Когато китайската сонда Чанъе-5“ посети Луната през декември 2020 г.,

...
Когато китайската сонда Чанъе-5“ посети Луната през декември 2020 г.,
Коментари Харесай

„Чанъе-5“ откри на място за първи път следи от вода на Луната

Когато китайската сонда „ Чанъе-5 “ посети Луната през декември 2020 година, тя взе проби от лунен материал, които да бъдат изследвани на Земята, и направи редица наблюдения на скалите в региона – данни, които ще бъдат от основни значение за слагането на пробите в подтекст при бъдещи изследвания.

Сега тези наблюдения се оказват същинска находка. Учени откриват доказателство за вода на Луната в спектроскопичните изображения на лунния реголит.

Според измерванията, направени с лунния минералогичен спектрометър на “Чанъе-5 “, водата може да бъде открита в изобилни количества от до 120 елементи на милион в северната част на Океана на бурите (Oceanus Procellarum) – мястото на кацане на апарата.

Въпреки че и преди сме откривали доказателство за вода на Луната, те са набавяни или от преминаващ край нея галактически уред, или от проби, върнати на Земята. Това ново доказателство е първото, взето от in situ измервания.

Това е истински пробив, който удостоверява по-стари открития по тематиката, съгласно които водата евентуално се среща в относително изобилни количества на Луната – тя е обвързвана с минерали в лунния реголит, най-горния слой от прахуляк и парчета на повърхността на спътника.

По отношение на земните стандарти обаче това обилие по-скоро е незначително и извличането на водата не би било елементарно. Т.е. това не значи, че бъдещите задачи до Луната ще имат източник на вода на разположение.

Интересното в тази ситуация обаче е, че измерванията на „ Чанъе-5 “ на канара в региона демонстрира по-високо наличие на вода – към 180 елементи на милион.

Тази канара е лека и изпълнена с голям брой кухини, което подсказва, че е с под земята вулканичен генезис. Това от своя страна пък кара учените да считат, че в интериора на спътника евентуално има спомагателен воден източник.

Изследването е оповестено в Science Advances.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР