Когато служители на Европейската комисия и високопоставени индийски министри се

...
Когато служители на Европейската комисия и високопоставени индийски министри се
Коментари Харесай

Търговско напрежение преди срещата на върха ЕС-Индия

Когато чиновници на Европейската комисия и високопоставени индийски министри се срещнат във вторник на първата по рода си среща на върха по въпросите на търговията и технологиите, и двете страни ще се стремят да покажат по какъв начин две от най-големите демокрации в света работят ръка за ръка по всички въпроси - от изкуствения разсъдък до технологиите за запазване на климата.


Въпреки това под повърхността продължаващото напрежение - изключително по отношение на сложни търговски разногласия като идната такса на Европейския съюз върху задграничните предприятия, които продават своите въглеродно интензивни артикули в границите на блока от 27 страни - ще засенчи това, което Брюксел и Ню Делхи желаят да показват като среща на сътрудници със сходно мислене.


В Съвета по търговия и технологии ЕС-Индия вземат участие някои от най-известните индийски политици, измежду които Субрахманям Джайшанкар, министър на външните работи на страната, и Пиюш Гоял, министър на търговията, с сътрудници от Комисията като заместник-председателите Маргрете Вестагер и Валдис Домбровскис, оповестява „ Политико “.

" Европейският съюз и Индия са решени да задълбочат партньорството си и да употребяват мощните си страни, с цел да ускорят създаването и внедряването на най-съвременни цифрови технологии, които ще бъдат от изгода и за двете общества и ще насърчат световния прогрес ", се споделя в план на официално съобщение за идната среща на върха.

И въпреки всичко диалозите с представители на Комисията и Индия, всички от които приказваха пред „ Политико “ при изискване за анонимност, с цел да обсъдят позициите на всяка от страните, разкриват евентуални компликации в връзките, които са затънали в напрегнати търговски договаряния и разлики в метода към софтуерните провокации като световните стандарти за телекомуникации и до каква степен би трябвало да стигнат държавните управления в регулирането на изкуствения разсъдък и данните.

Голяма част от това напрежение е обвързвано с идния механизъм на Европейски Съюз за поправяне на въглеродните излъчвания по границите - граничен налог, който влиза в действие през 2026 година и съгласно който вносителите, в това число тези от Индия, ще би трябвало да заплащат такса, еквивалентна на цената на въглеродните излъчвания, плащана от техните европейски съперници, които са част от схемата за търговия с въглеродни излъчвания на блока.


За Ню Делхи тези спомагателни разноски съставляват нелоялна комерсиална процедура, изключително за разрастваща се страна, чието население от 1,4 милиарда души не е толкоз богато, колкото 450-те милиона поданици на Европейски Съюз. Европейските дипломатиотхвърлиха тези изказвания, като прецизираха, че смяната на граничния налог върху въглеродните излъчвания е алена линия за Брюксел и че чиновници на Комисията ще обяснят на индийските си сътрудници във вторник, че данъкът ще остане.

Друг търговски проблем е оправянето с условията за резистентност, които Европейски Съюз желае Индия да съблюдава. Тези условия се разискват в границите на обособени договаряния за свободна търговия сред Брюксел и Ню Делхи, само че има риск да засенчат част от полемиката за климатичните излъчвания в границите на Съвета по търговия и технологии. Търговските договаряния към момента са в относително ранна фаза, макар че последният кръг " разреши по-динамичен метод сред двете страни ", съобщи представител на Комисията.

Чисти технологии, стандарти и " GovTech "

Все отново идната среща на върха ЕС-Индия няма да бъде отдадена единствено на комерсиалните разногласия.

Двете страни ще очертаят също по този начин съгласувани старания за работа по световни стандарти за изкуствен интелект, ще координират идните вложения в съответните си полупроводникови промишлености и ще обменят експертен опит в региона на чистите технологии, като да вземем за пример тези, свързани с ръководството на отпадъците и производството на електрически коли, се показва в плана на официално съобщение.

Целта на Брюксел е да насочи Ню Делхи към възходящия консенсус на Запада за основаване на световни цифрови и софтуерни стандарти за всичко - от телекомуникационно съоръжение от последващо потомство до методите за създаване на така наречен квантови компютърни технологии. Това би помогнало на Европейски Съюз и Индия да показват обединен фронт против обособените старания на Китай да прокара лична позиция за това по какъв начин да се развиват тези интернационалните стандарти.

Досега Индия избягваше да взема страна по доста от тези въпроси, макар че има свои лични геополитически и стопански напрежения с Китай.

От страна на Ню Делхи се чака формалните лица да се застъпят за по този начин наречения " India Stack ", или подкрепяните от държавното управление отворени цифрови платформи, които разрешават на стотици милиони локални поданици да имат достъп до държавни цифрови услуги и частни онлайн артикули - всичко това посредством няколко придвижвания на смарт телефоните им.

Държавните чиновници и ръководителите на промишлеността в страната преглеждат тези платформи като действителна опция на платформите, предлагани от Гугъл и Meta, и те са в основата на метода, по който най-многолюдната страна в света се нарежда като световен цифров състезател.

Макар че доста от тези платформи не са благосъстоятелност на Индия, държавното управление на страната се пробва да изнесе тези услуги, известни като " GovTech ", в други страни от световния Юг - нещо, което Брюксел е подготвен да поддържа, както и да предложи личния си механически опит, с цел да подсигурява, че сходно разширение дава отговор на най-строгите стандарти за киберсигурност.

" Индийският стек се разраства всеобщо ", споделя Дивидж Джоши, откривател от Университетския лицей в Лондон, който специализира в региона на индийските цифрови платформи и ръководство. " Индия желае да разпространява това измежду необятния свят. " /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР