Когато за пръв път Елвис Пресли участва в „Шоуто на

...
Когато за пръв път Елвис Пресли участва в „Шоуто на
Коментари Харесай

Елвис, който поведе битката с детския паралич

Когато за пръв път Елвис Пресли взе участие в „ Шоуто на Ед Съливан “, пред тв приемниците са над една трета от жителите на Съединени американски щати – 60 млн. фенове. Месец по-късно Краля още веднъж взе участие в предаването с осъществявания, трансформирали се в класика – Hound Dog, Love Me Tender, Don’t Be Cruel. Хитът обаче е преди музиката да стартира – в същия ден, на 28 октомври 1956 година, Елвис застава пред камерите в лекарския кабинет, с цел да се имунизира обществено против полиомиелит (детски паралич).
Снимка: Getty Images
Почти забравената през днешния ден болест е същински камшик за децата и младежите по това време. В най-черните дни през 40-те по над 35 000 души годишно получават парализа в резултат на полиомиелита. Само през 1952 година инфектираните деца са 60 000, а умрелите – 3000. При вирусно разпространяване смъртността е 20 на 100 при получилите парализа.
Снимка: Getty Images
Макар милиони фамилии да се възползват от въведената през 1955 година ваксина, тинейджърите и младите мъже и дами не демонстрират изключително предпочитание да се ваксинират. „ Ню Йорк Таймс “ по това време написа, че едвам 10 на 100 от младежите в Ню Йорк са имунизирани, въпреки да са втората най-рискова група след дребните деца.
Снимка: Getty Images
Проблемите се оказват извънредно познати за всички, които през днешния ден наблюдават компликациите с Коронавирус имунизациите – неналичието на информация кара хората да си мислят, че болестта няма да ги порази; имунизацията коства релативно скъпо и някои си поставят единствено едната от двете наложителни дози и по този начин компрометират имунитета си, а и дефектни партиди съумяват да разболеят стотици хора, вместо да ги защитят.
Снимка: Getty Images
В този миг идва намесата на Краля. Обожаван от младежите, знак на новото необременено от международната война потомство, Елвис е образец за почитателите си във всяко отношение. Така успокояващата му усмивка при приемането на имунизацията и записаният от него радиопризив за имунизация сигурно карат мнозина да вземат най-правилното решение за личното си здраве.
Снимка: Getty Images
Така сред 1955 година и 1957 година случаите на детски паралич в Съединени американски щати понижават с впечатляващите 81 на 100. Рок идолът ли пречупи подлото заболяване? Изследователите дават неочакван отговор – Елвис Пресли сигурно е оказал помощ в борбата, само че войната е извоювана от самите младежите, които схващат значимостта на имунизацията.

Различни юношески организации във всички американски щати без значение една от друга стартират акции в поддръжка на имунизациите. Обикалят от врата на врата, основават осведомителни материали, провеждат танцови забави единствено за ваксинирани. Мениджмънтът на Елвис също дава рамо – фотоси с подпис от Краля отиват единствено в тези фенклубове, които могат да потвърдят, че всичките им членове са предпазени от полиомиелита.
Снимка: Getty Images
„ Това демонстрира, съвсем за първи път, силата на младежите в това да схванат и да намерят общ език със личните си връстници “, разяснява историкът Стивън Моудсли.

Днес светът е друг. Няма нито едно име в известната просвета, което да има тежестта на Елвис в средата на 50-те. Въпреки това, звездите могат дружно да насочат мощно обръщение към феновете си за значимостта на това да се ваксинираш против ковид. Другото като че ли е по-ясно – в случай че получат поддръжка, будните младежи сами ще намерят метод да насочат връстниците си в вярната посока.
По материали от задграничния печат
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР