Когато стане дума за Одеса, повечето хора си представят море

...
Когато стане дума за Одеса, повечето хора си представят море
Коментари Харесай

Одеса отвъд сезоните

Когато стане дума за Одеса, множеството хора си показват море и плаж. През лятото космополитният град в действителност притегля тълпи от искащи да се насладят на отпуската, препичайки се на великодушното слънце. Жадните за релакс идват освен от разнообразни краища на Украйна, само че и от целия свят. Затова с фамозния си жлъч и остроумие колоритни поданици на хумористичната столица на страната се майтапят, че празнуват Деня на освобождението два пъти в годината: през април - от фашистите, а при започване на септември - от туристите.

Наистина, щом сезонът на почивките свърши, денем по улиците ще срещнете единствено бързащите " по работа " жители на Одеса или нормалните симпатични зевзеци. Привечер, освен през почивните дни, само че и в делниците, " Перлата край морето ", както е възпят градът в паметни шлагери, се изпълва с фенове на безцелните разходки и нищоправенето.

Очарованието на мястото през зимата сякаш е разбираемо единствено за ценители. И не толкоз поради по-голямата досегаемост в известни заведения и пониженията в капанчетата с фамозната шаурма (така нормално назовават предлагания у нас дюнер, само че в пъти по-богат и вкусен). А тъй като в по-студените дни всеки може да направи в Одеса това, за което не е стигнало времето напролет, лятото или есента.

Колоритът на трамваите

Удобството и бързината да се придвижвате в милионен град с такси или извънредно известните маршрутки, като се изключи че незабавно се отразява на портфейла, по никакъв метод не може да се състезава с чара да ползвате публичната мрежа за градска подвижност. През бурните 90-те по решение на един от кметовете на Одеса пътуването във всички типове електротранспорт близо 4 години бе гратис. Сега единичното билетче може да се купи за към 50 гривни (близо евро и половина), само че страстите, които получавате от возенето в паметния трамвай номер 5 да вземем за пример, костват доста повече. Освен че Одеса е единственият град, в който релсите пресичат известния Френски бул., единствено в този вид транспорт може да чуете неподражаемия диалект и небрежното заяждане на всичко знаещите чаровни локални - най-вече от еврейски генезис. Не че през лятото не може да се насладите на това прекарване, само че в жегите то е просто отвратително и рухва цялата магия на гледките, които виждате от прозореца, до момента в който пътувате до историческия център, Аркадия или най-известния пазар в региона - " Привоз ".

" Дерибасовска " и паметната ключова дума

Всеки град си има най-главна улица. И Одеса не е изключение. Но нейната даже става част от заглавието на незабравимата престъпна комедия " На Дерибасовска времето е хубаво, или на Брайтън-Бич още веднъж вали ", трансформирайки се в крилата фраза, която в подтекста на диалога може да се пояснява по най-невъобразими способи. Поседнете на 12-ия стол - бронзов монумент, отдаден на световноизвестните руски писатели Илф и Петров, родени, несъмнено, в Одеса. Хапнете от фамозните градски кренвирши. Спрете, с цел да хвърлите няколко погледа от Ротондата на неизменимите минувачи. Хвърлете монета във фонтана на Градската градина. И се насочете към идващия знак на морската столица на Украйна.

Преброяване на стъпалата

Монументално. Колосално. Огромно. Единствено по рода си. Велико. Устремено към Господ. Тези и доста други прилагателни се срещат в безчет описания на Потьомкинското стълбище, което самоуверено може да бъде наречено освен несравним знак на Одеса, само че също по този начин е измежду най-ярките забележителности на Украйна като цяло. През 2020-а се навършват 185 години, откогато е изработен планът. След като го осъществят през 1837-1841 година, чак до началото на ХХ век назовават архитектурния шедьовър по най-различни способи: Ришельовското, Голямото, Николаевското и какво ли още не стълбище. Замислено като тържествен вход към града от морето, то се трансформира в магнит за пътешественици, поети, писатели и безчет поданици и посетители на Одеса. През зимата се извисява като горделив уединен пазач, който не просто следи отвисоко необятния наследник небосвод, само че и свързва небето със земята. Заради желанието на създателите на Потьомкинското стълбище неизбежната вероятност да не нарушава чувството за глобалност, то е построено по този начин, че основата му (21,6 метра) е много по-голяма от върха (13,4). Когато я гледате от горната страна, се основава усещането за идентична ширина на оборудването през цялата му дължина (142 метра). Ако се намирате долу, ви се коства по-високо, в сравнение с е (27 метра). 10 хоризонтални площадки разделят първичните 200 стъпала, които през днешния ден са 192, поради покачване на крайбрежната част, където е направена улица на мястото на някогашния Къпален бряг. Удобен фуникульор издига тези, които нямат време, предпочитание или опция да изкачат Потьомкинското стълбище независимо.

Културното избавление

Да стигнете до Одеса и да не се снимате на фона на Операта - е все едно да отидете в Рим и да не видите Папата. Всеки ден обществените мрежи и интернет са заливани от фотографии на първия (като време на създаване, значителност и известност) спектакъл в морския град. Сградата нееднократно е наричана най-красивата в света. Нееднократно е преустройвана, възстановявана след огромен пожар и спасявана от недоброжелатели. Надписът на мемориална табела гласи, че точно на балкона на Одеския народен научен спектакъл за опера и балет на 10 април 1944 година е издигнато знамето в чест на освобождението на града от хитлеристки окупатори. Освен духа, който оттатък всички сезони се основава от осъзнаването на историческата и архитектурната полезност на тази институция, добре е да се знае, че точно през зимните месеци е по-вероятно да намерите билет за някое зрелище от богатия репертоар на Операта.

...Когато си тръгнете от Одеса - със светли мемоари и стотици фотоси в телефона, още дълго време в душата ще кънти като камбана необяснимото чувство, че времето в никакъв случай не стига, с цел да опознаете този град по този начин, както ви се желае.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР