Когато сме жадни и се нуждаем от напитка за освежаване,

...
Когато сме жадни и се нуждаем от напитка за освежаване,
Коментари Харесай

Коя е най-хидратиращата напитка?

Когато сме жадни и се нуждаем от напитка за ободряване, постоянно разчитаме на водата, тъй като всички мислим, че тъкмо тя е най-хидратиращата напитка.

Според изследване на шотландския университет " Сейнт Андрюс " обаче  водата не е най-хубавото решение . След като откриватели съпоставят хидратацията от няколко разнообразни питиета, те откриват, че до момента в който водата прави много добра работа за бърза хидратация, напитките с ниско наличие на захар, мазнини или протеини работят още по-добре.



Един от факторите е плътността на дадена напитка. Колкото повече пием, толкоз по-бързо тя се усвоява от организма и не я усещаме в стомаха си. Друг фактор е обвързван с хранителния състав на това, което пием. Млякото е по-хидратиращо от водата, тъй като съдържа лактоза, протеин и малко мазнини, а всички те спомагат за забавянето на отделяне на течности от стомаха и по този начин тялото се хидратира по-добре. 



Ето къде би трябвало да внимаваме:

Напитките с по-висока централизация на захари, като соковете да вземем за пример, могат да причинят тъкмо противоположното на хидратация в организма. Поради съществуването на такива количества захар, тялото се обезводнява, тъй като " изтегля " вода в тънките вътрешности, която да разрежда захарите. А всичко, което е в червата ни, към този момент се води " отвън тялото ".  

Алкохолът работи като диуретик, по този начин че хидратацията ще зависи от общия размер на напитката и най-много от процентите алкохол. Силните алкохолни питиета ще дехидратират тялото, до момента в който по-леките – няма. 



Що се отнася до кафето, хидратацията зависи от количеството кофеин, което консумираме. Приемането на повече от 300 мг кофеин, което се равнява на сред 2 и 4 чаши дневно, може да докара до дехидратация, защото предизвиква лек и кратковременен диуретичен резултат. Това обаче може да се компенсира, като прибавим малко мляко към кафето си, което с изключение на да хидратира за по-дълго, ще ни добави и по-мек усет. 

 
А ето и всичко, което би трябвало да знаем за зехтина

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР