Когато живеете на повърхността на Земята, е лесно да забравите,

...
Когато живеете на повърхността на Земята, е лесно да забравите,
Коментари Харесай

Ще ви се завие свят: Ето колко пъти Земята е обиколила около Слънцето

Когато живеете на повърхността на Земята, е елементарно да забравите, че нашата планета се движи към Слънцето с повече от 67 000 благи в час (107 800 км/ч). А още по-лесно е да забравите, че има още седем планети, които също обикалят към родната ни звезда с сходна стремглава скорост, или че всичките осем планети непрекъснато обикалят Слънчевата система от милиарди години, оповестява.

Но това, което може в действителност да ви смае, е да разберете какъв брой обиколки към Слънцето има всяка планета. Това може да наподобява комплицирано за пресмятане, само че защото орбитите на планетите са останали съвсем непроменени през по-голямата част от тяхното битие, всичко, което е належащо, е малко обикновена математика.

Слънчевата система се е родила преди към 4,6 милиарда години, когато Слънцето е почнало да се образува от облак прахуляк, останал след предходни звездни детонации. Преди към 4,59 милиарда години се раждат гигантските планети - Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун. А преди към 4,5 милиарда години се оформят по-малките скалисти планети - Меркурий, Венера, Земята и Марс, съгласно данни на Планетарното общество.

Но когато планетите са се раждали, техните орбити към Слънцето не са били същите като през днешния ден (особено тези на гигантските планети). В продължение на към 100 милиона години след образуването на първите планети сред тях е имало " динамична неустойчивост ", която е довела до гравитационно придърпване сред тези огромни тела и е провокирала катапултиране на останалата част от планетарния материал на външната Слънчева система и даже на някои от зараждащите протопланети отвън Слънчевата система, споделя Шон Реймънд, астроном от Лабораторията по астрофизика в Бордо, Франция, специалист по планетарни системи , в имейл до Live Science. 

Въпреки това, откакто всички планети са се появили и са завършили с битката между тях за своите позиции, те са се открили на непрекъснати, постоянни орбити, които не са се трансформирали доста от този момент.

" През 98-99% от живота на Слънчевата система орбитите на планетите са били хубави и постоянни ", споделя Реймънд.

В резултат на това може да се употребява сегашната динамичност на орбитите на планетите, с цел да се направи много тъкмо съмнение какъв брой пътувания са създали към Слънцето, добави той.

Да вземем да вземем за пример Земята. Нашата планета обикаля към Слънцето за една година и съществува от 4,5 милиарда години, тъй че е направила почти 4,5 милиарда пътувания към Слънчевата система. 

Броят на общите обиколки обаче варира доста при другите планети, защото техните години са или по-кратки, или по-дълги от земните.

Меркурий, най-близката до Слънцето планета, обикаля един път към Слънцето единствено за 88 дни (или почти 0,24 години, като се изхожда от годината с 365,25 дни). Така през последните 4,5 милиарда години тя е направила към 18,7 милиарда обиколки към Слънцето.

Но на Нептун, най-отдалечената от Слънцето планета, му трябват към 60 190 дни (или 164,7 години), с цел да приключи една обиколка, което значи, че за 4,59 милиарда години битие е съумял да направи единствено към 27,9 милиона обиколки към Слънцето.

Това значи, че Меркурий е обиколил Слънцето към 18,7 милиарда пъти повече, в сравнение с Нептун.

Ето цялостния лист на планетите, тяхната дълготрайност на годината и общия брой обиколки към Слънцето:
PlanetAge (in billions of years)Orbital period (in days)Number of total orbitsMercury4.58818.7 billionVenus4.52257.3 billionEarth4.5365.254.5 billionMars4.56872.4 billionJupiter4.594,333386.9 millionSaturn4.5910,759155.8 millionUranus4.5930.68754.6 millionNeptune4.5960,19027.9 million
 

Това звучи впечатляващо (и в действителност е така), само че множеството от планетите биха могли да удвоят броя на обиколките си през оставащия им живот. 

След към 4,5 милиарда години Слънцето ще се раздуе на открито, с цел да доближи орбитата на Земята, и ще се трансформира в алено джудже, което ще унищожи Меркурий, Венера и Земята. Другите планети може да продължат да живеят известно време, в случай че не бъдат изгорени, само че орбитите им евентуално ще бъдат доста изменени.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР