Когато температурите се повишат, хората се потят, кучетата изплезват език,

...
Когато температурите се повишат, хората се потят, кучетата изплезват език,
Коментари Харесай

Как се охлаждат котките

Когато температурите се покачат, хората се потят, кучетата изплезват език, а котките…? Може би не се движат задоволително, с цел да не прегреят? Е, частично. Котките, които би трябвало да поддържат вътрешна телесна температура сред 38 и 39 градуса, разполагат с няколко метода за поддържане на хладина в горещо време – и да не се натоварват прекомерно доста е единствено един от тях.

Кондукцията разрешава на тези животни да се охлаждат или да се затоплят посредством контакт с предмети с друга температура. Ето за какво в парещ ден котката ви постоянно търси хладните плочки в кухнята или банята. Но това се отнася и за кучето и индивида.

А когато това просто не е задоволително?

Погрешно е схващането, че котките се потят през лапите си, с цел да се охладят. С напредването на лятото може да видите влажни отпечатъци от лапи, само че както споделя ветеринарният доктор Кимбърли Мей пред The Washington Post, „ всички тайни там или от носа, устата и езика им не са потене; те са за отбрана и влага и не са задоволителни за изстудяване на кръвта “.

Вместо това котките пресъздават процеса на изпотяване – който охлажда хората посредством изпаряване – като се облизват постоянно. Слюнката от езиците им работи като пот, която ги охлажда, когато се изпарява – ето за какво можете да помогнете за охлаждането на котката си и като употребявате влажна забрадка за миене, с цел да намокрите леко козинката ѝ. При рискови метеорологични условия котките също се задъхват, само че за разлика от при кучетата, при котките това е симптом на по-опасно прегряване или различен сериозен риск за здравето.

„ Козината работи като терморегулатор, който забавя процеса на попиване на топлота “, споделя Джеймс Джоунс, специалист по сравнителна физиология и терморегулация при животните в Калифорнийския университет в Дейвис.

Козината е доста значима част от тялото – през зимата тя поддържа топлината на животните, а през лятото работи както за предотвратяване на деликатната им кожа от слънцето, по този начин и за закъснение на дехидратацията (Джоунс отбелязва, че съгласно проучванията обръснатите камили се оправят по-зле в пустините от тези с козина).

Но даже и с тези способи за поддържане на хладина, котките разчитат и на преимуществата на домашния уют, с цел да се усещат удобно. Така че, макар че са произлезли от дивите си предшественици и са способни да се оправят с температурните особености, пускайте климатик (или вентилатор) за тях, когато излизате, и не забравяйте да им оставяте задоволително вода.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР