Когато се видят от Земята, ефектините полярни сияния не са

...
Когато се видят от Земята, ефектините полярни сияния не са
Коментари Харесай

„Нереални“ полярни сияния покриват Земята в зашеметяващи кадри, направени от МКС

Когато се видят от Земята, ефектините полярни сияния не са нищо друго с изключение на красиви. Но е необходим взор от око на астронавт, с цел да оцените в действителност какъв брой обширни, грандиозни и ослепителни са тези светлинни феномени.

„ Абсолютно нереално “, писа в Twitter астронавтът на НАСА Джош Касада на 28 февруари дружно с прелестна фотография на зелени полярни сияния, въртящи се към далечните северни ширини на Земята, написа. Касада прави изображението от Международната галактическа станция, която обикаля приблизително на към 400 километра над Земята.

Докато ефирното зелено зарево ще наподобява познато на всеки, който е виждал полярно зарево на фотоси или онлайн, неповторимата позиция на Касада разкрива какъв брой необикновено огромно може да бъде явлението, разпростряло се на стотици до хиляди километри към полюсите на планетата.

Явлението „ полярни сияния “

Полярните сияния, известни още като северно зарево, когато се следят в Северното полукълбо, пораждат, когато заредени частици, предавани от слънцето, се блъскат в разнообразни молекули в земната атмосфера. Слънчевите частици йонизират тези молекули или отстраняват електрони от тях, карайки молекулите да светят. Йонизираните кислородни молекули излъчват флуоресцентна зеленикава светлина, която виждаме най-често от полярните сияния; азотните молекули излъчват алена или розова светлина, до момента в който водородните и хелиевите молекули отделят синя и лилава светлина, съгласно Канадската галактическа организация.

Феноменът се следи най-често на високи географски ширини, защото заредените слънчеви частици са склонни да се доближават по линиите на магнитното поле на Земята, които приключват на северния и южния полюс. Въпреки това, когато слънцето изригне извънредно огромно леке плазма, наречено изхвърляне на коронална маса (CME), това може да докара до по-големи полярни сияния, появяващи се на доста по-ниски географски ширини от нормално.

Слънцето е изключително темпераментно в последно време, като два CME се блъснаха в нашата планета на 26 февруари и 27 февруари, съгласно уеб страницата. Този неочакван приток на заредени частици евентуално е подхранвал голямото зарево, което Касада е видял от космоса.


Източник: NASA

CME стават по-често срещани, защото слънцето наближава пика на своя 11-годишен цикъл на интензивност, който понастоящем се чака да се случи през 2025 година Слънчевата интензивност се е нараснала доста през последните няколко месеца, като мощни слънчеви изригвания се изстрелват от повърхността на нашата звезда на всеки няколко дни. Те са безвредни за хората в по-голямата си част. Но извънредно мощните CME могат да повредят спътници, да провокират спиране на радиото и даже да причинят повреди в електропреносната мрежа на Земята. Учените непрекъснато следят слънцето за признаци на такива изхвърляния и… от време на време виждат слънцето да се усмихва в отговор.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР