Когато мислим за домашен любимец, най-често се сещаме за котка

...
Когато мислим за домашен любимец, най-често се сещаме за котка
Коментари Харесай

Домашни любимци, които да вземете вместо куче или котка

Когато мислим за домакински любим, най-често се сещаме за котка или куче. Имат минимум специфични условия и са ни най-познати. Но има не малко фамилии, за които котка или куче не е най-подходящия домакински любим. Алергиите към тези два типа домакински любим са много чести, както и неналичието на място в жилището, да вземем за пример. Има и доста други аргументи, заради които не всеки може да си има котка или куче. Но хората, които живеят с домакински любим извличат доста изгоди и хубави страсти от това. Каквато и да е повода да не можете да си имате котка или куче, не значи че не може да си имате домакински любим!

Има доста разнообразни типове животни вместо куче или котка, които могат да се гледат у дома. Някои от тях по-обичайни, а други по-екзотични. Разбира се, всяко от тях е друго и си има своите особености. Тук сме подбрали шест домашни любимци вместо куче или котка, които си коства да обмислите. Някое от тях може да се окаже най-подходящото за вас!

Отглеждайте морско свинче вместо куче или котка

Ако нямате доста място в жилището си, само че желаете бухнал домакински любим, морското свинче може да е уместно за вас. Морските свинчета всекидневно не стигат до доста огромни размери. В взаимозависимост от породата, могат да стигат от дребни до междинни размери. Най-добре е да гледате морското си свинче вътре и да му осигурите свое заграждение. Може да се пуска да се разхожда в стаята, само че е желателно да го наблюдавате, защото някои морски свинчета могат да са склонни да си намират места за криене или да изядат инцидентно нещо, което не би трябвало. Въпреки това постоянно са гушливи и можете да седите с тях на дивана или да лежите и да гледате филм с тях. Зависи от характера на морското свинче. Някои може да са енергични, други могат елементарно да се плашат, има и кротки и спокойни, както и дори нападателни.

Морските свинчета се нуждаят от малко материални условия, само че доста внимание и грижа, с цел да са здрави и щастливи. Трябва им свежа вода, чиста плява, свежи зеленчуци и разнообразна диета, с която да си набират нужното им количество витамин Ц всекидневно.

Тези домашни любимци са главно отзивчиви и ще желаят вниманието ви. Освен това ще им е нужно придвижване или подготовка всеки ден. Те са положителни другари и могат да се привързват мощно към стопаните си. А в случай че са удовлетворени и се радват, дори могат да издават трептения, сходни на мъркането на котките.

Декоративните зайци за вид вместо куче или котка

 Декоративен заек

Декоративните зайци идват в доста разнообразни породи, размери и външен тип. Има и много огромни декоративни зайци, само че тези, които се гледат на затворено пространство, нормално са междинни или дребни зайци. По-големите могат да се гледат в заварден двор или в обособена сграда на двора. Те имат потребност от доста пространство, с цел да тичат и да се разхождат. Но в случай че желаете домашният ви любим да е вътре с вас, то приблизително огромните и дребните породи зайци са по-подходящи.

Зайците имат разнообразни характери, които биват ясно изразени. Въпреки че могат да бъдат тренирани и обучавани, метода към всеки заек ще е самостоятелен съгласно личността му. Желателно е преди да си купите или осиновите от подслон заек, да се опознаете с него, с цел да сте сигурни, че си пасвате. Въпреки другите си характери, зайците са главно тихи животни. Не издават съвсем никакви звуци и не шумят мощно.

Когато отделяте време и внимание на декоративното си зайче, то може да стартира да разпознава гласа ви и да идва, когато го викате. Умни са и могат да бъдат обучавани. Известно е, че зайците могат да се привързват към стопаните си. Ако и вие сте склонни да се привързвате към домашните любимци, то хубавата вест е, че декоративните зайци живеят от 8 до 12 години и ще са дълго с вас.

Домашният пор може да е като котка или куче

От по-екзотичната страна на нещата е домашният пор. Това несъмнено не е класическият избор, поради тяхната активност и пакостливост. Въпреки това, хората които имат домакински пор нормално доста им се радват и ги обичат. Често дори се взимат по две, с цел да имат компания, защото са много обществени животни. Много домашни порове за ласкави, игриви и занимателни. Гледат се в клетка, само че имат потребност да бъда пускани от нея всеки ден, с цел да се разхождат, тичат и да се социализират с вас. Но е нужно да имате време да им отделяте внимание и да ги наблюдавате до момента в който не са в клетката си. Пакостливата им натура, обаче, доста личи в склонността им да крият предмети на разнообразни места, да копаят дупки и да хапят и дъвчат каквото им попадне. Ако това ви смущава, може би няма да сте във екстаз от домашният пор. Но в случай че това не е най-важното за вас, а енергичните и занимателни животни ви радват, то може би домашният пор е добър избор вместо куче или котка.

Златната рибка също е вид

 Златна рибка Снимка: imsogabriel/pixabay.com

Предпочитан и доста подобаващ домакински любим вместо куче или котка за начинаещите е златната рибка. Много хора, които в никакъв случай не са имали домакински любим, се стопират точно на този избор. За някои хора това, че рибката няма потребност да се разхожда и си живее в своя лимитирана среда, е плюс. Тя живее в собствен аквариум. Въпреки че не може да се гали и и играе с нея както с останалите домашни любимци, тя също има потребност от внимание и грижа. Златните рибки обичат да са в наличието ви, да ги храните и да ги гледате. Даже постоянно и те ще гледат към вас, в случай че започнете да им обръщате внимание.

Преди да си вземете златна рибка, обаче, би трябвало да се подготвите, тъй като тя ще се нуждае от няколко неща. Разбира се, ще й е необходим аквариум, в който да живее. Какъв размер аквариум, ще зависи от това какъв брой рибки ще са в него, само че е значимо да не взимате прекомерно дребен аквариум. За да са здрави и щастливи, би трябвало да имат пространство да плуват. Освен декорациите в аквариума, също по този начин е доста значимо да сложите пречиствателен филтър и термометър. В взаимозависимост от обстановката, други материали също биха могли да са ви нужни.

Храната за златни рибки нормално се продава подготвена, и храненето на рибките е бърза и лесна процедура, която няма да ви затрудни. Трябва единствено да купите хубава и качествена храна, която да е богата на хранителни качества, и това ще е задоволително за златната ви рибка.

Таралежите стават за домашни любимци

Тези сладки животни притеглят много от нас с благите си лица и дребния си размер. Те също по този начин придават чувството за другоземен домакински любим и това се харесва от някои хора. И да, таралежите в действителност са много екзотични и напълно не са за неподготвените. На някои места дори е незаконно да се гледат таралежи в домашни условия. Но в случай че това не важи за мястото, където живеете и желаете таралеж за домакински любим, то има породи, които бихте могли да си вземете.

Основното и видимо качество при таралежите, с което би трябвало да се внимава е бодлите им. Заради тях няма да можете да пипате и да вдигате таралежи си доста постоянно. А в случай че го е боязън, може да се свие на кълбо и напълно да не можете да го достигнете.

Ако сте подготвени да прекарвате време с таралежа вкъщи, да го социализирате и да се грижите за специфичните им потребности и да следите за тежестта им, то можете да си изберете таралеж за домакински любим.

Птиците са обществени сходно на кучетата и котките

 Папагал Снимка: kirahoffmann/pixabay.com

Птиците имат както доста плюсове, по този начин и минуси. Много притежатели на птици не чакат какъв брой може да е комплицирано и заемащо време гледането им и постоянно ги дават в приюти скоро откакто са ги взели. Ако имате времето и сте готови да се грижите за птица поради позитивните й черти, то тогава можете да обмислите да си вземете папагал, канарче или други дребни птици. Те постоянно биват избирани, тъй като са доста красиви и доста интелигентни. А някои от тях живеят дълго време и могат да са с вас с години.

Гледането на птици обаче е много отговорно. Освен подсигуряването на клетка и положителни условия в клетката, те би трябвало да се пускат да летят и отвън нея. За здравето им и вярното им развиване са им нужни най-малко няколко часа всеки ден свободно хвърчене. През това време е нужно да ги наблюдавате, а желателно и да поддържате връзка с тях и да им обръщате внимание.

Клетките на птиците и към тях постоянно ще са нечисти и ще се нуждаят от разчистване. Те са едни от тези домашни любимци, за които ще би трябвало да се чисти повече. А перата им могат да хвърчат по цялата стая.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР