Когато при нас завършва поредният ден, в друга част на

...
Когато при нас завършва поредният ден, в друга част на
Коментари Харесай

Някъде в океана днес се превръща във вчера

Когато при нас приключва следващият ден, в друга част на света той едвам стартира. И въпреки че през днешния ден живеем в изискванията на глобализация и приспособяваме доста процеси под работното време на всички часови зони, нашата планета по този начин или другояче е разграничена на условни " през днешния ден " и " през вчерашния ден ".

Преди появяването на часовете определянето на времето е било много първичен развой. Когато слънцето е било в зенита ( " пладне " ) и се е насочвало право на юг, е било средата на деня. Денонощието се е отчитало сред минаването на едното " пладне " и идването на идващото. Така са живеели хората и това ги е устройвало. Но с развиването и глобализацията на света станало належащо по-точното определение на самото разбиране " време ".

За да се реши този световен проблем, през 1900 година е била създадена идея на часовите пояси, разделяща света на 24 разнообразни часови зони. Това съответствало на световната система за установяване на местоположението по дължина и широчина, което разрешавала да се дефинира с акуратност местополжението на Земята. Ширината се определяла по отношение на екватора, само че с дължината било по-трудно, защото трябвало да се избере начална точка.

Тъй като по това време Англия имала най-големия военноморски флот в света и множеството колонии, разпръснати по цялото земно кълбо, всички решили, че това е най-хубавото място за насочна точка. Така се появил Гринуичкият (нулев) меридиан. Това помогнало да се стандартизират времето и мястото.
Защо в Китай има единствено една часова зона?
Но било належащо също по този начин да се прокара и линия на смяна на датата. Тъй като механически във всеки часови пояс настава среднощ и новият ден, трябвало да има несъмнено място, където точно стартира новият ден. Така се появила потребността на света от Интернационална линия за промяна на времето.
Русия отхвърля лятното часово време, основава нови пояси
Съветът на Руската федерация (горната камара на парламента) ще прегледа в сряда законопроекта за прекосяването на Русия от 26 октомв...
Прочети повече
Линията на промяна на датите (така нареченият антимеридиан) е меридианът, намиращ се на 180° от Гринуичкия меридиан и е една от тематиките на Националната олимпиада по астрономия, в която излиза наяве, че когато пресичаме линията на промяна на датите от запад на изток, повтаряме една дата; когато я пресичаме от изток на запад, прескачаме една дата.

Така да вземем за пример, в случай че на 2 април се намираме на запад от линията на промяна на датите и я пресечем от запад на изток, то новият ден, който ще настъпи за нас след среднощ, ще бъде още веднъж 2 април (повтаряме една дата). Ако на 1 април сме на изток от линията на промяна на датите и я пресечем от изток на запад, то новият ден, който ще настъпи за нас след среднощ, ще бъде 3 април (прескачаме една дата).

Отчитайки странната природа на датите от двете противоположни страни на линията, с цел да не се обърка никой, изборът на мястото на тази линия трябвало да бъде изработен доста деликатно. Именно по тази причина тази линия минава тъкмо през сърцето на Тихия океан, по релативно права линия, заобикаляйки сушата. Повечето от нейните кривини се дължат на месни желания и търговски съображения, както и на елементарност. Би било необичайно, в случай че двете страни на един и същи град живеят в разнообразни дни.

Линията на промяна на датите минава сред Диомидовите острови (на фотографията горе).

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР