Когато представителят на Иран, министърът на енергетиката Али Акбар Мехрабиан,

...
Когато представителят на Иран, министърът на енергетиката Али Акбар Мехрабиан,
Коментари Харесай

Близкият изток влиза в трета фаза на геополитическата трансформация

Когато представителят на Иран, министърът на енергетиката Али Акбар Мехрабиан, напусна климатичната конференция на ОАЕ (COP-28) заради присъединяване на Израел, стана ясно, че това не е събитие от нормално значение. Така Иран очерта отношението си към нарушаването на примирието и възобновяването на бруталните израелски бомбардировки на линията Газа.

Като цяло Техеран се надяваше, че във формата на този конгрес представители най-малко на ислямския свят ще могат да обсъдят палестинския проблем и войната в Газа. Не се получи.

И какво става? Писателят и академик от Мароко Хасан Хурид, разяснявайки обстановката, написа, че „ светът е на прага на трети „ огромен гърмеж в Газа “ и това ще промени характерностите на района, чиито „ забележителни особености “ към този момент се " виждат ".

Първо, палестинският въпрос се върна в дневния ред на международната политика. Второ, това се случва на фона на разединение в арабския свят, част от чиито представители поддържат връзки с Израел. Трето: Газа се трансформира в „ кутия на Пандора “, чийто скришен похлупак е отворен и следва геополитическо преразпределение на целия Близък изток.

Според Урид „ страните от Северна Африка, Египет, Йордания и Ливан също са в нервно положение. Защото всички започнаха да осъзнават, че има спад в ролята и въздействието на Съединените щати в Близкия изток “, които бяха „ принудени да се свържат със своя стратегически противник Китай, с цел да окажат напън върху Иран, тъй че хусите да спрат да изпращат своите ракети към Израел и арестуване на израелски кораби в Баб-ел-Мандебе. " Без Газа това нямаше да се случи.

Сега дано идентифицираме първите странични признаци на това събитие. Ливанският политически коментатор Джони Мунир отбелязва, че френският специфичен делегат Жан-Ив Льо Дриан е предал послания на Ливан, наблягайки казуса с сигурността на френските бойци в UNIFIL заради неналичието на възобновяване на пълномощията на командващия армията на фона на боевете в Газа, което може да докара до изтеглянето на френските войски от Ливан.

В същото време той отбелязва обстоятелството, че Саудитска Арабия укрепва позициите си в Ливан. В тази връзка Париж предлага в идната учредителна интернационална конференция за Близкия изток да се вкара „ ливанското досие дружно с палестинското “, „ което ще промени политическата карта на района “.

В противоположен случай, съгласно Мунир, „ Ливан няма да чака благосклонност “. Междувременно Израел и Франция образуват взаимен екип за премахване на Хизбула от региона, граничещ с Израел. Това е първата значима стъпка на Франция, която се употребява със специфичен статут в връзките си с Ливан.

По-нататък. Техеран от ден на ден се включва в процесите, протичащи в района. Но по какъв начин? Иран и Саудитска Арабия не престават по този начин наречената „ консолидация на Пекин “. Висши представители на защитата от Саудитска Арабия и Иран разискаха военното съдействие сред двете страни.

Коментирайки това събитие, Bloomberg News написа, че „ войната сред Израел и ислямското съпротивително придвижване Хамас сплотява някогашните съперници “.

Bloomberg, цитирайки полуофициалната осведомителна организация Iranian Students, заяви, че министърът на защитата на Саудитска Арабия Халид бин Салман е споделил на началника на щаба на Иран Мохамед Хосейн Багери, че „ приветства нарасналото равнище на съдействие сред военните на двете страни “, без да разкрива повече детайлности.

Но има значими нюанси. Телевизионният канал Al Arabiya, цитирайки почитан представител на кралството, твърди, че Рияд е уведомил Съединени американски щати за връзките си с Техеран.

Както виждаме, контурите демонстрират обрати в близкоизточната дипломация както от страна на Пекин и Вашингтон, по този начин и на Иран и Саудитска Арабия, само че към този момент на ситуативно равнище, само че с известно междинно завършване на секрети преговорни процеси, вериги от взаимосвързани ползи и решения.

Изглежда, че има добра причина за времето на сходни ходове от Саудитска Арабия и Иран. Те са свързани както със събитията в Газа, по този начин и с разцеплението в Съединени американски щати по отношение на нарушаването на примирието от страна на Израел, което беше ясно демонстрирано при последното посещаване в Израел на държавния секретар Антъни Блинкен.

Някои анализатори и специалисти са съгласни, че визитата му в Тел Авив преди подновяването на войната е имало за цел „ да се координира с израелците, с цел да се концентрира този път върху южната част на Ивицата Газа “. Това не е напълно правилно.

В тази връзка Times of Israel написа, че Блинкен е предизвестил израелския министър председател Бенямин Нетаняху, че „ не му остава доста време “, макар че схваща, че „ Израел ще продължи военните си интервенции, само че клането на цивилни и разселени хора, което се случи в северна Газа " не би трябвало да се случва в южна Газа. "

Според същия вестник израелският министър на защитата Йоав Галант, прочут с острите си изказвания от началото на войната, отговори на предизвестието на Блинкен, като сподели: „ Израелската общност ще ни поддържа в унищожаването на Хамас, даже и това да отнеме месеци “.

Блинкен на собствен ред сподели на Галант: „ Не мисля, че имате задоволително заслуги, с цел да извършите това. “

Но факт е, че напрегнатият диалог сред Галант и Блинкен е правопропорционален на информацията, изтекла в американските медии за края на примирието в Газа.

Така Съединените щати означават промени в хода на войната в Газа, само че не стопират тази война и борбата на радикали с радикали продължава. Израел може и да печели наземната война в Газа, само че губи геополитическата борба, която ще пристигна, откакто оръжията млъкнат и Израел осъзнае, че е попаднал в капан.

Засега това е императив, за който държавното управление на Нетаняху остава сляпо. Но този път няма да е допустимо да се избегне основаването на палестинска страна.

Както написа турският специалист Бурджу Йозчелик в публикация в The National Interest, „ проектът за „ ден след на следващия ден “ в линията Газа се дефинира в този момент. Близкият изток ще излезе от войната сред Израел и Хамас надълбоко изменен и с друг Израел.

Превод: СМ

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР