Когато става дума за супергероите на Marvel, смъртта е дреболия.

...
Когато става дума за супергероите на Marvel, смъртта е дреболия.
Коментари Харесай

Смъртта не е пречка за супергероите на Marvel

Когато става дума за супергероите на Marvel, гибелта е дреболия. Така най-малко е в главата на Кевин Файги - злият талант, който трансформира в чисто злато (25 милиарда $ доходи за 13 години) концепцията за цялостна киновселена по рисуваните книжки на Стан Лий и Джак Кърби. Актьорът Чадуик Боузман, изгряваща звезда на новия мултирасов Холивуд (номиниран за " Оскар " посмъртно), умря от рак две години след коронната си роля в " Черната пантера " и в миг, когато към този момент бе планувана премиерна дата за продължението. Мислите, че това спря продукцията? Само за няколко месеца, до момента в който армиите се прегрупират и Файги реши, че заместването на харизматичната централна фигура с различен артист няма да е подходящо. " Черната пантера 2: Уаканда вечно " излиза единствено шест месеца след в началото плануваното със напълно различен сюжет и с друг(а) отпред на африканското царство Уаканда. 

Отказът Боузман да бъде сменен от различен артист или от компютърно генериран облик е посвоему високоморален. Това ще хареса на почитателите, по-големичките от които помнят по какъв начин Пол Уокър " възкръсна ", с цел да довърши фотосите на " Бързи и гневни 7 ", а Кари Фишър се появи не в един, а в два кино лентата от " Междузвездни войни " след кончината си. Решението обаче е обвързвано и с особения статут на " Черната пантера " в Marvel-вселената. Първият й филм с основен воин негър - въпреки че Блейд размахваше оръжията си още през 1998 г. - и с негър режисьор се трансформира в един от най-успешните. 14-и във безконечната ранглиста на най-касовите и петият най-доходосен комиксов филм, той пожъна и немислимо за жанра критическо утвърждение и седем номинации " Оскар " (от които завоюва три). Културното му въздействие в настъпилата момент по-късно ера на Black Lives Matter е извънредно. Освен всичко друго той свети като независима история в света на Marvel - един от дребното им филми, в които няма гастроли на други супергерои и препратки към останалите от поредицата. Разбира се, " Черната пантера " не е шедьовърът, за който го прогласява американската рецензия, а е просто един съобразителен, добре изигран и сниман комиксов филм. 

Такова е и продължението му - " Черната пантера: Уаканда вечно ", което отдава респект на Боузман по повече от един метод. Скръбта владее мнозина от героите и господства мотивациите им. Въпреки интернационалния бондовски екшън и завладяващите африкански ритми и костюми (музиката и дрешникът още веднъж са дело на спечелилите " Оскари " Лудвиг Горансон и Рут Картър) филмът е за загубата и поемането на последствията от нея. Естествено, това е главно комиксов филм и спасяването на света още веднъж е на дневен ред, като политиката на " включване " върви с цялостна мощ - към мощта на чернокожите този път се е добавило овластяването на две гениални тийнейджърки и индианско племе, наследници на маите, също потърпевшо от белите колонизатори. Не запитвам за какво, месец преди " Аватар 2 ", една от главните тематики в " Черната пантера 2 ", са сини мутанти, които считат своя подводен свят за заплашен от човечеството. Може би Райън Куглър провокира Джеймс Камерън на негов терен, а може би Disney, в чието портфолио са и двете суперпродукции (след покупката на 20th Century Fox през 2019-а) си прави продуктово позициониране. За всеки случай са вкарали и мексикански артист с индиански корени - симпатягата Теноч Хуерта.

Актьорските осъществявания на Анджела Басет,  Лупита Нионго, Уинстън Дюк и Мартин Фрийман още веднъж са отлични, само че звездата този път е Летиша Райт - дребната сестричка на Черната пантера. Доста по-безинтересна е новата героиня Рири, която е изцяло неразвита, с цел да пазят капацитета й за идния сериал по Disney+ Ironheart - бизнесът би трябвало да върви. Баталните подиуми отстъпват на първата " Черна пантера ", а дължината от 162 минути може да накара " Уаканда вечно " да наподобява като дълъг цяла безкрайност, само че в действителност филмът е добър; изключително в първите си час и половина. И в случай че не броим " Спайдърмен: Няма път към дома ", който се числи към Marvel, само че бе сниман от Sony, това е единственият филм от Фаза 4 на комиксовата галактика, който си коства да бъде споменаван. Нямам съмнения във финансовия му успех, изключително на фона на слабата конкуренция в кината и отличните първи мнения. " Черната пантера ще се завърне " написа най-после, преди да ни изненадат с неналичието на задължителната за Marvel сцена след надписите. Не думай.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР