Когато (руският президент) Владимир Путин най-сетне заговори за най-сериозната терористична

...
Когато (руският президент) Владимир Путин най-сетне заговори за най-сериозната терористична
Коментари Харесай

Западната преса за терористичния акт в Москва: Путин премълча за провала на органите за сигурност

Когато (руският президент) Владимир Путин най-накрая заприказва за най-сериозната терористична офанзива в Русия от 20 години насам, той премълча очевидния неуспех на съветските държавни органи за сигурност да предотвратят нападението, при което починаха минимум 137 души, макар ясното предизвестие от страна на Съединени американски щати, отправено на 7 март, че е допустима офанзива против концертна зала, написа в. " Вашингтон пост ", представен от Българска телеграфна агенция.

Той не загатна и групировката " Ислямска страна ", която пое отговорност за петъчното нахлуване в концертната зала " Крокус сити " и която Путин неведнъж осъждаше като зложелател по време на военната интервенция на Русия в Сирия, показва изданието.

Въпреки реториката на Путин, който се опита да насочи подмятания за хипотетично присъединяване на Украйна, анализатори, някогашни чиновници по сигурността от Съединени американски щати и членове на съветския хайлайф обявиха, че нападението акцентира уязвимостта на военновременния режим на Путин, разяснява " Вашингтон пост ".

Въпреки че " Ислямска страна " пое отговорност за нападението, Кремъл и неговите пропагандисти го свързаха с Украйна, написа английският в. " Телеграф ". Украйна отхвърли да е обвързвана с офанзивата по какъвто и да било метод, а Съединени американски щати обявиха, че са предали на Русия разследваща информация за проектите за нахлуване на ислямистката група, отбелязва изданието.

" Телеграф " показва, че западните анализатори настояват, че Кремъл желае да отклони от себе си отговорността за нападението, а също и да го употребява като инструмент за набиране на хора за войната си в Украйна.

Изданието също по този начин отбелязва, че през вчерашния ден водещите съветски вестници са траяли да се пробват да свържат нападението с Украйна.

Изкореняването на решителни и добре подготвени терористични кафези не е лесна задача за службите за сигурност в никоя страна, само че има многочислени признаци, че невъзможността да се предотврати нападението в петък се дължи значително на пагубен неуспех от страна на съветските управляващи, написа в. " Гардиън ".

Следващите дни ще покажат дали изказванията на Кремъл за украинско присъединяване са просто тактичност за похищение на вниманието или ще бъдат употребявани в поддръжка на усилването на военната реторика, разяснява изданието.

В доста общества след сходна офанзива биха били повдигнати съществени политически въпроси, само че Путин рядко санкционира подчинените си за провали и евентуално ще се стреми да избегне несъразмерното разискване на неуспеха на разузнаването, отбелязва " Гардиън ".

Специалисти по битка с тероризма показват опасения, че нападението в Москва може да окуражи " Ислямска страна " в напъните ѝ за нанасяне на удари в Европа, изключително във Франция, Белгия, Англия и други страни, които през последното десетилетие бяха жертви на сходни офанзиви, написа в. " Ню Йорк таймс ".

Изданието цитира отчет на Организация на обединените нации, в който се споделя, че " някои лица от севернокавказки и централноазиатски генезис, пътуващи от Афганистан или Украйна към Европа ", могат да бъдат употребявани от " Ислямска страна " за набези против Запада.

Едно огромно събитие това лято кара доста чиновници от службите за битка с тероризма да бъдат нащрек - Олимпийските игри в Париж биха били изключително примамлива цел за терористите, предизвестява " Ню Йорк таймс ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР