Когато сирийците избягаха от страната си, за да се спасят

...
Когато сирийците избягаха от страната си, за да се спасят
Коментари Харесай

Как живеят сирийските бежанци в Турция СНИМКИ

Когато сирийците избягаха от страната си, с цел да се спасят от ужасите на към този момент 10-годишната война там, настъпи най-голямата бежанска рецесия в Европа след Холокоста. Оттогава на континента са се открили към един милион сирийци, множеството в Германия, Швеция, Австрия и Нидерландия.

За да предотврати тази миграция, Европейски Съюз подписа договорка с Турция в подмяна на 6 милиарда евро помощ. Анкара се съгласи да спре бежанците и мигрантите на своя територия.

В резултат на това в Турция към този момент живеят 4 млн. регистрирани сирийци. В страната от началото на рецесията са родени към 500 хиляди сирийски деца. Над милион сирийци пък са погълнати от 17 милионния мегаполис Истанбул.



Югоизточният турски град Газиантеп също е един от центровете на тази нова действителност. Предвоенното население на града е 1,5 млн., а в този момент е приютил към половин милион сирийци.

За държавното управление на президента Реджеп Тайип Ердоган притокът на сирийци, най-малко 110 000 от които към този момент са получили турско поданство, е обещаващ нов блок от евентуални гласоподаватели.

Властите в Газиантеп са похвалени за напъните им да оказват помощ на двете общности да се интегрират, успокоявайки терзанията за възходящите наеми, стагнацията на заплатите и спомагателния напън върху градската инфраструктура, създавайки „ модел на приемливост “.

Но не всички мислеха, че ще се озоват тук. Ахмад ал-Тауел, графичен дизайнер от Дамаск, избяга в Турция през 2013 година Той искаше да сътвори нов живот в Белгия, пробвайки се да премине Средиземно море от Измир на брега на Егейско море пет пъти, преди да се откаже и да се откри в Газиантеп. „ Отчаяно желаех да отида в Европа. След няколко несполучливи опита за една година, трябваше да се откажа. Мислех, че ще умра, в случай че продължа да се пробвам “, споделя 32-годишният мъж. „ Сега съм благополучен в Турция. Научих езика, имам прилични приходи, ожених се неотдавна за туркиня. Изградих си добър живот - хвали се той. - Бежанците, които са в лагери в Гърция и на други места при ужасни филантропични условия, хилядите хора, които са се удавиха, всичко това промени мнението ми за Европа. Честно казано бях отчаян, когато видях същинското ѝ лице. "



Милион сирийци в Турция работят без подобаващи разрешителни, което ги прави уязвими за изнудване от страна на работодателите. Около 40% от децата не вървят на учебно заведение, а 64% от сирийските семейства живеят близо или под прага на бедността, демонстрира статистиката.

Икономическият спад в Турция през 2018 година докара напълно разумно до реакция против сирийците. Десетки хиляди още веднъж се пробваха да пътуват до Европа при започване на 2020 година, откакто Ердоган съобщи, че Турция към този момент няма да блокира прекосяването им в опит да окаже напън върху Европейски Съюз.

Плановете на Анкара за презаселване на бежанци в „ безвредни “ гранични региони в Сирия, бяха подложени на критика от международната общественост, и обсъждани като демографска интервенция.

Докато Башар Асад към момента управлява Дамаск, прибирането вкъщи остава невъобразимо за по-голямата част от избягалите 5,6 милиона сирийци.

„ Бих желал да се върна в Сирия, само че в този момент е невероятно - споделя 43-годишният Хели, притежател на ресторант в Турция. - Вече започнах бизнеса си тук; децата ми са в турско учебно заведение. Може би бих могъл да разширя ресторанта си с подобен в Истанбул. Животът ми е тук в този момент. “



За Азам ал-Ахмад Европа към момента е привлекателна. 29-годишният юноша беше заставен да напусне университета в Сирия, където учеше право, когато стартира войната. Оттогава той работи дълги часове в текстилни заводи в Газиантеп, печелейки по-малко от турските си сътрудници и без здравна застраховка, с цел да устоя фамилията си.

Снимки Гардиън
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР