Когато вълните изхвърлят на плажа на канарския остров Ла Палма

...
Когато вълните изхвърлят на плажа на канарския остров Ла Палма
Коментари Харесай

Патолог откри 500 000 евро плаващо злато в мъртъв кит на Канарските острови

Когато вълните изхвърлят на плажа на канарския остров Ла Палма мъртъв кашалот, никой не е предполагал, че във вътрешностите му е прикрито скъпо богатство.


Силното море и приливът затрудняват осъществяването на аутопсия, само че Антонио Фернандес Родригес, началник на Института по опазване на здравето на животните и продоволствена сигурност към университета в Лас Палмас, взема решение да разбере за какво е починал китът.

Подозирайки храносмилателен проблем, той прегледал дебелото черво на животното и усетил, че нещо твърдо е залепнало за тази част на червата. " Това, което извадих, беше камък с диаметър към 50-60 см и тегло 9,5 кг ", споделя той. " Вълните обливаха кита. Всички ме гледаха, когато се върнах на плажа, само че не знаеха, че това, което държах в ръцете си, беше амбра ".

Амбрата е рядко вещество, постоянно наричано плаващо злато, което от епохи е свещеният граал на парфюмеристите. Бучката, която Фернандес е взели в ръкцете си, е на стойност към 500 000 евро (430 000 паунда).

Произходът на амбрата, създаван от всеки 100 кашалота, е оголен едвам когато при започване на XIX в. стартира огромен лов на китове. Китовете ядат огромни количества калмари и сепии, като по-голямата част от тях не могат да бъдат усвоени и се изхвърлят. Част от тях обаче остават и с течение на годините се свързват в червата на китовете, образувайки амбра.

Понякога тя се отделя, заради което амбрата най-често се среща плаваща в морето. Понякога обаче, както в тази ситуация с кита в Ла Палма, тя се разраства прекалено много, раздира червата и убива кита.

Амбрата има дървесен мирис като сандаловото дърво, само че също по този начин съдържа амбреин - алкохол без аромат, който може да фиксира и удължава живота на ароматите, заради което е известен измежду парфюмеристите.

Съединени американски щати, Австралия и Индия са забранили търговията с амбра като част от възбраната за лов и употреба на китове.

Фернандес, който е направил аутопсии на повече от 1000 кита, споделя, че сепсисът, породен от амбрата, е умъртвил кита.

Институтът търси покупател, а Фернандес съобщи, че се надява събраните средства да отидат за подкрепяне на жертвите на вулкана, който изригна на Ла Палма през 2021 година, причинявайки вреди за над 800 млн. евро (685 млн. паунда) и унищожи стотици домове и предприятия.

" Законът е друг във всяка страна ", сподели Фернандес. " В нашия случай се надявам, че парите ще отидат на остров Ла Палма, където китът е затънал и е починал ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР