Когато Михаел Шумахер спечели своето 91-во състезание във Формула 1

...
Когато Михаел Шумахер спечели своето 91-во състезание във Формула 1
Коментари Харесай

Хамилтън измества Шумахер като синоним на рекорд

Когато Михаел Шумахер завоюва своето 91-во съревнование във Формула 1 - в Китай, на пистата " Шанхай " на 1.10.2006 година, изглеждаше невероятно някой в миналото дори да се приближи до върха на великия немец. По това време Пилето имаше двойно повече триумфи от втория и третия във безконечната класация - легендите Ален Прост (51) и Айртон Сена (41).

Близо 14 години по-късно на второ и трето място към този момент са други двама славни водачи, които през 2006 година даже не бяха дебютирали в F1 - Люис Хамилтън (90) и Себастиан Фетел (53). И единият е единствено на крачка от върха. Миналата неделя британецът стана едва вторият пилот с 90 победи, триумфирайки в дебютното издание на " Гран при " на Тоскана на пистата " Муджело " (Ит).

" Просто наподобява нереално - разяснява 35-годишният Люис. - За мен е изключителна привилегия да бъда в такава позиция и да имам подобен страховит екип и кола, с цел да мога да съм в челото уикенд след уикенд. Завинаги ще съм признателен на хората, които не престават да се трудят крепко, аз съм единствено частица във веригата. Но в никакъв случай не съм мислел, че ще стигна дотук, това е несъмнено. "

За Хамилтън успеха бе шеста от деветте старта през 2020 година и със 190 т. той има задатък от 55 пред съотборника си в " Мерцедес " Валтери Ботас (135 т.), втори в класирането. Трети е Макс Верстапен с " Ред Бул " (110 т.).

Устремен към 7-ата си купа, с която би изравнил другия най-знаменит връх на Шумахер, англичанинът има още 8 състезания до края на сезона да изравни и задмине върховото достижение за победи. Първото от тях е на 27 септември в Сочи за " Гран при " на Русия.

Изглежда несъмнено, че когато и да разгласи завършек на кариерата си, Хамилтън ще приключи и с по-добър коефициент по успехи от Шумахер. Сега британецът има 34,7% (90 победи от 259 старта), а германецът се пенсионира с 29,7% (91 от 306). Единственият метод англичанинът да смъкна % си под този на Шуми е да не завоюва нито едно от идващите си 45 надпревари и после да се отдръпна.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР