Когато става въпрос за природни явления като светкавици по време

...
Когато става въпрос за природни явления като светкавици по време
Коментари Харесай

Факти и митове за светкавиците

Когато става въпрос за естествени феномени като светкавици по време на стихия, всеки има своето мнение и предубеждения - какво съставляват те, какво предизвикват, и по какъв начин да се предпазим от тях. В сезона на летните стихии и светкавици, Schneider Electric, експерти в енергийния мениджмънт и автоматизацията, дават научно обосновани обстоятелства, развенчават легенди, и дава спомагателна показва по какъв начин да се предпазим от проблеми, разследване на светкавици.  

1. Гръмоотводите защищават постройките от провали от светкавици.

Истина : Гръмоотводите защищават постройките от пожари, породени от светкавици. Всъщност те се състоят от железна кол и отводител. Поставени на покрива на здания, те водят огромни количества ток от металния кол към земята.

2. Гръмоотводите защищават моите електрически устройства.

Грешно : Гръмоотводите не обезпечават отбрана против пресилване, породено от мълния. Тъй като електрическата апаратура е обвързвана със същата земя, както и гръмоотвода, част от тока може да протече назад по него и да повреди електрическите устройства. Само устройство за отбрана от пресилване (катоден отводител) може да защищити оборудването.

3. Имам разклонител с доста контактни излази с вграден предпазител. Затова устройствата, които включвам в него са предпазени.

Грешно : Този тип отбрана от напрежение просто не може да се оправи с голямата мощност на напрежението, провокирана от светкавиците. 

4. Предпазителите против пресилване биват унищожени от всяка една мълния.

Грешно : Катодните отводители автоматизирано освобождават пренапрежението от светкавиците в земята и могат да го вършат още веднъж и още веднъж. Тяхната дълготрайност на живот е сходна със сервизния живот на други защитни устройства, като да вземем за пример дефектнотоковите отбрани.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР