Когато Лу Рийд напусна нашия свят, краткото изказване на Дейвид

...
Когато Лу Рийд напусна нашия свят, краткото изказване на Дейвид
Коментари Харесай

Твърде стар съм, за да правя половинчати неща ~ Лу РИЙД

Когато Лу Рийд напусна нашия свят, късото изявление на Дейвид Бауи гласеше „ Той беше преподавател “ и в това се заключава цялостното отношение на музикалния свят по отношение на една от най-култовите му персони.

   (Lou Reed, Mick Jagger and David Bowie, Café Royale, 1973, © Mick Rock)

Композитор, фотограф, артист, режисьор и стихотворец, фронтмен на Velvet Underground е един от тези, за които съвсем всички значими имена в рок музиката споделят, че в случай че го е нямало него, е нямало да ги има и тях. И тази оценка е заслужена, тъй като Лу Рийд е един от първите, които искрено и ребром стартират да изследват тематики, които са табу за времето си, разкрива нови полета в рока, представяйки много по-зрели и интелектуални тематики в един род, който тогава е бил считан за жанра на деца и тинейджъри.

Влиянието на Лу Рийд излиза оттатък музиката, литературата и киното, когато чешкият драматург и първи президент на страната в новата й история Вацлав Хавел се въодушевява да отдаде живота си на изкуството и революцията в края на 70-те точно поради The Velvet Underground. Според легендите в действителност термина " кадифената гражданска война " даже идва от името на групата.

Роден е в еврейско семейство в Бруклин, което в тийнейджърските му години го слага на електрошокова терапия, с цел да " излекува " бисексуалността му. Той намира избавление в музиката, която назовава „ моята персонална вяра “.

В студентските години на Рийд негов книжовен наставник е Делмор Шварц, който по време на курс по креативно писане му споделя: " Ако се продадеш, ще те убия. " Тази повеля се трансформира в определяща за метода му на живот, постоянно лъкатушен сред триумфа и персоналните проблеми. Но в никакъв случай не променя на вътрешното си схващане. Въпреки комерсиалния си крах Velvet Underground се трансформира в една от най-влиятелните групи на столетието. Гениалният Анди Уорхол е техен управител, а когато напуща групата Дейвид Бауи, като негов максимален обожател става продуцент на първия му независим албум.

Въпреки бурния си типичен рокендрол живот, предан на алкохол, опиати и побоища, през последните години от него Лу Рийд въпреки всичко намира успокоение и го прекарва като преподавател по тай чи и в щасливо съзерцаване на нежната мощност на природата. Напусна този свят на 27 октомври 2013.

   

Музиката е всичко. Хората би трябвало да умират за нея. Хората умират за всичко останало, тъй че за какво да не умират за музиката?

Моят господ е рокендролът. Затова е жизненоважно непрестанно да изсвирвам.

Най-важната част от моята вяра е да изсвирвам на китара.

Звуците не са просто звук. Подредените звуци са музика. Животът ми е музика.

Не мисля, че някой има право да бъде честен компас на различен. Може би слушането на моята музика не е най-хубавата концепция, в случай че живеете доста стеснен живот. Или може би е.

Способен съм да сътворявам мощни трептения единствено с наличието си. Дори не е нужно да си разтварям устата.

Винаги съм вярвал, че имам нещо значимо за казване и съм го споделил.

Пиша за действителни неща. За същински хора. Истински герои. Трябва да вярваш в това, за което пишеш, другояче никой няма да ти обърне внимание.

Не имам вяра в разкрасяването на действителността. Не имам вяра, че би трябвало да използваме грим, с цел да създадем нещата по-поносими.

Как някой може да научи нещо от една творба, когато творбата на изкуството отразява само суетата на актьора, а не действителността?

  (Metallica / Reed)

Мисля, че е претенциозно да създаваш изкуство, единствено с цел да погалиш артистичното си его.

Аз съм актьор и това значи, че мога да бъда толкоз себелюбив, колкото си желая.

В края на 70-те започнах да диря съвършения тон, каквото и да значи това. Преди това се интересувах главно от опиати, полуда и рокендролския метод на живот.

Опитах се да откажа опиатите посредством пиянство.

Твърде остарял съм, с цел да върша половинчати неща.

Не одобрявам носталгията, в случай че не е моя.

Мисля, че животът е прекомерно къс, с цел да се концентрираме върху предишното. Предпочитам да виждам към бъдещето.

Това са в действителност извънредно сложни времена и ние в действителност би трябвало да се опитаме да бъдем допустимо най-мили един към различен.

Винаги се тормозя, когато виждам хората да пишат RIP (Почивай в мир), когато някой почине. Просто е толкоз неискрено и като тичане от отговорност. За мен, RIP е претоплената вечеря на посмъртните почести.

Животът е като санскрит, прочетен на пони.

Снимки: Vintage Everyday, Vogue, New Statesman, The Daily Beast, Pinterest

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР