Когато зимата си отива и отстъпва място на пролетното настроение,

...
Когато зимата си отива и отстъпва място на пролетното настроение,
Коментари Харесай

Пролетта идва закичена с кокиче

Когато зимата си отива и отстъпва място на пролетното въодушевление, първите кокичета към този момент стартират да ни радват с белите си камбанки, предвещавайки ни наближаващите слънчеви дни. Това малко красиво цвете, което се е трансформирало в знак на вярата, е било обичано на хората още от далечното минало.

Стара легенда споделя за това по какъв начин, когато Адам и Ева били прогонени от Райската градина, Ева била доста тъжна и не серпантина да плаче. На земята, откакто есента си била отишла, нямало никакви цветя, снегът валял безкрай, а на открито било мрачно и студено. Затова, с цел да я успокои, при Ева пристигнал ангел небесен. Ангелът уловил една снежинка с ръката си, духнал над нея и когато снежинката докоснала земята, се трансформирала в първото кокиче. Тогава красивото цветенце разцъфтяло и Надеждата се родила. От тогава кокичетата порастват през най-тъмните зимни вечери, като знак, че настъпват по-добри времена.

В Германия пък съществува друго забавно поверие за предвестника на пролетта. Когато Бог основал всичко, той предиздвикал снега да отиде при цветята и да ги помоли за малко от техните шарени цветове. Но всички едно след друго отказали. Тогава, печален, снегът отишъл при кокичето. То се съгласило да го подари със своя цвят и за признателност снегът го оставил да цъфти постоянно първо, когато се заражда пролетта.

През Средновековието пък с кокичета са били украсявани църковните олтари. Това бяло цвете било идеалния знак на непорочността и чистотата на Дева Мария. Дори и до през днешния ден доста кокичета се отглеждат в църковни и манастирски дворове.

Въпреки красивите митове, съществуват и разнообразни спорни вярвания за кокичето. В някои английски региони се счита, че внасянето му в дома би донесло злощастие, по тази причина би трябвало да се отглежда единствено на открито, а визията на изникнало самотно кокиче е неприятен предвестител.

Но пък у нас, за благополучие, кокичето върви ръка за ръка с различен прелестен знак на пробуждането - мартеницата. И дружно основават красивото пролетно въодушевление. За страдание обаче това малко снежно цвете понижава поради всеобщото му бране. Затова през идната есен, засадете няколко луковици кокиченца и ги отглеждайте вкъщи. А те ще ви се отблагодарят, когато, с разцъфването им, първи разберете, че слънчевите лъчи на пролетта са напълно близо.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР