Когато положението е напечено, Бойко Борисов винаги търси начин да

...
Когато положението е напечено, Бойко Борисов винаги търси начин да
Коментари Харесай

Кабинетът умува да мести ли "АЕЦ Белене" в Козлодуй

Когато ситуацията е " напечено ", Бойко Борисов постоянно търси метод да отклони вниманието от проблема с някоя по-отвлечена тематика. Сега, когато текат кавги към имунизациите и към отхлабването на антиковид-мерките, премиерът ненадейно реши да рециклира сюжета на преместването на плана " АЕЦ Белене " на площадката на АЕЦ " Козлодуй ".

На утрешното съвещание на държавното управление енергийният министър Теменужка Петкова ще показа отчет по тематиката, излиза наяве от изпратено през днешния ден до медиите съобщение на пресслужбата на Министерски съвет за среща на министър-председателя с шефа на АЕЦ " Козлодуй " Наско Михов.

 

" Платеното към този момент съоръжение на стойност 1,3 милиарда лв. за АЕЦ „ Белене “ ще може да се употребява за седми реактор на АЕЦ „ Козлодуй “. Активно се работи по тематиката и ще очаквам отчет от министъра на енергетиката още в границите на утрешното съвещание “, е декларирал министър председателят на срещата, извършена във връзка на днешното присъединение на България към  Агенцията за нуклеарна сила на Организацията за икономическо съдействие и развиване.

" Според експертните отчети е стопански, екологично и механически допустимо оборудването, планувано за АЕЦ „ Белене “, да се употребява за нова мощ на „ Козлодуй “. За реализацията на плана на площадка 2 на АЕЦ „ Козлодуй “ във връзка с налагащите се разбори са привлечени и интернационалните специалисти ", се споделя в известието от Министерски съвет.

На срещата с премиера Наско Михов е припомнил, че на 7 декември 2020 година е стартирала  " работа по изследване на опциите за създаване на нова нуклеарна мощ на площадка 2 на АЕЦ „ Козлодуй “, след като през февруари м.г. бе издадено решение за оценка за въздействието върху околната среда на плана ".

Ситуацията с бъдещите нуклеарни мощности на България става все по-объркана, защото към този момент много години се приказва, че в Козлодуй ще се прави седми блок (а може и осми). Но неотдавна се върти и разновидността съветското оборудване за злощастния план " АЕЦ Белене ", което България бе принудена да заплати на " Росатом ", да се реалокира и монтира в непосредственост до двата работещи хилядника в Козлодуй.  Междувременно в инфраструктурата на площадката в Белене са вложени големи суми.  
А наскоро след среща с американския дипломат Херо Мустафа Борисов разпореди да бъдат проучени най-съвременните нуклеарни технологии и опциите за създаване на дребни модулни реактори у нас.

Доста специалисти считат концепцията за местенето на оборудването от Белене в Козлодуй за, меко казано, екзотична. Това значи да се аранжира изцяло нов план, включително с издаване на нови екологични и строителни разрешителни. Освен това не е ясно какво мисли по въпроса съветската страна -  сходни рокади би трябвало да бъдат съгласувани с Росатом ”, който е конструктор на оборудването в Белене.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР