Когато през октомври, в отговор на терористична атака на ислямското

...
Когато през октомври, в отговор на терористична атака на ислямското
Коментари Харесай

Израел в Близкия изток: На седем фронта

Когато през октомври, в отговор на терористична офанзива на ислямското коренно придвижване Хамас, израелската войска влезе в линията Газа и стартира да унищожава всичко там, тя имаше единствено един зложелател. Оттогава броят на враговете на еврейската страна се е нараснал доста.

Според министъра на защитата Йоав Галант Израел работи на седем фронта. Но е допустимо описът с враговете му да се усили.

Цахал води тежки борби в Газа, пробвайки се да унищожи човешката мощ и военната конструкция на Хамас. Шиитската ливанска организация Хизбула нанася ракетни удари по северната част на Израел, на които следва съответна реакция. Размирици има в Юдея и Самария на Западния бряг, където обстановката заплашва да излезе отвън надзор.

Израел обстрелва Сирия в Голанските възвишения, които не се управляват от армията на Башар Асад. Атаките са ориентирани против проирански бойци, подкрепящи Хизбула. Самата борба на Израел с Иран към този момент се лимитира до заплашителни изказвания и от двете страни.

Друг тон пристигна от Техеран, откакто почитан консултант на Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война Сейед Рази Мусави беше погубен в покрайнините на Дамаск. Според иранската страна ударът е нанесен от Израел и той ще заплати за него.



Онлайн вестникът The Times of Israel твърди, че военачалник Мусави е координирал военното съдействие сред Иран и Сирия и е бил виновен за доставката на оръжие на Хизбула. Очевидно той е бил значим човек, тъй като известията за гибелта му прекъснаха предаванията на държавната телевизия на Техеран.

Сред враговете на Израел са хусите от йеменското придвижване Ансар Аллах, които нападнаха територията на еврейската страна. Сега те обстрелват кораби в региона на Червено море.

Поради тяхната пиратска активност доста компании бяха принудени да сменят посоката. Въпреки това хусите сигурно няма да оставят еврейската страна на мира, тъй като техният девиз е „ Смърт на Америка, гибел на Израел, проклинание за евреите и победа на исляма “.

Онзи ден шиитското придвижване „ Ислямска опозиция на Ирак “ се съобщи, като разгласи сполучлив удар по „ жизненоважна израелска цел “ в Средиземно море. По-рано то пое отговорност за офанзиви против американски военни бази в Сирия и Ирак.

Движението споделя, че ще продължи да поддържа палестинския народ в линията Газа и ще дава отговор на израелските „ зверства “. Не се знае за опциите на това придвижване, само че е допустимо тяхното изказване да не е нищо повече от декларация.

Газа обаче остава главният източник на безпокойствие за Тел Авив. Според командването на израелската войска моралът на военните е висок, те организират сполучливи интервенции, по-специално множеството от тунелите на Хамас са унищожени, стотици бойци са хванати, а водачите на придвижването са е бил погубен.

Основните цели на интервенцията обаче не са реализирани - врагът оказва яростна опозиция, а заложниците не престават да бъдат в ръцете му. Освен това Израел търпи загуби – не сериозни, само че такива, на които обществото реагира мъчително.

Според сътрудник на телевизионния канал " Нил Двори " израелската войска се готви да промени тактиката си в Ивицата Газа - вместо дейни дейности, те ще водят мудни борби. Предполага се, че това е в сходство с настояванията на Съединени американски щати за облекчение на тежките въздушни бомбардировки и наземните интервенции в градските региони.

Армията желае да разшири буферната зона, с цел да попречи на жителите на Газа да се приближат до граничната преграда, наречена Желязната стена. Оттам ще се правят таргетирани и точни израелски набези, само че наличието на войски в бранша ще бъде доста по-малко, в сравнение с е в този момент.

Промяната в тактиката има за цел да изтощи Хамас, само че постигането на последна победа ще отнеме доста време. Това бе доказано от началника на Генералния щаб на израелските отбранителни сили Херци Халеви:

„ Тази война има нужни и сложни цели. Провежда се на комплицирана територия, в гъсти застройки, където терористите са облечени като цивилни. Ето за какво войната ще продължи още доста месеци и ние ще действаме по разнообразни способи. "

Той е още един от ръководителя на комисията по външни работи и защита Юли Еделщайн, който неотдавна приказва на съвещание на Кнесета. Той означи, че Израел „ се движи от втория към третия стадий “ на военната интервенция в Газа и обществото би трябвало да се приготви за дълга война.

Ще го преживее ли Израел? Морално, може би, да - популацията изисква управляващите да сложат завършек на терористите. Въпреки че доста жители към този момент са подготвени да се съгласят на спокойно съглашение с Хамас, с цел да спасят живота на военните и да върнат заложниците. Въпреки че въпросът от ден на ден изтезава: живи ли са?

Израел в никакъв случай не е водил толкоз изтощителна и тежка война в историята. И в никакъв случай не е срещал толкоз могъщи, изтънчени и жестоки врагове. А дребната страна в никакъв случай не е имала потребност от толкоз доста пари.

През октомври Calcalist, базирайки се на данни от израелското министерство на финансите, заяви, че интервенцията " Железни мечове " ще коства на страната над 50 милиарда $. Но изчислението се основаваше на обстоятелството, че боевете ще продължат не повече от месец и ще бъдат лимитирани до Газа.

Междувременно конфликтите не престават много по-дълго и излизат отвън рамките на бранша. Според Bloomberg, който цитира прогноза на Министерството на финансите, през идната година Израел би трябвало да усили разноските за защита с най-малко 30 милиарда шекела, или 8,3 милиарда $.

Но и тук е нужна забележка. Изчисленията се основават на упованията, че войната с Хамас ще завърши през първото тримесечие на 2024 година

Дори и това да се случи, ще са нужни още 10 милиарда шекела - 2,7 милиарда $ - за евакуирането на към 120 хиляди души от рисковите израелски гранични зони, възобновяване на селища, разрушени по време на терористични офанзиви и увеличение на бюджетите на правоприлагащите органи.

Въпреки това даже такива колосални разноски може да не са задоволителни и към момента е нужна помощ от Съединени американски щати. Не се знае какъв брой ще даде Вашингтон, тъй като Украйна виси като тежко задължение на врата му.

Затова Зеленски и неговите съратници наблюдават с нараснало внимание събитията в Близкия изток, опасявайки се, че известната сентенция „ Ръката на даващия в никакъв случай няма да откаже “ ще загуби смисъла си.

…Дори в случай че в последна сметка Израел успее да победи Хамас, това няма да го избави от решаването на най-трудните му проблеми. Ето единствено няколко: какво ще се случи с Газа, кой ще я управлява? И по какъв начин да създадем бранша спокоен и постоянен?

Опасно е да се изолирате от Газа, мястото на Хамас може да бъде заето от други групировки, близки по дух. Хизбула ще усили въздействието си в Газа и там ще се стичат други радикали – от Иран, Сирия, Ирак. И след известно време територията на Израел може още веднъж да се окаже под терористична опасност.

В коридорите се разисква концепцията контролът върху бранша да бъде трансфериран на арабски страни, които се опълчват на радикалния ислям. Като разновидности бяха посочени Египет, Бахрейн, Йордания, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия. Те обаче надали ще поемат такова задължение.

Окупацията на Газа от Израел също не е най-хубавото решение на казуса. Малко евентуално е неговите поданици, които са били враждебно настроени към евреите преди, а още повече в този момент, ще понасят умерено близостта им. Това значи, че има огромен риск от нов протест.

Израел обаче е надалеч от решаването на следвоенните си проблеми, а враговете му го безпокоят от ден на ден. Критиките към управлението на еврейската страна в света нарастват от ден на ден, защото броят на жертвите в Газа непрестанно пораства. Израел в никакъв случай не е изпитвал подобен честен напън. Страната е все по-уморена от войната...

Превод: СМ

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР