Когато Зевс подготвял сватбено тържество за Пелей (син на Еак,

...
Когато Зевс подготвял сватбено тържество за Пелей (син на Еак,
Коментари Харесай

Откъде идва изразът „ябълката на раздора”?

Когато Зевс подготвял сватбено празненство за Пелей (син на Еак, царя на Егина, татко на известния древногръцки воин Ахил) и Тетида (майката на Ахил от Пелей; нереида и внучка на титанидата Тетида), не поканил Ерида (богиня на раздора) от боязън да не я провали поради склонността й да подклажда спорове.

Ерида обаче схванала и се ядосала. Хитрият й демоничен проект на просрочен: направила ябълка от чисто злато, написала на нея KALLISTI („ за най-красивата ”) и в деня на пира я търкулнала в сватбената зала.

В това време три от поканените богини – Атина, Хера и Афродита, поискали ябълката, като всяка от тях декларирала, че поради надписа, тя принадлежи на нея. Скарали се коя я заслужава най-вече. Най-накрая се намесил Зевс, като декларирал, че би трябвало да се избере съдия, с цел да отсъди обективно и заслужено. Пратил богините при един пастир от Троя – Парис. Всяка от подлите богини обаче се пробвала да надхитри останалите, като отишла по-рано и предложила на Парис рушвет.

Атина му предложила победи в героични борби, мъдрост и военна популярност, Хера – изобилно благосъстояние, а Афродита му дала обещание най-красивата жена на земята. Като един млад и здрав троянски момък, Парис приел подкупа на Афродита и дал ябълката на нея.

Както дала обещание, тя трансформирала хода на събитията по този начин, че Парис да получи Елена (известна като Хубавата Елена), която тогава живеела с мъжа си. Когато царят на Спарта – Менелай, си изискал царицата назад, почнала Троянската война, която била и първата война измежду хората.

Оттук произлиза изразът „ ябълката на раздора ” – нещо, което провокира спор, спор, недоразумения.

Разказал: Цветелина Велчева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР