Когато в квартала на Ейми Калахан били поставени плакати с

...
Когато в квартала на Ейми Калахан били поставени плакати с
Коментари Харесай

"Разрешително за убийство"? Ирландия се готви за исторически референдум за абортите

Когато в квартала на Ейми Калахан били сложени плакати с надпис " Разрешително за ликвидиране ", тя решила да показа историята за пътуването си до Англия, където поставила завършек на бременността си, споделя " Ройтерс ".

Когато Калахан (на 35 години) била бременна в 12-ата седмица, тя и нейният сътрудник Конър Ъптън получили неприятната вест, че плодът страда от особеност, която пречи на естественото развиване на мозъка. Това означавало, че бебето, което щяло да е второ дете за фамилията, евентуално ще почине още до момента в който е в утробата, или ще живее единствено няколко минути.

В Ирландия, където абортите са позволени единствено когато животът на майката е в заплаха, двойката трябвало или да чака, до момента в който сърцето на бебето спре да бие, или да отиде във Англия за аборт, както вършат повече от 3000 ирландки всяка година.

 Ейми Калахан и брачният партньор й
© Reuters

Ейми Калахан и брачният партньор й

Калахан и брачният партньор й споделили за пътуването си на шепа хора преди близо година. Но на фона на наближаващия референдум за либерализиране на режима за абортите в Ирландия тя и десетки други дами споделят историите си в обществените мрежи, по време на акции и в изявленията за медии.

Три години откакто Ирландия, където в исторически проект католическата черква е неоспорван честен престиж, стана първата страна в света, подкрепила еднополовите бракове на референдум, хората още веднъж ще се насочат към урните, отбелязва " Гардиън ".

Този път ирландците ще бъдат запитани дали желаят да анулират осмата корекция – уговорка в конституцията, която пази " правото на живот на неродените ". Поправката значи, че законното осъществяване на аборт е невероятно в Ирландия даже и в случаи на обезчестяване или фетални аномалии. Всяка година към 3500 дами пътуват до Англия за аборти, а други 2000 нелегално поръчват хапчета за аборт през интернет.


© Reuters

Някои дами, които са срещу смяната, приказват за това какъв брой доста ценят късото време, прекарано с бебетата им, които са имали дребен или никакъв късмет за оцеляване.

Вики Уол, 41-годишна активистка срещу абортите, споделя, че когато нероденото й бебе било диагностицирано със синдром на Едуардс, докторът й предложил да направи аборт в Англия, което по думите й било извънредно. " Моето бебе бе родено в 32 седмица, по-късно умря. Трябваше да я прибера у дома, да прекарам време с нея. "

Референдумът, който може да анулира корекция в конституцията от 1983 година, е първата опция от 35 години насам за промяна на един от най-стриктните режими за аборт в надълбоко католическата страна. Пълната възбрана бе анулирана преди пет години. Проучванията демонстрират, че подкрепящите смяната към този момент водят, само че един на всеки пети към момента не е решил по какъв начин ще гласоподава.

Калахан си спомня тъгата, която изпитвала през двете седмици преди процедурата в Ливърпул. Тя се чудела по какъв начин ще изясни случилото се на сина си, който тогава бил на година и половина, в случай че износи бебето до дъно, и по какъв начин ще дава отговор на въпроси за бременността си на другари и сътрудници. " Чувствахме се като че ли бяхме изоставени от тази страна, споделя Калахан. Тук не се грижеха за нас, не ни одобриха със състрадание в толкоз сложен миг. "

Референдумът на 25 май ще бъде съвсем година след деня, в който Калахан и Ъптън се прибрали в Дъблин с праха на щерка си в ръчния им багаж. " Най-лошото нещо към този момент ни се случи. Дали референдумът ще мине или не, това не е най-лошото за нас, става въпрос за най-лошото нещо за идващия човек и това би трябвало да се промени ", споделя още Калахан.

Контрасти

В покрайнините на тихия град Роскомън посред ирландската провинция има голям брой билбордове с противоположни послания, които са знак за засилващата се борба за гласовете на към момента нерешилите по какъв начин да гласоподават на историческия референдум, написа " Гардиън ".

По улиците на града е невероятно да не видите ламинираните плакати, закачени за уличните лампи. Жителите не споделят възгледите си по въпроса и нямат предпочитание да разискват между тях, а камо ли с чужденец, коя алтернатива ще зачеркнат на 25 май.

Референдумът дружно със социологически изследвания, които демонстрират, че болшинството поддържа анулацията, е знак за това какъв брой доста се е трансформирала Ирландия за близо едно потомство. Но Роскомън-Южен Лейтрим, единственият от 43 изборни региона, дал своя вот срещу хомосексуалните бракове, може още веднъж да се отклони от общата наклонност.

Дейвид Мълой, локален предприемач, разяснява: " Въпросът за аборта е в сърцевината на католическата религия. Дори и тук да има хора, създали аборт, или познаващи такива, които са създали аборт, за това в никакъв случай няма да се приказва. "

Разделението измежду поколенията по въпроса е доста. Окръгът един от най-застаряващите в Ирландия, в огромна степен тъй като младежите напущат в търсене на работа или с цел да учат в университет.


© Reuters

В същото време през последните две десетилетия се следи незабравим напор на имигранти: бразилци, наети да работят в месопреработвателната индустрия, източноевропейци, фамилии, бягащи от войната в Сирия. Някога католическата черква бе единствената религиозна институция в града. Сега обаче има повече от дузина християнски вероизповедания, в това число нигерийска и бразилска черква.Пол Хийли, издател на локалния вестник и уеб страница " Хората на Роскомън ", разяснява: " Има огромен брой разнообразни националности в локалното учебно заведение – цялостна смяна за едно потомство. "
Според Мълой културните и обществени промени включват и безмълвно приемане на неща, които в миналото са изглеждали скандални – двойки, живеещи дружно, и деца, родени без брак, и даже " едно или две " гей партньорства.

В Роскомън хората, които са склонни да споделят мнението си, са малко. Едно изключение е Дени Фели (65 години), която постоянно върви на черква и е доброволец в градския музей. " Мисля, че Роскомън ще гласоподава срещу анулацията на поправката. Тук просто няма толкоз доста младежи... Аз обаче ще гласоподавам " за ", по този начин ще направи и фамилията ми. Младите хора вървят в Англия (за аборти) по един или различен метод. Това се случва – не можем да го пренебрегваме ", добавя Фели.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР