Когато в гърлото или хранопровода попадне храна или някакъв предмет,

...
Когато в гърлото или хранопровода попадне храна или някакъв предмет,
Коментари Харесай

Ако някой се задави, трябва бърза и адекватна реакция: Какво се прави при задавяне на дете и какво при задавяне на възрастен човек

Когато в гърлото или хранопровода попадне храна или някакъв предмет, които не могат да бъдат преглътнати, дишането се затруднява, получава се конвулсия, съпроводен със мощна болежка и сериозен риск от задушаване. При пораждане на подобен случай е значимо да се реагира бързо и съответно, тъй като оказаната помощ може да е животоспасяваща.
Кога се случва
Задавяме се с най-различни храни и предмети, даже и със личната си слюнка, само че най-често това се случва при избрани условия.

При вдишване на вряла течност или доста люта храна се провокира конвулсия на гърлото и наличието на устната празнина попада в трахеята и дихателните пътища.
Опасността от задавяне е доста огромна, когато по време на хранене по неволя се приказва, смее или пее.
Някои хора, с цел да си “помогнат ” при работа, задържат сред устните си принадлежности, игли, пирони или копчета, които при невнимателно вдишване на въздух, внезапно придвижване или уплах могат елементарно да попадат в дихателните пътища или хранопровода.
При дребните деца рискът от задавяне е най-голям, тъй като те рефлекторно слагат всичко в устата си.

При лакомо сукане на кърмачето, пиянство на вода или хранене в несъответствуваща поза на заболели и възрастни хора задавянето е нормален случай.
Някои сърдечни болести, алергични положения и инфекции повреждат инервацията на гълтача и провокират тежки задавяния, при които се постанова незабавната интервенция на доктор.
Симптомите
При задавяне с непознато тяло те са кашлица, неспособност да се приказва и диша, посиняване, загуба на схващане. Времето за избавяне е не повече от 3 минути. Ако през това време не се възвърне дишането, се изпада в безсъзнание и бързо настава съдбовен край.

Какво би трябвало незабавно да извършите, в случай че се задави дете
Ако имате достъп до устната му празнина и детето е умерено, се пробвайте да извадите предмета с пръсти.
Ако това не се получи, с цел да освободите дихателните пътища, наведете главата му напред и надолу, натиснете основата на езика с показалеца си, а с другата ръка потупвайте детето по гърба, до момента в който преодолее задавянето.

Ако детето е на подобаваща възраст да го провесите с главата надолу, направете го неотложно и разтърсвайте пламенно, само че внимавайте да не го нараните.
Какво би трябвало незабавно да извършите, в случай че се задави възрастен човек
Извадете незабавно всичко от устата му, изключително зъбната протеза.
Накарайте го да седне на стол, да диша постепенно и надълбоко, с цел да успокои спазъма на хранопровода и дихателните пътища.

Наведете главата му надолу и напред по този начин, че устата да е по-ниско от дробовете и го ударете мощно с длан или пестник сред лопатките.
Ако това не помогне, го изправете прав и застанете зад него, обгърнете го с ръце, сплетени в пестник към кръста, над пъпа. Неколкократно и внезапно притиснете предната коремна стена, с цел да се увеличи вътрекоремното налягане, да се оттласне диафрагмата и остатъчният въздух в белите дробове да изтласка заседналото непознато тяло. Този способ е сполучлив и при деца, само че натискът би трябвало да е по-лек.
Ако индивидът изпадне в безсъзнание, започнете изкуствено дишане, в случай че знаете по какъв начин, като незабавно потърсите спешна помощ.

Ако се задавите вие
Не губете хладнокръвие и направете бързо следното:
изкашляйте се доста енергично;
ако това не помогне, се наведете напред, като притиснете корема в маса, стол, корав огромен предмет и издишайте оптимално мощно, с цел да изхвърлите тапата в гърлото.
Полезно
Ако не настъпи задавяне, само че в хранопровода ви е попаднал непознат предмет, неотложно потърсете доктор.
Инфо: Мила

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР