Когато работниците и служителите работят по време на официални празници

...
Когато работниците и служителите работят по време на официални празници
Коментари Харесай

Експерт от КНСБ обясни какво трябва да ни плати работодателят, ако работим по празниците

Когато служащите и чиновниците работят по време на публични празници би трябвало да получат нарастване на труда. 

Това разяснява пред Нова нюз ексдпертът от КНСБ Величка Михова. 

Например за Великден имаме 4 неработни дни. Т.е. за всеки един ден труд на служащия би трябвало да му се заплати със 100% нарастване на главното му трудово заплащане. Т.е. в случай че имате дневна отплата от 50 лв. в празнични дни тя би трябвало да стане 100 лв.. Ако обаче работите по график, то тя би трябвало да стане тройна за този ден, уточни тя.

Ако обаче служащ по график почива на празничен ден, само че се наложи да работи изключително, да вземем за пример чиновник поддържка бъде извикан на повреда, този човек за този труд би трябвало да получи четворна отплата, добави специалистът. 



Всяко работене в празничен ден, който е разгласен за почивен, би трябвало да се заплаща увеличено. Не може работодателят да компенсира служителя си с спомагателен почивен ден, компенсацията е със заплашане, уточни тя.

Ако служетилят работи в общоприет почивен ден, като събота и неделя, законът споделя, че работодателят е задължен в идната седмица да го компенсира с спомагателен почивен ден, изясни тя. 

Хората имат интерес да познават трудовите си права, само че за жалост те идват при нас за консултация, чак когато към този момент нещо неприятно се е случило. Затова приканвам хората да се срещнат с правата си още преди да са почнали работа. Ние имаме приемни и даваме съвещания, посъветва Михова. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР