Когато самолетът прави рязък завой, върху пилота действат сили, равняващи

...
Когато самолетът прави рязък завой, върху пилота действат сили, равняващи
Коментари Харесай

F-16 срещу МиГ-29: Какво могат тези изтребители?

Когато самолетът прави внезапен завой, върху водача работят сили, равняващи се на няколко пъти G (силата на естествената гравитация), които го притискат към седалката и единствено физическата му устойчивост и специфичният костюм го защищават да не изгуби схващане. А тези самолети рядко се движат със скорост под 900 километра в час, написа.

" Ускорението е зашеметяващо " - споделя някогашният водач от немските военновъздушни сили (ВВС) Йоахим Вергин. То може да се съпостави с пътешестване с влакче на ужасите в някой увеселителен парк, само че единствено ненапълно, защото при изтребителя работят доста по-големи ускорения. Освен това на водача му се постанова да взе участие в същински сражения: да обслужва разнообразни оръжейни системи, да нападна, да прави маневри за отбягване на рискове, да се отбранява. А по време на борба въпросът е на живот и гибел – постоянно със скоростта на звука.

F-16 в полет / Снимка: Pexels

С реактивни мотори

В момента се разисква дали да се удовлетвори настояването на Украйна за изтребители от рода на F-16 или МиГ-29. За първи път изтребители са употребявани в Европа в края на Втората международна война. Тогава те са били витлови, а днешните имат реактивни мотори, което ги прави доста по-бързи.

Атакуват и във въздуха, и на земята

Изтребителите могат да поразяват цели както във въздуха, по този начин и на земята. За въздушен пердах самолетът се нуждае от ракети " въздух-въздух ", които могат да бъдат изстрелвани в полет - за заличаване на летящи цели.

Поразяването на цели на земята пък става с ракети " въздух-земя " или с елементарни бомби, споделя специалистът по военна история Леонхард Хоубен.

МиГ-29в полет / Снимка: Pexels

Конструкторите вършат взаимни отстъпки

При конструирането на изтребители се постанова да се вършат взаимни отстъпки: значимо е да се знае дали е по-вероятно реактивният аероплан да се бие с други самолети във въздуха, дали тези други самолети също са изтребители, или самолетът би трябвало да може да води ефикасен пердах единствено с наземни цели.

Подобни стратегически съображения се отразяват и на технологията на изтребителя: би трябвало ли да бъде лек и маневрен за въздушен пердах или да има огромни резервоари за гориво, с цел да може да лети на по-дълги дистанции?

МиГ-29: бърз и доста маневрен

Изтребителят МиГ-29, какъвто би могла да получи Украйна, преди време е основан, с цел да пази границите на Варшавския контракт от самолетите на НАТО. Самолетът-прехващач е на въоръжение от 1983 година, той елементарно се приготвя за политане и доближава задачата си доста бързо.

Благодарение на структурата си МиГ-29 е извънредно маневрен при въздушен пердах: може даже да стои отвесно във въздуха за малко време, разчитайки на личната си двигателна сила. С цел да е по-лек в началото изтребителят е оборудван с дребни резервоари, които не му разрешават да лети далеко.

МиГ- 29 / Снимка: Getty Images

F-16: мултиталант в серийно произвеждане

Но множеството модерни изтребители би трябвало да съчетават разнообразни качества, акцентира Хоубен. Освен това е по-икономично да се строят така наречен многоцелеви изтребители, защото те могат да се създават серийно в огромни количества.

F-16 е тъкмо подобен всеобщ мултиталант. Той е създаден в Съединени американски щати през 1970-те години за да бъде продаван на партньорски страни като на ниска цена аероплан с универсално предопределение. F-16 е най-масовият изтребител в света, който към момента е на въоръжение. Все още се създава в Съединени американски щати и непрекъснато бива осъвременен.

“Изтребителите F-16, издигнати преди 20 години, са на равнището на съветските изтребители, сторени допреди 3 или 5 години “, твърди Хоубен. Това е по този начин, тъй като Русия през 1990-те години Русия съществено изостана в тези технологии и загуби доста гении, които избягаха в чужбина.

F-16 / Снимка: Getty Images

Оръжейна система, а не просто оръжие

Освен технологията, от решаващо значение за бойния аероплан е неговото въоръжение. Без него той е " просто една черупка, нещо като пожарна кола без преносима стълба ", споделя Роберт Клуге, специалист по проблемите на въздухоплаването. Подобно на други експерти, той също счита, че в случай че на Украйна бъдат предоставени бойни самолети, те сигурно ще бъдат оборудвани със модерни оръжия. Украйна би могла да ги употребява за отбрана на въздушното си пространство.

Според Леонхард Хоубен обаче е малко евентуално да се стигне до въздушни битки сред съветски и украински самолети като в холивудските филми. Защото в днешно време изтребителите се борят против ракети, които са отвън зоната на тяхната видимост.

Обучението на водачите продължава с години

Въпреки това един водач на изтребител би трябвало да може да води и въздушен пердах на къси дистанции – да вземем за пример, когато е останал без муниции. Тогава той би трябвало да потвърждава своите умения в рискови условия. Затова и образованието продължава дълго: за немските изтребители „ Юрофайтър “, да вземем за пример, то е сред 5 и 6 години, а разноските за един водач се пресмятат на 5 милиона евро.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР