Кого искате да уволня? Днес ще уволня шефа на фонд

...
Кого искате да уволня? Днес ще уволня шефа на фонд
Коментари Харесай

Чистка по върховете на властта

" Кого желаете да уволня? Днес ще уволня шефа на фонд " Земеделие ". " Думите са на премиера Бойко Борисов. Казани са във Варна, където в петък шпореше вълните с катер на военноморските сили, а по същото време от Министерството на енергетиката оповестиха смени в управлението на Българския енергиен холдинг.

Като причина за измененията Борисов уточни акцията на прокуратурата в Държавен фонд " Земеделие " (ДФЗ) във вторник. При нея в началото бяха арестувани шестима чиновници на фонда, а по-късно прокуратурата повдигна обвинявания на петима от тях. Единият от арестуваните се оказа, че е бил в болнични и не е подписвал документи и вземал присъединяване за действията, по които прокуратурата търси отговорност от арестуваните.

Часове по-късно заръката на премиера Борисов е изпълнена и шефът на ДФЗ Живко Живков бе заменен с Васил Грудев. Той е някогашен аграрни министър в служебния кабинет на Георги Близнашки и сегашен консултант на аграрния министър Десислава Танева. Беше и неин заместител във втория кабинет на ГЕРБ.

Освен промяната на Живков оставки са подали още двама заместител изпълнителни шефове на ДФЗ - упрекнатият Калоян Костадинов и Георги Динев. Ресорите на Костадинов ще бъдат поети от Грудев, а новото предопределение Иван Капитанов, който е някогашен зам.-директор на ДФЗ, ще поеме тези на Георги Динев, споделиха от земеделското министерство.

Така само Петя Славчева, зам.-директор на ДФЗ, отговарящ за директните заплащания, резервира поста си от времето на някогашния началник на фонда Румен Порожанов, който до неотдавна беше министър на земеделието. Всички други назначения са на близки на Десислава Танева, на които тя има доверие и през годините е работила дружно с тях. За Живко Живков и Георги Динев се твърди, че са били доближени на някогашния заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той беше отхвърлен от всички управителни постове в партията поради абсурда " Апартаментгейт ". Пред новото управление на ДФЗ стои сложната задача да върне разтърсеното доверие във фонда от страна на Европейската комисия след свадите с къщите за посетители, а в този момент и от аферата " Миню Стайков ".

В същото време бе сменено и управлението на Българския енергиен холдинг. Някогашният му шеф Жаклен Коен още веднъж се връща на поста, освободен от Петьо Иванов. От управата на БЕХ си потегля и шефът на НЕК Петър Илиев, на чието място идва шефът на държавните мини " Марица-изток " съгласно информация от Министерството на енергетиката. Третият член на съвета на шефовете на БЕХ Живко Динчев резервира мястото си в новия съвет.

Официалната причина за измененията е приключването на мандатите на членовете на съвета на шефовете преди месец. Според неофициална информация обаче сред енергийния министър и Петьо Иванов от дълго време имало напрежение за това по какъв начин би трябвало да се развиват сдруженията под шапката на енергийния холдинг и какви политики да се организират. Петър Илиев пък стана цел на остри мнения около подаването на оставката му от директорското място в НЕК преди месец, която не бе призната от управлявания от него ръб на БЕХ, притежаващ електрическата компания, АЕЦ " Козлодуй ", Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", " Мини Марица-изток ", " Булгаргаз ", " Булгартрансгаз ", " Електроенергийния систематичен оператор "

Жаклен Коен бе назначен за началник на БЕХ безусловно в последните дни на държавното управление на Пламен Орешарски през юли 2013 година

През февруари 2016 година обаче бе отхвърлен тъкмо месец откакто се хвърли да пази гневно решението на " Газпром " да ореже доставките на газ за частната компания " Овергаз ". Коен е от старите фрагменти на " Мултигруп " и заради тази причина е считан за човек, представляващ ползите на Движение за права и свободи в енергетиката.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР