Когато се разболете, първият анализ, на който ще ви изпрати

...
Когато се разболете, първият анализ, на който ще ви изпрати
Коментари Харесай

Кръвните показатели, които всички трябва да знаем и следим, за да бъдем здрави. Ето и стойностите, в които трябва да са

Когато се разболете, първият разбор, на който ще ви изпрати способния доктор, ще бъде (общ клиничен) кръвен тест, споделя нашият специалист – кардиолог, доктор от най-висока категория.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ ВАЖНИ И ЦЕННИ СЪВЕТИ И НОВИНИ САМО В НАЙ-ПОЛЕЗНИЯ ЗДРАВЕН САЙТ ZDRAVE.TO

За общия разбор се взема кръв венозно или капилярно, от вената или от пръста. Основно общият разбор се прави на гладно.

Подробен разбор на кръвта се прави единствено на празен корем.
За биохимичен разбор на кръвта е належащо да се вземе кръв единствено от вената и наложително на гладно. В последна сметка, в случай че пиете заран, да речем, кафе със захар, сигурно ще се трансформират равнищата на кръвната захар и анализът няма да е прецизен.

В идеалния случай, кръвта за кръвната картина, се предлага да се взема след къса отмора, защото някои числа могат да варират след неспокойствие или физическо натоварване.

Компетентният доктор е належащо да вземе поради пола и физиологичното положение. Например, при дамите по време на “критични дни” броя на тромбоцитите понижава.

Общият разбор дава повече информация за положението на кръвта и възпаленията (склонност за образуването на тромб, съществуване на инфекции), а биохимичният разбор дава отговор за функционалното и органично положение на вътрешните органи – включително черен дроб, бъбреци, панкреас.

Показатели на общия разбор:

1) Хемоглобин (Hb) – кръвен пигмент, съдържащ се в еритроцитите (червени кръвни клетки). Неговата съществена функционалност е прекачване на О2 от белите дробове до тъканите и премахване на въглеродния диоксид от тялото.

Нормалните стойности за мъжете са 130-160 г/л, на дамите – 120-140 г/л.

Намаленият хемоглобин води до анемия, хеморагия, прикрит вътрешен кръвоизлив, проваляне на вътрешните органи, да вземем за пример, бъбреци, и така нататък

Повишеният хемоглобин може да се дължи на обезводняване на организма, на болести на кръвта и на някои типове сърдечна непълнота.

2) Еритроцити – червени кръвни кафези, съдържащи хемоглобин.

Нормалните стойности за еритроцитите са следните: при мъже – 4,6-6,1 х 1012/l, а при дами – 4,2-5,4 х 1012/l

Увеличението на алените кръвни кафези може да се дължи, да вземем за пример, при здрави лица, на огромната надморска височина в планината, както и на вродени или добити сърдечни болести, болести на бронхите, белите дробове, бъбреците и черния дроб. Увеличението може да се дължи на остатък от стероидни хормони в тялото. Например, при заболяване и синдром на Кушинг, или лекуване с хормонални сътрудници.

Понижаването е симптом за анемия, остра загуба на кръв, хронични възпалителни процеси в тялото, намира се и при по-късните стадии на бременност.

3) Левкоцити – бели кръвни кафези, които се създават във възли на костния мозък и лимфите. Тяхната съществена функционалност е да пазят организма от нездравословните въздействия. Нормата е (4.0-9.0) х 10 в 9-та степен/л. Повишаването им демонстрира съществуването на зараза и инфектиране.

Съществуват 5 типа бели кръвни кафези (лимфоцити, неутрофили, моноцити, еозинофили, базофили), всеки от които извършва характерна функционалност. Ако е нужно, направете цялостна кръвна картина, която демонстрира съотношението на всичките пет типа левкоцити. Например, в случай че броя на левкоцитите се е нараснал, подробният разбор ще покаже, броя на увеличените по отношение на общия брой. Ако са нараснали лимфоцитите, то в тялото ви има инфекциозен развой, в случай че са допълнително еозинофилите, то е допустимо да имате алергична реакция.

Защо левкоцитите се усилват?

Има много условия, при които се съзира смяна в равнището на левкоцитите. Това не значи безусловно заболяване. Белите кръвни кафези, както сред прочее и всички общи индикатори при разбор, реагират на разнообразни промени в тялото. Например, под стрес, бременност или физическо натоварване тяхното количество се усилва.

Повишаването на количеството белите кръвни кафези се дължи и на:

Инфекции (бактериална),
Възпалителни процеси,
Алергични реакции,
Злокачествени новообразования и левкемия,
Приемане на хормонални средства, някои медикаменти за сърце (например дигоксин).
Ако имате намалено количество бели кръвни кафези (или левкопения): това положение постоянно е съпроводено от вирусна зараза (например, грип) или банкет на медикаменти като аналгетици.

4) Тромбоцити – кръвни кафези, знак за естественото съсирване на кръвта, които вземат участие в образуването на кръвни съсиреци.

Среден брой – (180-320) * 10 при 9-та степен/л

Увеличават се при хронични възпалителни болести (туберкулоза, гноен колит, цироза), след хирургия, лекуване с хормонални сътрудници.

Намаляват под въздействието на алкохол, при отравяния с тежки метали, кръвни болести, бъбречна непълнота, проблеми с черен дроб, далак, хормонални нарушавания. И също по този начин под въздействието на някои медикаменти: антибиотици, диуретици, дигоксин, нитроглицерин, хормони.

5) СУЕ – скорост на утаяване на еритроцитите – това е скоростта на напредване на болестта. Обикновено, СУЕ се усилва 2-4 дни след болестта, като от време на време доближава най-много по време на интервала на възобновяване. Нормата за мъже е 2-10 мм/ч, за дамите – 2-15 мм/ч.

Повишава се, когато има: инфекции, възпаления, анемия, бъбречни болести, хормонални нарушавания, потрес след контузии и интервенции, по време на бременност, след раждане, по време на менструация.

Намалява при циркулаторна непълнота, анафилактичен потрес.

Показатели при биохимичен разбор:

6) Глюкоза – належащо е да бъде 3,5-6,5 ммол/л. Понижаването й се получава при незадоволително и нередовно хранене, хормонални болести. Увеличението – при диабет.

7) Общ протеин – норма – 60-80 г/л. Намаляването се дължи на утежняване на черния дроб, бъбреците, недохранване (рязкото понижение на общия протеин нерядко е признак след жестока хранителна диета, което явно не е във ваша полза).

8) Общ билирубин – норма – не по-висок от 20,5 ммол/л и демонстрира по какъв начин работи черния дроб. Увеличението му демонстрира хепатит, камъни в жлъчката, разрушение на алените кръвни кафези.

9 ) Креатинин – би трябвало да бъде по-малко от 0,18 ммол/л. Веществото дава отговор за бъбреците. Превишаването на нормата е знак за бъбречна непълнота, а в случай че не доближава нормата, значи би трябвало да повишите имунитета си.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР