Когато кризата отмине и имаме ваксинирано население, зеленият сертификат ще

...
Когато кризата отмине и имаме ваксинирано население, зеленият сертификат ще
Коментари Харесай

Зеленият сертификат може да отпадне при 70% ваксинирани

" Когато рецесията отмине и имаме имунизирано население, зеленият документ ще стане непотребен. " Това съобщи министър председателят Кирил Петков по време на днешния парламентарен блицконтрол. " Няма наложителна имунизация. Това държавно управление няма да наложи наложителна имунизация, до момента в който аз съм министър-председател ", увери министър председателят. И означи, че статистиката от последните седмици също потвърждава потребността от имунизация против COVID-19. " Вчера 72-ма души са умряли, от тях единствено двама са били имунизирани ", уточни Петков. И акцентира, че страната не разполага с точни данни за подправените зелени документи.

Министър-председателят акцентира, че откогато държавното управление стартира своята стратегия за стопански тласъци за най-уязвимата обществена група - българските пенсионери, единствено за последните три дни броят на имунизираните е повишен с над 92 хиляди. Петков разяснява и декларираното желание от партията " Възраждане " да провежда митинг с настояването за отпадане на зеления документ:  " Бил съм на всички митинги, не ни е боязън от митинги. Приветствам всеки жител, който има нещо срещу нашата политика, да изрази своето мнение. "

" Искаме да премахнем зелените документи. Но това да се случи, когато равнищата на отбрана на популацията са толкоз високи, че виждаме, че нямаме здравен проблем и в болниците не се запълват интензивните кревати. Тогава всички имаме вяра, че би трябвало да живеем с отворена опция бизнесите да си правят работата, учебните заведения да образоват, само че това не би трябвало да бъде с цена на човешки животи. Единственият метод да го реализираме е да стигнем равнища на имунизация от най-малко 70% ", сподели по-късно Кирил Петков в коридорите на Народното събрание. И добави, че сега равнището на имунизация е 35%. " Нашата задача би трябвало да бъде над 50%, в случай че желаеме да имаме някакво равнище на отбрана, доста бих се радвал да стигнем до 70%. По никакъв метод тези равнища няма да са през наложителна имунизация. Докато съм министър председател, няма да има такава ",увери още веднъж той и добави, че в случай че дневно продължат да се имунизират по 30 000 души " може да преминем петата Коронавирус вълна, без да е належащо затваряне ".

" Хората би трябвало да бъдат добре осведомени, че в случай че имат други болести, като диабет и онкологични болести, те би трябвало да са предпочитано имунизирани, а не противоположното. Връзката сред други болести и имунизация би трябвало да бъде ясно изчистена и персоналните лекари да могат да дават най-хубавите препоръки на своите пациенти ", счита министър-председателят.

Пред репортерите министър председателят Петков разяснява и мораториума върху цената на тока, парното и ВиК услугите. " Не имам вяра след рухването на мораториума цените да бъдат още по-високи от това, което беше препоръчано. Той ще падне сега, в който създадем целия разбор и сме сигурни, че сме лимитирали всички течове от системата. Нашата политика е да ги премахнем преди да прехвърляме разноските на крайните консуматори ", сподели той. И добави, че цялостния пакет за бизнеса е в размер на 1,5 милиарда лева

" Едно от нещата, които надграждаме е, че помощите за бизнеса ще стартират от една цена нагоре. Това е 185 лева на мегаватчас, като концепцията е, че има огромни бизнеси, които са съумели да договорят положителни цени за тяхното електропотребление, а с директна дотация те отиват съвсем на нула. Така че отстраняваме този масраф на страната. Но за другия масраф, който ще бъде от равнището нагоре, имаше доста градивен разговор и мисля, че в границите на естественото и рационалното за бюджета бизнеса ще бъде подсилен “, съобщи министър-председателят.

" За цената на тока имаме няколко имаме няколко метода. Първо, би трябвало да се сигурни, че целият потенциал на България би трябвало да се употребява. За страдание, ремонтът на ПАВЕЦ-а - това са едни 800 мегавата, които не са влезнали в системата. Едновременно с това би трябвало да прегледаме дали всички контракти са направени по най-правилния способи ", изясни министър председателят.

На въпрос има ли несъгласие сред него и министъра на защитата Стефан Янев по въпроса за НАТО, Петков отговори: " Нямаме остри несъгласия. Не сме дискутирали тематиката в Министерския съвет, той изрази персонално мнение във Facebook. Никой не ни е питал дали желаеме да имаме някакви войски. "
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР