Когато Съединените щати обявиха изпращането на около 1000 военни в

...
Когато Съединените щати обявиха изпращането на около 1000 военни в
Коментари Харесай

Американски военни пристигат до дни в Румъния

Когато Съединените щати оповестиха изпращането на към 1000 военни в Румъния, беше изпълнено " едно искане на Румъния от 2014 година за увеличение на силите в Източния фланг за солидно военно наличие ", съобщи румънският министър на защитата Василе Дънку пред телевизия " Диджи 24 " в сряда вечерта, съобщи Българска телеграфна агенция.

По думите му точната стратегия на дислоцирането на американските военни от батальона " Страйкър " от Филсек (Германия) към момента не е избрана, само че е " въпрос на дни ", уточни министърът.

На въпрос какво се надява да реализира Румъния с този контингент, Дънку отговори, че има няколко значими аспекта, поради които Съединени американски щати са взели решение да изпратят военни в Румъния.

На първо място, извършва се едно искане на Румъния, отправено още през 2014 година " Президентът на Румъния изиска да се добавят силите на Източния фланг и да има солидно военно наличие тук ", уточни министърът.

На второ място, това е значим отговор, който Северноатлантическият алианс дава на настояването на Русия, която претендира за " почистване на Източния фланг ". " Това е един явен отговор, освен, че НАТО не приема това, само че и ускорява наличието си ", изясни Дънку.

Същевременно това решение съставлява и " нещо значимо от психическа позиция ", споделя министърът.

" Пак по отношение на пропагандата на Руската федерация. Имаше мощна агитация, от време на време в обществените медии, за обезкуражаване на страните от Изтока, като се твърдеше, че НАТО в никакъв случай няма да жертва хора, няма да пази страните от Източна и Централна Европа. Това наличие демонстрира, че НАТО извършва обещанията си ", посочи Дънку.

Той добави, че " това е окуражаващ сигнал за публичното мнение в Румъния, в Полша и други европейски страни, че не сме сами и че пред възможна опасност имаме цялостна поддръжка ".

" И Франция разгласи, че ще има наличие в Румъния, значи това е и знак за единодушие и единение сред Европейски Съюз и НАТО ", уточни още Дънку.

Близо 2000 американски бойци ще бъдат изпратени в близко време в Германия и Полша, а 1000 военнослужещи на Съединени американски щати, които сега са ситуирани в Германия, ще бъдат предислоцирани в Румъния, заяви на конференция представителят на Пентагона Джон Кърбив сряда.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР