Когато през 1857 г. на Лондонското филологическо дружество му хрумва

...
Когато през 1857 г. на Лондонското филологическо дружество му хрумва
Коментари Харесай

Хаос и шизофрения: 9 факта за Оксфордския английски речник

Когато през 1857 година на Лондонското филологическо сдружение му хрумва концепцията за нов речник на британския език, редакторите вземат решение, че е належащо да се потърси помощта на обществеността, и молят запалените читатели да им изпращат образци за фрази, които биха могли да разкрият смислите на разнообразни думи. Така всеки ден доброволци изпращат по пощата хиляди „ листчета “ от книги, вестници и списания. За първото издание на Оперативно-агентурна разработка са помогнали повече от 2000 доброволеца.

Първоначално Филологическото сдружение предвижда, че ще им трябват към 10 години. 27 години по-късно редакторите сполучливо са достигнали до думата „ ant “ (мравка). Осъзнавайки, че ще мине известно време, до момента в който завършат книга, през 1884 година те стартират да разгласяват дребни издания на каквото са създали до този миг. В последна сметка първият цялостен том е оповестен през 1928 година, повече от 70 години откакто Обществото за първи път се захваща с концепцията.

Фредерик Фурнивал, един от създателите на речника, е визионер – само че тази визия не се простира до организационните му умения. Под негово управление като редактор речникът е в хаос. Листовете с думите са натъпкани безсистемно по всякакви чанти и някои от тях изчезват; всички думи, започващи с „ па “, изчезват редовно в продължение на 12 години и най-после са открити в Ирландия… Листчетата за буквата „ Ж “ съвсем са изгорени дружно с някакъв отпадък. Всички записи за буквата „ Н “ някак си се оказват в Италия.

След като основава раздираното от несъгласия Шекспирово общество, Фурнивал изпада в шестгодишна омраза с поета Алджърнън Чарлз Суинбърн. Суинбърн (чието майсторство на британския език му носи шест номинации за Нобелова премия за литература) се подиграва с клуба на Фурнивал, за което Фредерик също протяга ръка към торбата си с обиди и споделя, че Суинбърн има „ ухото на стихотворец, космато, дебело и жалко “.

Д-р Джеймс Мъри, лингвист, поема управлението на речника през 1879 година и остава на този пост до края на живота си (умира през 1915 г.). Мъри е суперзвездата на лингвистиката; той владеел италиански, френски, каталонски, испански, латински, холандски, немски, фламандски и датски език, а също по този начин имал солидни знания и по португалски, воденски, провансалски, келтски, славянски, съветски, персийски, ахеменидски клинопис, санскрит, иврит, сирийски, арамейски арабски, коптски и финикийски.

През 1885 година, с цел да провежда по-добре речника, Мъри построява колиба, в която да се обитават редакторите и скъпите им листове. Наречена „ скрипториум “, тази лингвистична работилница съдържа стена от гълабарник с 1029 ниши, която разрешават на Мъри и неговите подредактори да подреждат и сортират повече от 1000 листа с думи всеки ден.

Известно е, че от бараката е загубен единствено един лист – съдържащ думата „ bondmaid “ (робиня). Паднал е зад някакви книги и редакторите по този начин и не го виждат. Мъри е бил надълбоко обезпокоен от неуспеха си да включи думата в речника. „ Никой от 30-те души (най-малко), които са работили на разнообразни стадии от развиването на речника, не е забелязал пропуща “, споделя той. „ Случаят е безусловно непонятен. “ Думата е въведена публично в допълнение от 1933 година

Един от доброволците, дали на речника безчет думи, е Уилям. Минор – шизофреник, който е затворен в приюта за душевноболни „ Броудмур “ в Бъркшир, Англия, откакто прострелва смъртоносно мъж, за който (погрешно) счита, че е проникнал в стаята му. Според Мъри Минор е вторият най-плодотворен създател на речника, като даже изпреварва чиновниците на цялостен работен ден.

През 1919 година и 1920 година Дж. Р. Р. Толкин работи за речника, където учи етимологията на немските думи, започващи с буквата W, като сформира планове за думи като waggle и wampum. „ За тези две години научих повече, в сравнение с през който и да е различен интервал от живота ми “, споделя Толкин.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР