Когато става въпрос за т.нар. силициеви чипове има една една

...
Когато става въпрос за т.нар. силициеви чипове има една една
Коментари Харесай

Монопол: Как една европейска компания господства над глобалната индустрия за чипове

Когато става въпрос за така наречен силициеви чипове има една една компания, която има цялостен надзор над световната полупроводникова промишленост. И до момента в който Тайван и Китай може да са най-големите страни-производители на чипове в света сега, те не биха били това, което са, без да лицензират някои съществени технологии и машини от тази компания.

Разбира се, че става въпрос за нидерландската компания ASML Holdings, мултинационална корпорация, която през днешния ден е известна най-вече с бизнеса си с полупроводници, написа изданието Firstpost.

Как се вършат силициевите чипове?

Независимо дали става въпрос за TSMC, NVIDIA, Intel, AMD или различен софтуерен колос, който прави лични силициеви чипове, процесът е еднакъв. Всички тези производители на чипове употребяват така наречен силициеви " вафли ", които се нарязват посредством специфична технология, след което биват употребявани за друга приложимост и в разнообразни промишлености.

Технологията за нарязване, която всички тези производители употребяват, се назовава ултравиолетова литография. Има разнообразни " степени " на нарязване. Процесът се мери в nm. Apple да вземем за пример ще стартира да прави своите силициеви чипове от последващо потомство, употребявайки 3 nm.

Колкото по-фини са силициевите " вафли ", които производителят на чипове може да изреже, толкоз по-бърз и по-ефективен ще бъде процесорът. Ето за какво производителите на чипове постоянно се стремят към по-фин развой на произвеждане на чипове.

Къде стои ASML във всичко това? Ултравиолетовата литографска технология, която употребяват всички тези производители на чипове, е благосъстоятелност на ASML. Освен това машините, които производителите на чипове употребяват за нарязване, се създават от ASML.

Най-новата технология за нарязване на силициеви пластини се назовава рискова ултравиолетова литография (EUV). Нидерландската ASML е единствената компания, която разполага с технологията за създаване на машини за произвеждане на чипове с рискова ултравиолетова литография. Смята се, че EUV е бъдещето в производството в бранша.

Има и различен способ или технология за нарязване, наречена Deep Ultraviolet Lithography или DUV, само че това е по-стар и не чак толкоз ефикасен метод.

Когато приказваме за ултравиолетовата литография, ASML въпреки всичко има известна конкуренция от Canon и Nikon, само че даже и при този факт ASML държи към 62% от пазара.

Въпреки че Deep Ultraviolet Lithography е остаряла и неефективна методология, тя е толкоз комплицирана, че китайците към момента не са съумели да я " копират " и е малко евентуално те да могат да копират EUV, даже в случай че по някакъв метод съумеят да се доберат до някоя от машините на ASML.

ASML продава EUV машината за " нарязване " на чипове за към 200 милиона $ и всички огромни производители на чипове, в това число Intel, NVIDIA и TSMC, би трябвало да купуват тези машини.
 Най-ценната софтуерна компания в Европа ASML се пробва да избегне война с производството на чипове
Най-ценната софтуерна компания в Европа се пробва да избегне война с производството на чипове

ASML не е американска компания, само че нормално употребява елементи от Съединени американски щати, което дава на Вашингтон известна степен на въздействие

Влиянието, което Нидерландия има върху бранша на полупроводниците

Съединените щати едвам неотдавна навлязоха в международната търговия със силициеви чипове или по-скоро се " набутаха " в промишлеността, като разрешиха на TSMC и Intel да основат заводи в Съединени американски щати при високи дотации и данъчни облекчения. Причината, заради която Съединени американски щати желаят по-голям дял от международната силициева промишленост е Китай.

Западните страни, най-много Съединени американски щати, се пробваха да наложат всевъзможни регулации и комерсиално ембарго на страни като Япония и Нидерландия, с цел да нямат достъп на китайците до производството на чипове с ултравиолетовата литографска технология.

Това е и повода, заради която Съединени американски щати се пробват да убедят Нидерландия да наложи наказания на самите ASML и да ги спре да се занимават с Китай. ASML, са спрели покупко-продажбите си с Китай и не са им продали нови EUV машини, само че не престават да им продават остарели елементи от DUV машини.

Нидерландия обаче даде поръчка, че няма да се подчини на настояванията на Съединени американски щати за налагане на наказания на Китай. Министърът на външната търговия на страната Лиесе Шрайнемахер, твърди, че ще водят полемики със своите сътрудници като Япония, Южна Корея, Тайван, Германия и Франция.

Освен това ASML към този момент работи върху ново потомство литографска машина, наречена high-NA-EUV. Тя ще разреши на производителите на чипове да вършат 2nm процесори, което ще означи значим миг в производството на чипове.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР