Когато пристига в украинската столица Киев през миналия октомври, Джон

...
Когато пристига в украинската столица Киев през миналия октомври, Джон
Коментари Харесай

Ще отидем на дачата. Как Украйна реагира на евакуацията на американците

Когато идва в украинската столица Киев през предишния октомври, Джон Всетечка възнамерява да употребява годишната си стипендия от Фулбрайт за четене на архиви от руско време. Проучването му е фокусирано върху ужасяващия апетит от 30-те години на предишния век, прочут като Гладомор, и е в основата на докторската му работа в Мичиганския университет в Съединени американски щати.

Джон е наясно с всеобщото разполагане на съветски военни сили покрай границите на Украйна и по тази причина споделя, че не е бил напълно сюрпризиран, когато американското посолство афишира евакуация на фамилиите на дипломатите си, както и на учени от Фулбрайт.

"Някои считат тази мярка за вярна, други я подлагат на критика като прибързана. Нямам претенциите да настоявам какъв е верният ход в този миг, само че разбирам нуждата да се предложи вид на тези, които желаят да изоставен [Украйна] ", разяснява Всетечка пред Радио Свободна Европа.

, последвано от сходни апели от Англия, Австралия, Германия и по-късно от Канада, хвана доста американци неподготвени. То разтревожи и украинците, за доста от които сигналите за очертаващата се "нова " война към момента са приглушени от обстоятелството, че страната е затънала в съвсем осемгодишен боен спор с подкрепяните от Русия сепаратисти в източния район, прочут като Донбас.
Все повече хора разискват войната, само че към момента го вършат някак скрито.
"Изглежда, че от ден на ден хора разискват войната и евентуалните закани, само че към момента вършат това някак скрито. Увеличаването на забележителното въоръжение – от Съединени американски щати, Русия и други обаче е мъчно да се пренебрегва ", разяснява Всетечка в собствен имейл. Той го написа по време на отмора, взета особено, с цел да подготви багажа си и да отпътува от страната.

"Хората желаят да изразят своите страхове и паники, само че не желаят да бъдат упреквани, че преувеличават. Мисля, че всички усещаме това до известна степен, а конкуриращите се новинарски тълкования не оказват помощ. "

За множеството жители на Съединени американски щати напускането на Украйна е изпълнимо, въпреки и да съставлява евентуално главоболие. Служителите от виртуалния офис, проведен от посолството на Съединени американски щати в Киев на 25 януари, бяха затрупани с от време на време гневни въпроси за визи, разноски, полети, както и за вероятността от огромна военна ескалация.
"Прекалена нерешителност "
Тази евакуация подейства като щипане измежду украиинците. От декември националната валута – гривната, е изгубила към 5% от цената си по отношение на $. Лихвите по заемите, взети от украинското държавно управление, са се нараснали повече от два пъти. След известието на Съединени американски щати за изтеглянето на фамилиите на американските дипломати гривната се намали с още половин %.

На този декор украинското държавно управление и президентът Володимир Зеленски се стремят да понижат паниките на съгражданите си.
 Посещение на Володимир Зеленски на фронтовата линия в Донбас, 11 февруари 2021 година
"Кое е новото? Това не е ли действителността от осем години? Нахлуването не стартира ли през 2014 година ", риторично попита Зеленски в свое видеообръщение към нацията на 19 януари, визирайки спора в Донбас, в който починаха повече от 13 000 бойци и цивилни. "Всичко е под надзор. Няма причина за суматоха ", увери украинският държавен глава преди седмица.

Говорителят на Министерството на външните работи Олег Николенко също се опита да разсее страховете след известието на Съединени американски щати, определяйки евакуацията на американски жители като ненужна.

"Въпреки че почитаме правото на непознатите страни да подсигуряват сигурността и сигурността на своите дипломатически задачи, считаме, че сходна стъпка е преждевременна и е образец за прекомерна нерешителност ", написа Николенко в Туитър на 24 януари.

Според Виктор Андрусив , който управлява Киевското учебно заведение по обществена администрация, украинското общество сега е разграничено на три съществени групи: тези, които интензивно се приготвят за по-широкомащабна война; тези, които въобще не имат вяра във опцията за по-голям конфликт; тези, които чакат по-категорични сигнали и доказателства.
Хората са по-притеснени от цените на газа, те се тормозят за гривната.
"Хората са по-притеснени от цените на газа [за битови нужди], те се тормозят за гривната. Украинците са по-фокусирани върху тези проблеми, а не върху войната ", разяснява Андрусив пред Радио Свободна Европа.

Според него Зеленски и останалите представители на управляващите съзнателно желаят да успокоят популацията: "Това е стопански проблем – те не желаят хората да тичат по магазините и по тази причина приказват по този метод. "

"Това не значи, че те не схващат казуса. Мога да ви уверя, че изцяло схващат обсега на казуса. Много неща се случват, само че в беззвучен режим, с цел да се избегне суматохата ", прибавя Андрусив.
"Ще отидем на дачата "
Наталия е 33-годишна служителка, работеща на нощни смени в дребен магазин за хранителни артикули наоколо до Олимпийския стадион в Киев. По думите ѝ от ден на ден хора, в това число клиенти, приказват намерено за опцията за нова съветска атака.

Тя признава, че околните ѝ стартират да се изнервят от формалните изказвания, заглавията във вестниците и телевизионните излъчвания. В случай на огромна съветска инвазия, фамилията ѝ възнамерява да напусне украинската столица и да отиде на вилата си, югозападно от Киев.
Руската военна техника, която се настани на границата с Украйна В навечението на следващото посещаване на държания секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен в Европа, сателитни фотоси демонстрират голямото скупчване на съветски войски край границата с Украйна. Техните учения наподобяват като прелюдие към инвазия.
"Ще отидем на дачата. Там има храна, годишна продукция от градината, захар, елда, други неща. Там ще бъде добре ", сподели Наталия с молба фамилното ѝ име да не бъде оповестено.

Жители на Харков, вторият по величина украински град, който се намира на към 50 км от съветската граница, споделиха преди известието за американската евакуация, че не са изключително загрижени.

"Това не е нещо, което бих желал да се случи ", сподели пред украинската работа на Радио Свободна Европа човек, който не уточни името си. "Освен това, какво друго можеш да направиш? Имам кибрит, имам сол, имам захар. "
Ако знаете какво е война, не можете да бъдете безразлични към нея.
"Ще се апелирам през сълзи [нова война] да не се случи ", добави жена, показала се като Халина . "Казват, че неприятният мир е по-добър от положителната война. Ако знаете какво е война, не можете да бъдете безразлични към нея. "

Междувременно, до момента в който някои американски жители се опитваха да намерят метод да изоставен Украйна, американските управляващи изпратиха оръжия и военни доставки в страната.

Пратка, доставена с под наем аероплан до интернационалното летище Киев Бориспол на 25 януари, включваше десетки противотанкови ракети, така наречен "боеприпаси за поразяване на бункери ", както и друго съоръжение.

Хърб Рандъл , американец от щата Ню Хемпшир, показа, че няколко пъти е пътувал до Лвов от септември насам, като последно е дошъл на 2 януари. Заедно с годеницата си той се пробва да събере всички нужни документи, с цел да ѝ бъде издадена американска виза.

"Имам възприятието, че известието на Съединени американски щати притегли вниманието на локалните повече, в сравнение с съм виждал до момента. За страдание [украинците] толкоз са привикнали с войната и насилието от 2014 година насам, че концепцията за навлизане на Русия за мнозина тук не е вест ", разяснява Рандъл пред Радио Свободна Европа.

Той призна, че е възнамерявал да остане в Лвов до края на януари, само че известието за евакуация от американското посолство го е предиздвикало да си промени решение. "Вероятно ще бъде най-добре, в случай че отпътува допустимо най-скоро ", споделя той. Затова Хърб си е купил билет за полет до Франкфурт. По думите му в последно време на тези полети той засича доста повече американци, "отколкото нормално ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР