Когато земетресение с магнитуд 7.6 по скалата на Рихтер удари

...
Когато земетресение с магнитуд 7.6 по скалата на Рихтер удари
Коментари Харесай

Компанията, която предупреждава милиони японци за земетресения

Когато земетресение с магнитуд 7.6 по скалата на Рихтер удари японския полуостров Ното на Нова година, милиони хора бяха предизвестени от дребна компания, която от години се показва на доста по-високо равнище, в сравнение с допускат ресурсите ѝ. Приложението за вести NERV се ръководи от дребна компания на име Gehirn с едвам 13 чиновници на цялостен работен ден, написа BBC.

Въпреки това предизвестията ѝ за честите трусове в Япония постоянно са по-бързи от тези на формалните организации и на държавната телевизия NHK. Профилът на NERV на японски език в X има 2.2 милиона почитатели, а други 35 хиляди го употребяват на британски. Нейното приложение, пуснато през септември 2019 година, има над 4 млн. изтегляния от Apple Store и Гугъл Play. Тя е основана през 2010 година като профил от 19-годишния тогава Дайки Ишимори.

X е доста известна платформа в Япония и е желана за информация, обвързвана с естествени бедствия, изключително след земетресението и цунамито от 2011 година Освен че предлага информация в действително време за трусове, цунамита и вулканични изригвания, NERV също по този начин дава настояща информация за рискови метеорологични събития, като тайфуни, наводнения и мощни снеговалежи. Профилът събира и туитва данни от редица организации, които наблюдават естествени бедствия, като постоянно пуска информацията по-бързо от тях.

Дайки Ишимори споделя, че приложението NERV е мощно повлияно от хитовата аниме поредност Neon Genesis Evangelion, действието в която се развива в постапокалиптичен свят, откакто половината от популацията на земята е унищожено. Името на профила " организация за специфични услуги NERV " е отпратка към организацията в поредицата, която издава предизвестия за закани за човечеството.

Създадох NERV като пародиен профил, тъй като тогава Twitter набираше известност. Профилът стартира като мое програмистко занимание да пущам автоматизирани туитове за предизвестия за времето, употребявайки данни на Японскатата метеорологична организация ", съобщи Дайки Ишимори.

Тогава профилът има едвам към 300 почитатели. След това обаче през 2011 година удря най-силното трусове в историята на Япония. То е известно най-много с това, че провокира цунами, което докара до нуклеарна повреда във Фукушима, само че трусът също по този начин лишава живота на доста хора в родния град на Дайки Ишимори, а точно Ишинимаки в североизточната част на страната. Тогава в продължение на четири дни Ишимори не може да се свърже със фамилията си.

" Ако би трябвало да съм почтен, мислех, че са умряли ", спомня си той.

Впоследствие открива, че най-близките му родственици са живи, само че една от лелите му е умряла.

Осъзнах, че би трябвало да разполагаме с други способи, а освен с телевизия и радио, с цел да предаваме информация за естествени бедствия ", споделя Ишимори, като твърди, че малкия екран става безполезна при прекъсване на електрозахранването.

Той стартира да поства за трусове, а с всяко последващо естествено злополучие профилът прибавя стотици хиляди нови почитатели. Направени неотдавна промени в платформата X обаче оказват резултат върху NERV по време на земетресението на Нова година. Миналата година X стартира да таксува потребителите за достъп до нейния приложно-програмен интерфейс (API), който свърза X с външни системи и прави вероятни автоматизираните постове в платформата.

Приложно-програмният интерфейс на платформата преди този момент е безвъзмезден, само че в този момент дава право единствено на до 1 500 безвъзмездни автоматизирани постове на месец. Gehirn е абонирана за базовия проект, който разрешава по 100 поста дневно против 100 $ на месец. Когато изпраща предизвестията за земетресение и цунами на 1 януари, NERV наподобява е достигнала този предел и предизвиква почитателите да изтеглят нейното приложението.

Няколко часа по-късно X записва профилите ѝ на японски и британски език като " публично потребни ", което позволява казуса. NERV обаче към този момент е почнала да търси други способи, с изключение на платформата, през 2019 година, когато профилът ѝ е блокиран в продължение на няколко часа по време на земетресение.

Ако използваме платформите на други хора, техните правила може ненадейно да се трансформират, тъй че взехме решение да се фокусираме върху наша лична платформа ", споделя Ишимори.

Той твърди, че задачата му постоянно е била " да направи Япония по-безопасно място ", а не да печели пари, допълвайки, че си е сложил за цел да направи приложението NERV колкото се може по-достъпно, включително за хора с увреждания.

Ишимори обаче признава, че с разрастването на приложението компанията му би трябвало да генерира приходи. През 2020 година тя пуска заплатен абонамент на име " клуб на поддръжниците ", с цел да може да покрива разноските си, които сега възлизат на към 120 млн. йени (829 200 долара) годишно.

Все още сме надалеч от това да изкарваме пари. Колкото повече финансиране получаваме, толкоз повече информация купуваме, по тази причина сме към момента на алено ", изясни Ишимори, допълвайки, че към една трета от настоящите разноски се финансират от поддръжници.

Дайкии Ишимори споделя, че продължава да бъде стимулиран да развива приложението, тъй като още го преследва виновността, че не е съумял да помогне на вуйна си през 2011 година

" Знаем, че ще има друго огромно земетресение и огромно цунами. Моята задача е да разреша достъпността до нашата информация за бедствия до тогава ", заключи той.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР