. Това съобщи еврокомисарят Елиза Ферейра, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Еврокомисарят акцентира, че бъдещите вложения ще оказват помощ за просперитета на българската стопанска система, с цел да може да има конвергенция сред България и останалите страни-членки на Европейски Съюз. " С кохезионното финансиране България има неповторима опция да форсира догонването на Европа. Българите ще се радват на едно по-зелено и по-цифровизирано бъдеще ", сподели Ферейра.

Българският министър председател Кирил Петков удостовери, че през идващите няколко дни се чака подписването на Споразумението за Кохезионната политика на стойност 22 милиарда лева Той съобщи, че сме помолили и за Фонд обективен преход в размер на 2,6 милиарда лева, които също би трябвало да са написани и готови до края на годината.

„ Когато приказваме за 22 милиарда лева, 2,6 милиарда лева, с цел да може България да успее да ги вземе, би трябвало да имаме устойчиво държавно управление, което има ясна тактика и работи с Европейската комисия “, съобщи Петков.

Еврокомисар Ферейра съобщи, че посредством кохезионната политика в страната ни са направени вложения за към 15 милиарда евро през последните 14 години.

„ България е приближен сътрудник при постигането на общите европейски цели и в оправянето с голям брой рецесии, като пандемията и посрещането на бежанците, бягащи от въоръжената експанзия против Украйна “, сподели тя.

Еврокомисарят акцентира, че в тези несигурни времена кохезионната политика е главен лост за оказване на незабавна помощ на държавите-членки. По време на коронавирус рецесията на Бъл-гария са предоставени 750 млн. евро за поддръжка на дребни и междинни предприятия, както и за закупуването на жизненоважно здравно и защитно съоръжение. По отношение на бежанците България може да активизира 100 милиона евро по схемата, препоръчана от Европейска комисия, даде за образец Ферейра.

„ Бъдещите вложения ще бъдат в основата на просперитета и устойчивостта на България. Те ще оказват помощ на българската стопанска система както на национално, по този начин и на районно ниво, с цел да има конвергенция сред България и останалите държави-членки на Европейски Съюз. Заедно с българските управляващи финализирахме съглашението за партньорство за бъдещите кохези-онни вложения за нова серия стратегии на стойност към 11 млрд евро за интервала от 2021 до 2027 година “, съобщи еврокомисарят. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР