Когато синът ми за първи път отиде на училище, изпитвах

...
Когато синът ми за първи път отиде на училище, изпитвах
Коментари Харесай

Моето пожелание към учителите на нашите деца

Когато синът ми за първи път отиде на учебно заведение, изпитвах освен неспокойствие. Изпитвах и боязън. Страх от това, че синът ми влиза в една система, която е извънредно консервативна, а точно тя би трябвало да е най-прогресивната. Страх от това, че тази система може да съсипе естествената му жадност за познания. Страх, че от едно будно, радостно и любопитно дете той може да се трансформира в " усърден " възпитаник, който не мисли, а повтаря наученото. Страх, че ще се сблъскам, още веднъж в моя живот, с лимитирани схващания, остарели парадигми, закостенели разбирания и че естественият ми ентусиазъм към отменяне на тази система незабелязано ще се трансферира върху детето ми и ще сътвори у него спор.

Образователната система в България е една от най-нереформираните. 30 години половинчати промени, безредни придвижвания и вътрешна опозиция към всевъзможен вид промени. На всеки опит за преосмисляне на полезностите тази система отговоря с възрожденски постулати, които, при цялото ми почитание, също подлежат на преосмисляне – XXI век сме! И защото българското обучение плаче за визионери, а не за бюрократи, до момента в който чакаме те да се явят на работа, единствената ни вяра е в учителите. Те и единствено те, всеки поотделно и всички дружно, са в положение да възпламенят пламъчето в сърцата на нашите деца.

Затова, ето моята молба към тях, учителите на нашите деца:

Поощрявайте характерността! Децата не са идентични, това е идея от униформеното ни минало, от дълго време отречена от историята и обществото. В актуалния свят човешката характерност е най-висша полезност и би трябвало да бъде развивана от най-ранна възраст. Подкрепяйте проявленията на неповторимите персони, които сядат на чиновете, и не се старайте да ги уеднаквявате!

Възпитавайте хора със свободна воля. Нека се научат, че сами би трябвало да изберат да бъдат положителни и честни хора. Не заканите и страхът ще ги научат на морал, а съвестта и стремежът към положително, който е заложен у всяко човешко създание.

Поощрявайте смелостта и дръзновението! Те са в основата на всеки напредък, на желанието за развиване, за трупане на познания, само че и на витален опит. Нека бъдат смели и да знаят, че в случай че се случи да паднат, ние ще сме до тях, с цел да им помогнем да станат...

Не ги делете на момчета и девойки, на отличници и на изоставащи, на послушковци и на калпазани, на будни и на изгубени, на българи и други – бежанци, роми или чужденци. Децата имат право на самоопределяне и право да не повтарят нашите канони и предубеждения...

Научете ги да обичат знанието , това е повече от всяко познание единствено по себе си. Накарайте ги да любопитстват, запалете въображението им, накарайте ги да заобичат пътя на откривателството и ги научете, че светът ги чака – да го открият и създадат по-добър.

Честит празник на учителите!

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР