Когато Русия нахлу в Украйна преди година, рафтовете на търговеца

...
Когато Русия нахлу в Украйна преди година, рафтовете на търговеца
Коментари Харесай

Икономиката на Украйна се стабилизира след шока от войната

Когато Русия нахлу в Украйна преди година, рафтовете на търговеца на дребно Novus в Киев бързо се изпразниха, защото веригиte mu на доставки – вътрешни и задгранични – се сринаха. Пресните артикули станаха нищожни и паническото пазаруване се популяризира.

Олексий Панасенко, заместник-генерален шеф по интервенциите в известния магазин Novus, си спомня по какъв начин бизнесът се разклати, преди сходно на доста други огромни търговски вериги, да успее да се приспособява.

На втория ден (от войната) към този момент имаше боеве в покрайнините на Киев “, споделя той пред Reuters. „ През февруари и март нашите магазини се трансфораха в освен това от място за закупуване на храна: те бяха място за срещи, за комуникация; по този начин наречените острови на непоклатимост. “

И когато украинските войски принудиха съветската войска да се отдръпна от столицата напролет, секторът на търговията на дребно и стопанската система като цяло се възвърнаха.

Данни от Европейската бизнес асоциация на Украйна, която сплотява над 1000 задгранични и украински компании, демонстрират, че до края на май 47% от техните членове са възстановили изцяло активността си, а други 50% работят с някои ограничавания.

Но по-късно, през октомври, започнаха ракетни офанзиви. Русия нанесе удари по електропреносни мрежи и подстанции в цялата страна, което докара до спирания по време на мразовитата зима и навреди на тежката индустрия.

Икономиката се сви с една трета предходната година, най-големият спад от извоюването на независимостта на Украйна от Съветския съюз през 1991 година Преди нахлуването на Русия годишното икономическо произвеждане надхвърляше 200 милиарда $.

Докато войната навлиза във втората си година без признаци на закъснение, провокациите са големи. Reuters се допита до седем икономисти, чиито прогнози за 2023 година варират доста – от спад от 5% до леко разширение на брутния вътрешен артикул.
Достъпът до надеждно захранване – съществена спънка
Докато доста компании намират способи да се оправят с войната, тези, които не могат да работят единствено с генератори, ще имет проблеми тази година, съгласно икономистите, двама държавни чиновници и ръководители от две частни компании.

ArcelorMittal Kryvyi Rih, най-големият стоманодобивен цех в Украйна, съобщи, че производството му сега е на към 25% от предвоенните равнища на фона на спиранията на електричеството.

Виждаме, че дребните и междинните предприятия се приспособяват относително бързо към дефицита на електрическа енергия посредством закупуване на генератори, акумулатори и друго съоръжение, до момента в който вредите по инфраструктурата остават умерени “, сподели Олена Билан, основен икономист в капиталовата къща Dragon Capital, чиято прогноза беше най-негативната измежду интервюираните икономисти.

Според нея, в случай че тази обстановка се резервира, спадът на Брутният вътрешен продукт през 2023 година няма да бъде толкоз забележителен.

Но нашата прогноза също по този начин планува краят на горещата фаза на войната да е в края на третото тримесечие на 2023 година “, сподели Билан.

Централната банка на Украйна предвижда, че Брутният вътрешен продукт ще нарасне с 0.3% тази година, до момента в който министерството на стопанската система предвижда доста по-висок растеж от 3.2%.

До предишното лято украинските публични лица към този момент бяха почнали да звучат по-уверено за стопанската система на страната, изключително след договорката за експорт на зърно с посредничеството на Организация на обединените нации. Споразумението избави селското стопанство на Украйна, което представляваше към 12% от Брутният вътрешен продукт и към 40% от общия експорт преди войната. Към средата на февруари износът на зърно от Украйна за сезон 2022 – 2023 година, който продължава от юли до юни, е намалял с към една трета на годишна база – до 29.7 милиона тона.

Огромното нарастване на военните разноски, в това число заплатите в армията, също даде подтик на стопанската система, сподели Виталий Вавришчук, началник на проучванията в капиталовата къща ICU. Украйна е похарчила 1.5 трилиона гривни, или към 40 милиарда $ за своя защитителен бранш през 2022 година Според Съвета за национална сигурност това се равнява на към една трета от нейната икономическа продукция. Това е и към пет пъти повече от планувания бюджет за защита преди войната.

Десетки милиарди долари задгранична помощ се изляха – както с цел да оказват помощ за покриване на бюджетния недостиг, по този начин и за въоръжаване на украинските сили.

Но макар позитивните страни, Украйна бе върната много обратно и
икономическите вреди са потресаващи.
Нашествието унищожи учебни заведения, лечебни заведения, пристанища, пътища и мостове. Киевското учебно заведение по стопанска система оцени вредите на инфраструктурата заради войната на 138 милиарда $ към декември.

Равнищата на бедността се покачиха и бюджетният недостиг се предвижда да доближи 38 милиарда $ през 2023 година след срив на данъчните доходи. Правителството разчита на западната помощ, с цел да я покрие – множеството от нея от Съединените щати и Европейския съюз.

Президентът Володимир Зеленски прикани донорите да стартират да възнамеряват огромната задача за реорганизация тази година, макар че признава, че огромното строителство ще бъде мъчно, до момента в който не се възвърне мирът.

Стоманодобивният бранш, основен дирек на стопанската система, е измежду най-силно засегнатите. Украйна беше 14-ият максимален производител на стомана в света преди войната.

Двама водещи производители на стомана, Azovstal и MMK Illicha в Мариупол, бяха унищожени и публично са в неплатежоспособност.

Останалите се борят с спиране на тока.

Затъмняването за компании като нас е огромен проблем “, призна Мауро Лонгобардо, общоприет шеф на ArcelorMittal Kryvyi Rih.

Компанията неотдавна стартира да внася електрическа енергия, само че разноските са високи. Минното оборудване на Arcelor в неотдавна освободена зона беше осеяно с противопехотни мини и по-голямата част от свързаната инфраструктура е развалена.

Логистиката е друго главоболие за компанията, която изнасяше до 80% от продукцията си. Русия блокира черноморските пристанища на Украйна и Лонгобардо трябваше да работи по нови експортни направления през Полша.

Въпреки провокациите Arcelor, най-големият задграничен вложител в Украйна, е решен да остане. Най-големият шеф в Кривий Рог, родното място на Зеленски, резервира своите 26 000 чиновници на заплата макар спада на производството. Лонгобардо сподели, че Arcelor ще влага 130 милиона $ тази година. Такива проекти към този момент са необичайност.

Перспективите за някои други браншове са по-положителни.

Данните на Министерството на стопанската система демонстрират, че Украйна е внесла 669 400 генератора предходната година, в това число над 300 000 единствено през декември.

Икономиката продължава да се приспособява и секторите с високо държавно финансиране ще се възползват най-вече. Но очевидните опасности за сигурността възпират частните вложения, които са от решаващо значение за постоянното възобновяване.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР