Когато става дума за спасяването на иранското ядрено споразумение, Европа

...
Когато става дума за спасяването на иранското ядрено споразумение, Европа
Коментари Харесай

Европа се оказа притисната между Иран и САЩ в спора за ядреното споразумение

Когато става дума за спасяването на иранското нуклеарно съглашение, Европа се намира в невъзможната обстановка да се пробва да запази една договорка, която се проваля поради максималистката санкционна политика на Съединените щати.

Откакто президентът Доналд Тръмп едностранно изтегли Съединени американски щати от съглашението преди една година, в Иран постепенно стартира да се надига неодобрение. Първоначално изглеждаше като че ли иранските чиновници си мислят, че могат да изчакат мандатът на Тръмп да изтече. Те говореха за " стратегическо самообладание " с оглед наближаването във времето на американските президентски избори следващата година.

Това говорене спря в резултат на задушаващия резултат на американските наказания върху жизненоважния ирански експорт на недопечен нефт, като те след това бяха ориентирани против иранския корпус на Гвардейците на ислямската гражданска война и висши държавни представители, измежду които и висшият водач на Иран аятолах Али Хаменей. Скоро говоренето бе сменено от " стратегически дейности " и отправяне на закани по отношение на Ормузкия пролив, който е основен маршрут за доставките на нефт в международен мащаб.

Като част от тези дейности Иран наруши наложения с нуклеарното съглашение със международните сили от 2015 година предел на запасите от обогатен уран. Президентът Хасан Рохани съобщи, че от 7 юли Иран ще стартира да обогатява уран " до каквото равнище съгласно нас е належащо и потребно ".

Комбинацията от тези стъпки може да докара до съкращаване на периода от една година, нужен за подготвянето на задоволително количество материал за възможното основаване на нуклеарно оръжие - нещо, което Иран отхвърля, че желае да направи и което бе предотвратено от нуклеарното съглашение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР