Когато се стигне до война като тази в Украйна, системата

...
Когато се стигне до война като тази в Украйна, системата
Коментари Харесай

Доц. Христев: Путин може да бъде съден за геноцид


Когато се стигне до война като тази в Украйна, системата на интернационалните връзки не действа дейно. В международно-правната уредба обаче има правила за законно водене на война. Това сподели в предаването " Лице в лице " по БТВ преподавателят по европейско право доцент Христо Христев.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 3721
По общо предписание цивилни жители и цивилна инфраструктура не може да са цели. Същевременно ние следим редица случаи, в които се следят удари против цивилна инфраструктура и квартали. Видяхме удари по лечебни заведения, учебни заведения, търговски центрове – имаме необятен кръг от обстоятелства, които приказват, че методът, по който Русия води войната, е в тежък прорез с интернационалното право. Това слага въпроса за военни закононарушения, закононарушения против човечеството, геноцид. Ако се съберат данни за ликвидирането на цивилни в Буча, това не е просто непозволено водене на военни дейности, а очистване на огромни групи хора, тъй като принадлежат към народа на Украйна, съобщи доцент Христев.

Няма по какъв начин такива дейности да останат скрити, добави той.

Има разпрострат международно-правен инструментариум, който разрешава да се реагира, макар че събирането на доказателства е доста мъчно. В Международния углавен съд е стартирано следствие за военни закононарушения. Международният съд към Организация на обединените нации е сезиран от Украйна, като има опция Русия да е наказана да заплати репарации. Прилагат се разнообразни интернационалните принадлежности. Може да има и следствие за геноцид против самия Владимир Путин, въпреки че това ще е мъчно да се случи, до момента в който той е президент на Русия. По командната верига надолу пред съда могат да бъдат да бъдат изправени и други хора, сподели още преподавателят по европейско право.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР