Когато мислим за първа помощ, обикновено си представяме нещата, което

...
Когато мислим за първа помощ, обикновено си представяме нещата, което
Коментари Харесай

Какво е психологическа първа помощ и защо е важна

Когато мислим за първа помощ, нормално си представяме нещата, което вършим, когато някой край нас се нарани и би трябвало да изчака намесата на доктор. Психологическата първа помощ е разбиране, с което доста хора не са осведомени. Всеки от нас обаче може да помогне на човек в неволя, като окаже му окаже психическа първа помощ.

Психологическата първа помощ е нужна токава, когато човек има потребност от психическа поддръжка след травматично, постоянно и животозастрашаващо събитие. Тя включва и практическа помощ и поддръжка за належащите, краткосрочни потребности на индивида – заслон, храна, сигурност (или възприятие за сигурност). Хората, подготвени да оказват психическа първа помощ, са подготвени да изслушат и да успокояват индивида, изпаднал в потребност, да го свързват с вида услуги, от които се нуждае, с цел да оцелее и да се почувства сигурен.

Психологическата първа помощ не се оказва от професионални терапевти, а най-често от доброволци, минали образование. Това могат да бъдат най-обикновени хора, учители, пожарникари и така нататък

Психологическа първа помощ е нужна и все по-често се оказва след травматични събития, които се случват в една общественост. Това може да е естествено злополучие, терористична офанзива или каквото и да било, което откъсва хората от тяхната общественост. След обир, полово посягане или животозастрашаваща акцидент. Тя е нужна на всички места, където има опция за забележителна психическа или прочувствена контузия. 

Това е видът поддръжка, който хората рядко получават след травматично събитие – психическа и прочувствена поддръжка. Тя може да ускори възприятието за надзор, което нормално се губи след събитие, което човек се усеща беззащитен да спре или да промени. 

Световната здравна организация предлага да се подхващат следните стъпки: 

- Опитайте да намерите безшумно място, където да можете да разговаряте.

- Стойте покрай индивида, само че спазвайте подобаваща отдалеченост предвид на неговата или нейната възраст, пол или културни особености.

- Покажете, че слушате какво ви споделят – внимавайте, кимайте с глава, когато е удачно.

- Бъдете търпеливи и спокойни. 

- Осигурете фактическа информация АКО я имате. Бъдете почтени за това какво знаете и какво не. „ Не знам, само че ще се опитам да схвана и да ви кажа. “

- Давайте информацията по понятен метод. 

- Покажете, че осъзнавате възприятията му и всички тежки или значими неща, които споделя с вас, да вземем за пример загубата на дом или на непосредствен човек. „ Наистина скърбя. “

- Зачитайте персоналното пространство. Не споделяйте историята, която са ви разказали, изключително в случай че става дума за доста персонални събития.

- Бъдете почтени и надеждни.

- Уважавайте правото на индивида да взима самичък решения за себе си.

- Бъдете наясно и оставете настрани личните си предразсъдъци и предубеждения.

- Покажете на индивида, че даже да не желае помощ в този момент, ще може да получи в бъдеще.

Неща, които не би трябвало да вършиме, когато оказвате първа психическа помощ:

- Не притискайте някого да опише историята си.

- Не прекъсвайте и не прибързвайте.

- Не споделяйте личните си отзиви за обстановката, просто слушайте.

- Не докосвайте индивида, в случай че не сте изцяло сигурни, че е подходящо.

- Не оценявайте какво е направил или не или по какъв начин се усеща. Не казвайте „ Не би трябвало да се чувстваш по този начин. “ или „ Трябва да се радвате, че сте оживели. “

- Не се възползвайте от позицията си на човек, който оказва помощ.

- Не натрапвайте помощта си.

- Не споделяйте историята на индивида с други хора.

- Не си измисляйте неща, които не знаете, не правете лъжливи обещания и давайте единствено информация, в която сте сигурни.

- Не използвайте прекомерно доста механически термини.

- Не споделяйте пред индивида нечия непозната история.

- Не говорете за личните си проблеми.

- Не се чувствайте по този начин, като че ли сте длъжни да решите всички проблеми вместо него.

- Не му отнемайте силата и възприятието, че може да се грижи самичък за себе си.

Източник: PsychCentral

Обучения по психическа първа помощ се организират и у нас - за информация можете да се обърнете към Българския червен кръст.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР