Когато пандемията от Covid-19 протегна дългите си ръце към индонезийския

...
Когато пандемията от Covid-19 протегна дългите си ръце към индонезийския
Коментари Харесай

Пластмаса за ориз – как в Бали се борят с глада и замърсяването

Когато пандемията от Covid-19 протегна дългите си ръце към индонезийския остров Бали напролет на 2020 година, туризмът - главната икономическа мощ в района, беше подложен на пауза. Повече от половината от икономическите доходи на Бали идват от промишлеността, в която работят стотици хиляди локални.

Последствията не закъсняват - мнозина остават без прехранване. Тогава младият мъж Маде Янур Яса намира решение на казуса. Срещу прилежно събрани пластмасови боклуци за преработване Яса предлага на балийците ориз. С самодейността си през последната година той съумява да даде издръжка на хиляди фамилии, както и да рециклира впечатляващите над 500 тона пластмаса.
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от Plastic Exchange (@theplasticxchange)

„ Казах си, че би трябвало да направя нещо по въпроса “ – споделя Маде Янур Яса, притежател на ресторант пред CNN. Яса желае да откри метод да помогне на хората в своята общественост по време на пандемията, като същевременно живо се интересува от разрастващия се проблем със замърсяването с пластмаса.

Бартерната система е от изгода както за почистване на околната среда, по този начин и опция за локалните хора да осигурят прехраната си. През май 2020 година ресторантьорът с напредничаво мислене провежда първата сходна самодейност в родното си село. Събитието реализира огромен триумф и концепцията последователно се популяризира и в други обитаеми места в Бали. Така се ражда неправителствената организация " Пластмасова замяна ", която към този момент повече от година води благородна война против глада и замърсяването на природата.  
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от Plastic Exchange (@theplasticxchange)

Хората, които се включват в ежемесечната самодейност, получават ориз в сходство с типа и количеството пластмасов боклук, което са съумели да съберат. Екипът на " Пластмасова замяна " работи с компания, която транспортира събраната пластмаса до център за преработване.

„ Мислех си, че в случай че това проработи в моето село, ще е също толкоз сполучливо и на всички места другаде “- споделя Яса.

Същевременно оризът се изкупува от локални фермери, което подсигурява кръгова стопанска система. Програмата сплотява локални групи, които събират пластмаса от домовете, улиците, реките, плажовете и близките региони. Понастоящем инициативата се организира в 200 обитаеми места, като задачата е да се ползва трайно на територията на цялата страна до края на 2021 година

„ Опитваме се да променим метода на мислене на хората. Единственият метод това да се случи, е посредством образоване. Само по този начин навиците на хората се трансформират. Моят метод е да им покажа персонален образец “ – отбелязва Яса.

Хората идват от цялостен ​​свят в Бали, тъй като са привлечени от елементарния и лишен от всякаква суета начин, по който живеят локалните. Истината е, че те имат надълбоко вкоренена мъдрост, че връзката сред хората и природа е изключително мощна и мъчно може да бъде разрушена, а самодейността е още едно доказателство в интерес на това изказване.
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от Plastic Exchange (@theplasticxchange)
 Бали отваря за туристи след повече от година
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР