Когато реших да замина за Испания, околните ме обявиха за

...
Когато реших да замина за Испания, околните ме обявиха за
Коментари Харесай

Да пътуваш до Испания по време на пандемия

Когато взех решение да отпътува за Испания, близките ме оповестиха за луда. Постоянно ни заливаха информации за това по какъв начин тя е една от най-пострадалите от Covid-19 страни, какъв брой са смъртните случаи, какви са засилените им ограничения. Осъзнавах, че не ходя на мечтана отмора, само че защото беше единственият ми вид за странствуване от доста време насам, а и новините за ситуацията в България не бяха по-оптимистични, започнах това премеждие.    

Първа точка – Барселона, втора – Матаро, крайбрежен туристически град, където – несъмнено – всичко туристическо беше затворено, с изключение на плажа, само че на него хората също бяха с маски. 

Мерките в Испания

Държавата, известна със свободолюбивия манталитет на своите поданици, не се майтапи с предварителната защита и контрола. Всичко е затворено. Няма метод да изпиеш едно кафе в някое заведение, нито да хапнеш паеля в уютно ресторантче с панорама към Средиземно море. Възможно е само да поръчаш нещо за у дома, в нашия случай – за хотела, което не е най-вълнуващото нещо за един екскурзиант, само че най-малко, при повече шанс, гледката към морето най-малко е на разположение.

Затворени са музеите, галериите и голяма част от магазините, а всички културни прояви са анулирани. По La Rambla в Барселона въпреки всичко има хора, само че смешно малко, спрямо нормалното. Култовият пазар La Boqueria работи с 25% от потенциала си. В Матаро се намира първата структура на Гауди, само че не успяхме да й се насладим, тъй като е част от музея на града, затворен заради изключителното състояние. Може би единственото позитивно е, че цената на сувенирите е понижена с 50%.

Спазва се отдалеченост, заобикаля се струпване на хора, на всички места има дезинфектанти и знаци, напомнящи да се носи маска. Навсякъде – навън, на закрито, в превоза, по крайбрежната алея и на самия плаж. Йонните пари също се вдишват през маска. Маска имат даже паметниците – на смешка, къде с цел да се вписват в променената околна среда.


Плажовете в Испания
Пандемията, карантината и страхът не стопират испанците (и туристите, само че те фактически не бяха доста, поради изключителното положение) да се насладят на слънчевите лъчи, тъй като там такива най-малко има. Времето е толкоз топло, че един ден изброих 9 сърфисти в морето. Махнаха маската, чак когато към този момент бяха облекли неопреновите костюми, момент преди да се запътят към покоряването на вълните.

Посетихме и нудистки плаж. Интересно е – чисто голи хора, които носят само маска на лицето си. Истината е, че при в действителност добра отдалеченост, човек се усеща самичък с морето и маските от време на време падат. Това обаче в никакъв случай не се случва по улиците или по кея да вземем за пример. Няма натрапчиво полицейско наличие, само че разпоредбите се съблюдават. Не посредством сурови наказания, а посредством схващане. Веднъж, вървейки по тротоара, бях смъкнала моята, тъй като говорех по телефона и отсрещната страна не ме разбираше добре. Покрай мен мина полицейска кола, понижи и учтиво ми направиха знак да сложа маската. Сложих я, благодарих, това е. Възможно е.
Спорта в Испания
Единственото изключение за носене на маска е по време на спорт. А испанците спортуват! Изненадващо доста. Не имам вяра всичкото това тичащо и трениращо население да го прави, единствено с цел да заобиколи заповедта за носене на маска. По дългата крайбрежна улица непрекъснато има хора, които тичат, карат колела и ролери или танцуват. Практика е един треньор да управлява сред 4 или 10 души, които вършат извършения под негово напътствие. Той или тя е с маска, тъй като не спортува сега интензивно, а хората, които упражняват са свалили своите маски, съсредоточени в преследването на съвършена форма. Вероятно не спортуват единствено за извайване на мускулатурата, а и тъй като знаят, че придвижването е здраве. Нещо безпределно потребно във време, когато целият свят търси тактика по какъв начин да се опази здрав. 
Летищата по време на изключително състояние
Самото пътешестване в двете направления не се различаваше доста от пътуването, каквото беше преди Covid-19. Или най-малко не беше толкоз затруднено, едвам отидеш в Гърция да вземем за пример. Не беше належащо да потвърждаваме, че не сме носители на вируса посредством тест (въпреки че от 23 ноември към този момент ще се изисква уверение за негативен PCR тест от български граждани). За влизане в Испания попълнихме специална декларация, дават я принтирана, само че има и добре създадено приложение и след попълване на всички данни, на всички места се минава единствено с проявление на QR кода от него. 

В самолета всички са с маски, с изключение на тези, които употребяват нещо от предложенията на стюардите. Ограничено е ставането по време на полет и за посещаване на тоалетната е належащо да повикате някой от кабинния екипаж, който да ви придружи. Това не се спазва стриктно. На самите летища измерването на температурата е наложително, само че не забелязах някой пасажер да бъде спрян.

При кацане в България никой нищо не ни попита. За момента няма наложителна карантина след пътешестване в Испания, само че не бих се уповавала дълго на тази мисъл. Затова и някак ми стана топло (макар и на фрапантно по-ниски градуси) и уютно, когато се прибрахме в София. Все отново – в случай че ще бедстваме без усет, подушване и сили – дано е на родна земя. Но благодаря, божество, за това " без значение от пандемията "  пътешествие! 

 
Вижте и най-красивите плажове по света

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР